Anmeldelse: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Marvel byder Shang-Chi velkommen til scenen med fuld smæk og ekstremt velkoreograferede kampscener!
Inden jeg placerede mig i det velpolstrede sæde i IMAX-salen, for at indtage Marvels seneste helteprojekt, havde jeg ikke de store forventninger; Jeg kendte ikke meget til Shang-Chi, en lettere obskur Kung Fu-helt fra tegneseriernes "bronzealder" i 70'erne. Og i en film, der ikke umiddelbart så ud til at ville levere på samme store skala, som mange af Marvels seneste film har gjort, med historietråde og skuespillere viklet rundt om hinanden. Boy was I surprised.
Her følger anmeldelsen af Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, men først to servicemeddelelser:
Er der post-credit scener i Shang-Chi?
Shang-Chi indeholder ekstra scener i klassisk marvel-stil: Her finder du både en mid-credit scene og en post-credit scene.
Hvor kan jeg se Shang-Chi?
Marvels nye heltefilm vises kun i en håndfuld af landets biografer - heriblandt et par selvstændige biografer og CinemaxX-kæden.
Officiel trailer - Shang-Chi
Historien starter helt formularisk, med at introducere legenden om de ti ringe: Et gammelt sagn, fortæller at en kinesisk kriger på mystisk vis skaffede sig ti magiske ringe, som både gav ham overnaturlige kræfter og evigt liv - det perfekte redskab, til en person hvis ene formål er at søge magt - en legende der skabte myten om de ti ringe, og som over en levetid på tusinde år, kunne bygge et imperium med overmådig magt og formue. Da ringenes herre (Mesterligt spillet af Tony Leung) på et tidspunkt i halvfemserne havde opnået alt han ville, begyndte han at søge efter magt i nye universer - og i sin søgen efter det mytiske rige Ta-Lo, stoppede hans søgen, da han mødte vogteren for Ta-Lo, og blev forelsket i hende.
I MCU-universets nutid, cirka 2024 - med Endgame-begivenhederne på behørig afstand, lever Shang-Chi (Simu Liu) et roligt liv i San Fransisco.
Under sit amerikaner-navn Shaun, tjener han til dagen ved at være valet og parkere biler for gæsterne på et fint hotel - det gør han sammen med sin amerikansk-kinesiske veninde Katy (Awkwafina) - forholdsvis tilfreds med livet, og deres fritidsaktiviteter; Druk og karaoke - med eneste irritation i form af Katys familie, der har højere drømme om de "unge menneskers" fremtid og karrierer.
Shang-Chi's liv vendes dog på hovedet, da han pludselig angribes for ikke at udlevere en medaljon, som han har fået foræret som barn af sin mor. Filmens allerførste kampscene sætter en solid målestang, for det ekstremt velkoreograferede nærkamps-fokus, som bliver et kontinuerligt fokus gennem filmen. Det viser sig nemlig, at Shaun-Chi er flygtet fra sin brutale far, ejeren af de ti ringe, og har søgt tilflugt i USA.
Den indledende konflikt skyder for alvor filmen i gang, da det viser sig at medaljonen er en af to, og at den anden er hos Shang-Chis lillesøster Xialing (Meng'er Zhang), som menes at opholde sig i Macau - "det kinesiske Las Vegas".
Over filmens første halvdel udvikler filmen sig over både kampsportsfilm og et klassisk familiedrama, og fletter roligt og sikkert flere mytiske og magiske tråde ind i fortællingen - der udvikler sig til at være et ekstremt vellavet take på klassiske kinesiske heltesagn. Og selvfølgelig også en Marvel-film, på den helt velkendte facon.
De dramatiske tematikker der hele tiden lurer under overfladen opblødes af komiske indslag og jokes, som blandt andet leveres af Shang-Chi's veninde Katy. Katy der spilles af Awkwafina, har i løbet af filmen en rigtig god udvikling fra den lettere irriterende veninde til et godt sidekick.
Filmens anden halvdel graver for alvor ned i Marvels enorme CGI-kærlighed, med et eventyr der fortsætter i det mytiske Ta-Lo, som surprise - selvfølgelig er en anden verden, med mytiske indfødte væsener og kræfter, har egne charmer, akkurat som de utallige planeter som allerede er etableret gennem Guardians, Thors og egentligt hele Avengers-holdets interplanetare eventyr - dog med mere sagnsopbundne rejsemetoder.
Shang-Chi formår at holde dampen oppe gennem hele filmen. Med Shang-Chi slipper vi for at gennemgå den klassiske oprindelseshistorie, som Marvel i stedet fortæller gennem flere små flashbacks, så historien der fortælles når til sin ende uden at blive for lang.
Med Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings er der masser at komme efter for Marvel-fans, og i en forfriskende helstøbt måde, at introducere endnu en superhelt til det farverige helteunivers, som er i konstant forandring, under den fjerde fase af det store MCU. Shang-Chi er en yderst underholdende heltefilm, der sagtens kan stå på egne ben, som et slags moderne kinesisk folkesagn.
Marvel-fans kommer absolut ikke til at gå forgæves, hvis de leder efter tråde, som fletter Shang-Chi ind i det brede univers. Filmen er proppet med easter-eggs og referencer til andre Marvel-eventyr, og især med en stærk forbindelse til Iron-Man 2, som leverede et forfalsket take på den mægtige mand bag 'The Ten Rings'.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings er en ekstremt habil solofilm, som leverer vanvittigt velkoreograferede kampscener og fantasifulde, imponerende effekter bundet op omkring en klassisk dramatisk familiefortælling, hvor familien må forsøge at bryde med de skarpt optrukne forestillinger og roller, som de hver især kæmper med.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Instruktør: Destin Daniel Cretton
Medvirkende: Simu Liu, Awkwafina, Tony Chiu-Wai Leung, Meng'er Zhang, Michelle Yeoh, Florian Munteanu m.fl.
Studie og udgiver: Marvel Studios / Walt Disney Pictures
Spilletid: 2 timer 12 minutter
Land: USA/Australien