Magasinet M!

5 fantastiske selskabsspil

Her får du fem fede forslag til ting, du sikkert ikke anede, at du risikerer at blive fuldstændigt vild med!

5 fantastiske selskabsspil
  Mystery Room

Hvis du savner noget virkeligt anderledes og spændende at lave sammen med venner, kolleger eller andre mindre grupper af personer, som gerne vil have en god mental udfordring, bør I overveje en tur i et "mystery room". Og bare rolig, der er ikke kulsort derinde, og der står ikke en stor læderklædt tysker og venter på jer med en pisk og en spand vaseline: I stedet handler det om at slippe ud af rummet på tid ved at arbejde sammen om at løse alle gåderne derinde for at finde kombinationen til kodelåsen på den dør, I skal ud af.

 

Mystery rooms er ved at blive et kæmpestort fænomen andre steder i verden, særligt i byer som Tokyo og Budapest, og Mystery Makers var først ude med deres underjordiske laboratorie-tematiserede rum på Hammerensgade i København. Alle hovedbruddene er tilrettelagt ned til mindste detalje for at give deltagerne en solid udfordring, og oplevelsen kan bedst sammenlignes med at spille gamle adventurespil eller fx iPad-spillet The Room - blot tilsat den sociale dimension.

 

Mystery Makers holder sig til den gamle devise om, at man lærer andre mennesker bedst at kende gennem leg, og en tur i rummet gør de fleste meget klogere på både sig selv og de andre deltagere, efterhånden som tiden går, og presset stiger, mens gruppen forsøger at finde en effektiv arbejdsfordeling og knække nødderne. Turen i selve rummet er forrygende spændende og sender hjernen op i højeste gear og giver jer med garanti samtalestof til hele resten af aftenen.

 

Pro-trick:

I forbedrer ikke chancen for at slippe ud ved at drikke jer kampstive, før I bliver lukket ind i rummet ....

 

En tur i Mystery Makers' rum kan bookes på Mysteryroom.dk.

ANNONCE
5 fantastiske selskabsspil
  Crokinole

Hvis du hører til dem, der voksede op med det klassiske bob-spil og elsker spil som shuffleboard og airhockey, er Crokinole lige sagen for dig. Det canadiske spil har eksisteret i op mod 150 år og spilles i dag på konkurrenceplan rundt omkring i verden efter fastlagte regler for alt fra brættets størrelse til typen af pulver, der bruges for at maksimere spillebrikkernes glideevne hen over det.

 

Crokinole spilles på et rundt bræt, der typisk er 70 cm i diameter - men der findes mindre udgaver, hvis pladsen skulle være et problem. I midten af brættet er der en forsænkning, der passer til spillebrikkerne, og rundt i kanten er der en fordybning. Målet for de to spillere er at knipse deres egne brikker enten ned i hullet i midten eller så tæt på det som muligt, mens de samtidig skubber modstanderens brikker uden for brættet.

 

Det hele besværliggøres af en række pæle, der omkranser den inderste zone og hullet i midten og gør brikkernes bevægelser hen over brættet temmelig uforudsigelige. Udfordringen er, at hvis der ligger nogen af modstanderens brikker på brættet, så skal man ramme dem for ikke at miste sin brik - man kan først skyde direkte efter hullet i midten, hvis alle modstanderens brikker er væk. Point optælles ved spillets slutning, når alle brikker er brugt, og her tæller både dem, der er sendt i mål i midterhullet, og dem, der ligger i brættets forskellige zoner.

 

Crokinole minder om alt fra billiard til curling og har et klart stænk af gentleman-sport over sig, så det er kun på sin plads at have et godt glas whisky, rom eller cognac ved hånden, mens man spiller. Og så er det rent visuelt en kæmpestor fornøjelse at spille på et af de mange lækre mahognibræt, der er til rådighed, hvis man har penge nok til ikke bare at nøjes med en af de billige udgaver.

 

Pro-trick:

Du kan virkelig gøre livet surt for modstanderen ved at få placeret dine brikker i midten af din egen "banehalvdel", hvor han kun kan ramme dem ved at skulle skyde meget præcist mellem pælene. Forvent kaskader af bandeord fra den anden side af bordet!

 

Crokinole kan p.t. kun købes i udenlandske webbutikker, blandt andet tyske Milan-Spiele.de, som sender til Danmark.­

ANNONCE
5 fantastiske selskabsspil
  KLASK

Bordfodbold er en klassisk disciplin, men det larmer ad helvede til, og det er heller ikke lige alle, der har plads til at sådan et monstrum stående hjemme i stuen. Derfor er KLASK det oplagte alternativ: En tæskesjov variation over bordfodbold i miniformat!

 

Hver spiller har én "fodboldspiller" på spilbrættet og et mål. Det handler om at losse bolden over i modstanderens mål for at score point - og man skal samtidig undgå selv at komme til at møve den eller éns fodboldspiller ned i eget mål, så modstanderen scorer point. Det lyder meget let og enkelt, ikke? Bare vent, for der er flere mekanismer i spil. Fodboldspillerne styres nemlig af spillerne via magneter under spillebrættet, og i midten af brættet står der tre hvide brikker. Ud over at sparke bolden i mål handler det også om at undgå, at disse hvide brikker "klistrer" fast til éns fodboldspiller, for ender man med to af dem på sig, har man også tabt et point.

 

Det skaber et sandt kaos på spillepladen, hvor spillerne både skal holde øje med bolden og målene, undgå at sende deres fodboldspiller i eget mål - eller over på modstanderens banehalvdel, hvilket modstanderen også får point for - og dels undgå at blive ramt af de hvide brikker og dels kyle dem over på modstanderens banehalvdel for at stresse ham. Det er vanvittigt morsomt og bliver kun sjovere og sjovere i takt med alkoholindtaget. Og så skal det i øvrigt slet ikke undervurderes som familiespil, for børn er også komplet vilde med det.

 

Pro-trick:

Både spillerbrikken og de hvide brikker er magnetiske, så der er intet, der forhindrer dig i at slippe spillerbrikken med din magnet for i stedet at tage fat i de hvide brikker og kyle dem efter modstanderen. Prøv også at vinkle magneten en smule, når du bevæger din spillerbrik mod de hvide brikker for at vende magnetens polaritet om og frastøde dem i stedet for at tiltrække dem. Det driver modstanderen til vanvid!

 

KLASK kan købes på websiden Klask.me og i Pub og Sport i København.

ANNONCE
5 fantastiske selskabsspil
Det dårlige selskab  

Det Kickstarter-støttede amerikanske kortspil Cards Against Humanity blev en stor succes, og der gik heldigvis ikke længe, før der kom en dansk pendant med stor inspiration fra det anstødelige, grove og vulgære spil. I Det Dårlige Selskab handler det nemlig om at være så politisk ukorrekt og bundhamrende sjofel som overhovedet muligt og ikke om kedelig Trivial Pursuit-paratviden om årstal, afdøde politikere og gamle kunstværker.

 

Spillerne skiftes til at være dommer fra runde til runde og spille pointkort med udsagn på, hvorefter de andre spillere spiller kort med de ord eller fraser på, som de mener passer bedst til pointkortet og giver de største grin. For eksempel kunne dommeren spille kortet "Jeg mistede min mødom til _________" - og hvis man så sidder med kortet "En hund i løbetid", er der ingen tvivl om, hvad der skal spilles dér. Det kunne også være en mere kreativ komisk kombination som "Hvis du godt kan lide at onanere om natten, vil du være vild med _________" og "Favoritsauce fra Jensen's" - undertegnede kan bevidne, at dén sendte et medlem af det kvindelige køn ned på gulvet i flere minutters krampelatter.

 

Det Dårlige Selskab er perfekt til en hylende morsom aften med vennerne (m/k) - men måske ikke lige det første spil, du tager med, når du skal bryde isen hos den potentielt kommende svigerfamilie ...

 

Pro-trick:

Det Dårlige Selskab handler om at gennemskue, hvad rundens dommer griner mest af, og spille sine kort efter det for at score flest pointkort og ende med sejren. Griner han/hun mest af sex-vitser, ulækre ting eller komplet absurd humor? Spil mere efter det, end hvad du selv synes er det sjoveste, hvis du vil vinde.

 

Det Dårlige Selskab kan købes på websiden Spildetdårligeselskab.dk eller i Faraos Cigarer og Games-butikkerne.

ANNONCE
5 fantastiske selskabsspil
  Hanabi

Kabale er noget for ensomme tabere, der ikke kan finde ud af kortspil, og som i øvrigt ikke har nogen venner at spille med, ikke sandt? Niksen. Ikke hvis man spiller det geniale franske kortspil Hanabi, hvor flere spillere arbejder sammen om at lægge en kabale uden at kende deres egne kort. "Hanabi" betyder "fyrværkeri" på japansk, og spillet går i al sin enkelhed ud på at skabe det flottest tænkelige fyrværkeri ved at gennemføre kabaler med alle spillets fem kortfarver, hvor fyrværkeriet på kortene bliver flottere, jo højere kort man får lagt på bordet.

 

Hver spiller starter med fire eller fem kort på hånden (afhængigt af spillerantal), som vendes ud mod de andre spillere, så han kun kan se de andres kort og ikke sine egne. Man har tre muligheder til rådighed under sit træk: Man kan give en anden spiller et tip, man kan kassere et kort, eller man kan spille et kort. Det handler om først at få lagt 1'erne i hver kortfarve ned på bordet, dernæst 2'erne og så fremdeles op til den afsluttende 5'er. Der er kun et begrænset antal af hvert kort, så det gælder om at sikre, at ingen kasserer vigtige kort - og gruppen har kun tre liv, som der ryger et af, hver gang nogen spiller et forkert kort (ved fx at lægge en hvid 3'er, hvis der kun er en hvid 1'er på bordet), så her skal man også passe på.

 

Den centrale mekanik i spillet er derfor de tip, man giver de andre spillere for at prøve at styre, hvad de gør. Hvis en anden spiller fx har en 1'er, der skal på bordet, kan man bruge et tip på at pege på kortet og sige "Det er en 1'er", så spilleren ved, at det skal bruges nu. Man kan også udpege en farve, hvis der fx ligger en grøn 3'er på bordet, og spilleren har en grøn 4'er på hånden, for at indikere over for spilleren, at det nok er en god idé at spille det kort næste gang. Men tips kan være tvetydige, og andre spillere forstår ikke altid éns hensigter, og det, der virkede som et godt tip, kan pludselig skabe stor forvirring og få folk til at gøre det stik modsatte af, hvad man ville. Et genialt kortspil, der sammen med det tidligere nævnte KLASK er blandt de nominerede til den danske brætspilspris Guldbrikkens pris forbedstevoksenspil i år.

 

Pro-trick:

Husk, at det nogle gange kan være nødvendigt at sammensætte tips - men det kræver, at de andre spillere fanger idéen. For eksempel kan du give en spiller et tip om en farve og håbe på, at spilleren efter dig giver den samme spiller et tip om tallet på det samme kort for at sikre jer, at vedkommende spiller rigtigt.

 

Hanabi kan købes i de fleste af landets brætspilsbutikker, blandt andet Fantask, Games og Faraos Cigarer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce