Magasinet M!

Anmeldelse af In the Heart of the Sea: Et monstrøst møde med naturens kræfter

Ron Howard er tilbage med den længe ventede fortælling om historien, der inspirerede Herman Melville til at skrive Moby Dick. Spørgsmålet er så, om den kan leve op til Howards sidste film, den fabelagtige Rush

Originaltitel: In the Heart of the Sea
Instruktør: Ron Howard
Medvirkende: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson med flere
Spilletid: 121 minutter  
Premiere: 10/12

3/6

Hvor ville jeg dog gerne elske In the Heart of the Sea. Den har alt, hvad der skal til en god eventyrfilm. Vi har helten, som skal stå ansigt til ansigt med det store, åbne hav, naturens kræfter og et sømonster, som er overnaturligt stort. Yderligere er castet fedt. Chris Hemsworth (Thor), Cillian Murphy (Batman Begins) og Brendan Gleeson (Edge of Tomorrow) er alle med, og så er det gode, gamle Ron Howard, der instruerer; en mand, som for alvor gjorde comeback - efter flere ujævne præstationer - med forrige års vanvittigt fede Rush. Men ak. Effekterne er flotte, hvilket kun lige med nød og næppe redder In the Heart of the Sea for at være en yderst middelmådig oplevelse, der på ingen måde er Herman Melville værdig.

Hvorfor jeg nævner Melville? Manden, der står bag et af historiens største literære værker i form af Moby Dick? Jo, In the Heart of the Sea er baseret på den historie, der oprindeligt skulle have inspireret Melville til at skrive Moby Dick. En historie, der blev genfortalt i Nathaniel Philbricks historiske roman In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex fra 2000 på baggrund af Thomas Nickerson førstehåndsberetning, der var teenager og ombord på skibet, da det sank i 1821, og som levede som skibbruden i mere end 90 dage. Netop Nickerson og Melville er filmen bygget op om.

ANNONCE

Filmen starter med, at de to mænd mødes, hvor Melville (Ben Whishaw) akkurat for overtalt Nickerson (Gleeson) til at fortælle sin historie. Herefter bliver du sendt 30 år tilbage i tiden, hvor hvalolie var en stor industri - noget tid før, at jordolien bliver opdaget. Her følger du Owen Chase (Hemsworth), som noget skuffende må tage til takke med et job som førstestyrmand på hvalfangerskibet Essex, der ledes af Kaptajn George Pollard (Benjamin Walker), som fra sit første møde med Chase hater på alt, hvad førstestyrmanden gør. Det bliver starten på en tragisk beretning, hvor forkerte beslutninger og et møde med en aggressiv, gigantisk hvid hval fører til, at Essex synker, og besætningen herefter må forsøge at overleve i små redningsbåde på åbent hav, hvor Moder Natur kun er deres mindste bekymring.

Det lyder fedt, og rent visuelt er In the Heart of the Sea da også enormt flot - men det forventer man vel også, når instruktøren er den samme, som gav os Apollo 13, mens fotografen er dansk-britiske Anthony Dod Mantle, der tidligere har stået bag kameraet på Slumdog Millionaire, Antichrist og 127 Hours. Men for at en film skal være god, kræver det også et godt manuskript og nogle troværdige karakterer. Og det har In the Heart of the Sea altså ikke. Dialogen er vanvittigt slap og ekstremt akavet, hvilket er en kende underligt, da det er Charles Leavitt (Blood Diamond), som er manuskriptforfatter på filmen.

ANNONCE
Anmeldelse af In the Heart of the Sea: Et monstrøst møde med naturens kræfter

Yderligere er personerne enormt karikerede. Vi har Chase, der fra første færd bliver ophøjet som en helt (en ting, som Hemsworth jo er vant til), Pollard, der fremstår som en amatør i alt det, han gør, og Pollards fætter, Henry Coffin (Frank Dillane), som kun er ude på at tage familiemedlemmets parti på trods af de åbenlyse forkerte beslutninger, han tager.

Oven i hatten har In the Heart of the Sea flere pinlige scener. Helt galt går det, hvor Chase har muligheden for at spidde en harpun i den store hval, efter at besætningen har drevet rundt i mere end en måned på det åbne hav. Her får han øjenkontakt med hvalen, og en symptati for det store monster vækkes i ham. En ting, der højst sandsynligt redder besætningen, men som bare virker ekstremt kvalmsk og utroværdigt. Mit ansigt var i hvert fald et stort WTF-spørgsmålstegn under den scene.

Oprindeligt skulle filmen være udkommet i marts, men blev altså skudt til december, da filmselskabet Warner Bros havde analyseret sig frem til, at flere folk går i biografen i slutningen af året. Man skulle måske have brugt ni måneder på at genoverveje, om filmen nu også var, som den skulle være. Så havde man nok fundet ud af, at den kunne have været blevet meget bedre med et stærkere manuskript.

ANNONCE
Anmeldelse af In the Heart of the Sea: Et monstrøst møde med naturens kræfter
Del

Seneste nyt

Annonce