Magasinet M!

Højsangen

Har du nogensinde hørt om Højsangen? Den kunne blive din scoreguide...



Højsangen er en bog i Det Gamle Testamente, der hylder kærligheden. Den er skrevet af Kong Salomo i det 10. årh. f.Kr.

Hvis du ikke har hørt om Kong Salomo, kan jeg fortælle, at han er 11. søn i rækken for farmand, Kong David, som du sikkert kender. Det var ham, der fyrede en sten i skallen på Goliat. Inden sin død udnævnte David Salomo til konge, da Adonijah, som var den førstefødte og vel egentlig skulle have været konge, fiskede efter tronen.

Salomo tilgav sin bror, at han forsøgte at tage tronen fra ham, indtil Adonijah forsøgte sig igen. Det blev Salomo for meget, så han fik storebror henrettet.

Salomo var efter sigende en kickass konge. Hans styre var vellykket, og han var kendt som en viis og retfærdig mand. Vi har endda ordet 'salomonisk' i dag til at beskrive en eventuel person af samme kaliber.
 
Hvis du vil have et eksempel på Salomos visdom, kan du kigge i 1. Kongebog 3,16, der fortæller om to skøger, (det står der skam,) der ikke kan blive enige om, hvem der er moderen til et drengebarn. Den ene har nemlig slået sin søn egen ihjel ved et uheld og vil nu have den anden kvindes søn. På den tid, hvor der ikke var noget, der hed DNA prøver, var man lidt på skideren i en sådan situation. Men Salomo var skarp: 'Hug ungen i to, så kan de få en halvdel hver!' Dette resulterede i, at drengens rigtige mor råbte, at den anden kvinde kunne få barnet - bare det kunne leve. Kong Salomo kunne lugte moderkærlighed, og barnet blev sendt hjem med sin rigtige mor. Voilá!
 
Salomo var brandsej. Men han havde udover det en digtersjæl, og hvis du har set dig lun på en pige, så skulle du måske tage et par tips fra ham. Her kommer Højsangen ind i billedet.
Højsangen er en af de mest omdiskuterede bøger i Bibelen. Man kan åbenbart ikke helt finde ud af, hvordan den skal tolkes. Det eneste, der er sikkert, er, at den er en hyldest til kærligheden - både den fysiske og den psykiske. Så er scorereplik eller to skulle nok være at finde deri.
 

Du må selv læse Højsangen for at få alle guldkornene, men her kommer en smagsprøve. Kapitel 4 vers 1-5:

v1. Hvor er du smuk, min kæreste,
hvor er du smuk!
Dine øjne bag sløret
er som duer.
Dit hår er som en gedeflok,
der bølger ned fra Gileads bjerge.

v2. Dine tænder er som en flok nyklippede får,
der kommer op fra badet,
alle med tvillinger,
ingen er uden lam.



v3. Dine læber er som en skarlagenrød snor,
din mund er yndig;
din tinding bag sløret
er som et bristet granatæble.

v4. Din hals er som Davidstårnet,
bygget i stenskifter;
tusind skjolde hænger på det,
alle krigernes rundskjolde.

v5. Dine bryster er som hjortekalve,
gazelletvillinger,
der græsser blandt liljerne.
 
Det skulle nok kunne gøre en trunte eller to blød i knæene.

Connery siger: Sæt i gang!

ANNONCE
Del

Seneste nyt