Magasinet M!

De 8 største øjeblikke i dansk fodbold

VM i fodbold 2010 sparkes i gang i Sydafrika d. 11 juni. I den anledning har vi kigget nærmere på de største danske øjeblikke.

Portugal vs. Danmark (2-3) - VM-kval 2008

Da Danmark mødte Portugal på udebane d. 10. september 2008 i VM-kvalifikationskampen ude mod Portugal, regnede de fleste vel med, at Danmark ville få store klø af de svinedyre stjerner som Christiano Ronaldo og Deco. Og det så da også længe ud til, at Danmark skulle tage hjem fra Portugal med et nederlag og 0 point i bagagen. Men så 6 minutter før slutfløjt startede et vanvittigt drama, da Niklas Bendtner udlignede til 1-1. To minutter senere bliver Portugals Deco tildelt et straffe, som han scorede på. Så troede de fleste, at den kamp lukket. Men "troede" døde den aften, for i det 90. minut udligner Christian Poulsen til 2-2, hvorefter Daniel Jensen blot 2 min. senere, med et drømmehug (og lidt hjælp fra en portugisisk forsvarsspiller) gør det til slutresultatet 3-2 i Danmarks favør. Resten er historie.

ANNONCE

Danmark vs. Sverige (0-3) - EM-kval 2007

EM-kvalifikationskampen mod Sverige d. 2. juni 2007 huskes desværre nok mest for fodboldidioten, som løb ud på på banen og smadrede Danmarks chancer for at komme med til EM i 2008. Inden da havde hele nationen været vidne til et comeback af dimensioner, da Danmark på fantastisk vis fik vendt 0-3 til 3-3. Kampen startede bestemt ellers ikke godt set med danske øjne, da Sverige efter blot 26 minutters storspil førte 3-0. Langsomt men sikkert kom Danmark dog mere og mere med ind i kampen og den endelige forløsning kom et kvarter før tid, hvor indskiftede Leon Andreasen udlignede til 3-3. Sensationen lurede lige rundt om hjørnet. Men så indtraf katastrofen. Christian Poulsen valgte at slå svenske Markus Rosenberg ned - i straffesparksfeltet - hvorfor svenskerne korrekt fik tildelt et straffe. Et straffe som dog bekendt aldrig nåede at blive taget, da den famøse idiot løb udpåbanen og angreb dommeren, hvorefter Danmark som straf blev tildelt et 0-3 nederlag.

ANNONCE

Danmark vs. Frankrig (2-0) - VM 2002

De regerende verdensmestre fra Frankrig med fodbold-guden Zinedine Zidane i spidsen for 'Les Bleu' skulle møde lilleput-nationen Danmark i den sidste indledende kamp. På papiret var Frankrig klart den stærkeste nation. Og oven i købet var Zinedine Zidane vendt tilbage efter en skadespause for at uddele prygl til de rød/hvide. Men sådan gik det heldigvis ikke. Som ventet kom Franskmændene stormende fra første fløjt, men det lykkedes et stærkt kæmpende dansk forsvar og ikke mindst en sprudlende Thomas Sørensen at holde stand. Midt i 1. halvleg skete der så det uventede, at selveste Dennis 'afbrænder' Rommedahl scorede til 1-0. Historien gentog sig i 2. halvleg, hvor Jon Dahl scorede og reelt lukkede kampen.

ANNONCE

Danmark vs. Holland (2-2)- EM 1992

Nej, vi vandt ikke. Men alligevel vil netop kampen mod Holland blive husket som en af de mest dramatiske i dansk fodbold. Højst overraskende var Danmark kommet i semifinalen efter én sejr, én uafgjort og ét nederlag. Udadtil tog de hollandske mega-stjerner kampen mod Danmark meget seriøst. I virkeligheden var de mere optagede af, hvordan finalen mod de stærke tyskere skulle spilles. Kampen udspillede sig til at være en dramatisk affære, der endte 2-2 i den ordinære og forlængede spilletid. Kampen skulle herved afgøres på straffespark. De danske forhåbninger denne gang knyttede sig især til Danmarks måske bedste målmand nogensinde, Peter Schmeichel. Marco van Basten - hollændernes anden skytte - satte et skud ved foden af den ene stolpe men i akrobatisk stil forhindrede Schmeichel bolden i at passere stregen. Da de efterfølgende skytter formåede at score,stodDanmarks sidste mand - Kim Christofte - med det store pres på skuldrene. Bolden blev lagt til rette på pletten, et skridts tilløb og sikker scoring. Eufori! Danmark var i EM-finalen.

ANNONCE

Danmark vs. Uruguay (6-1) VM 1986

Puljekampen mod Uruguay er en af Danmarks aller største  - og vigtigste - da den markerede en helt ny æra inden for dansk fodbold. Her beviste vi, at Danmark sagtens kan være mod mod de helt store nationer. Med stjerner på holdet som Michael Laudrup, Preben Elkjær og Frank Arnesen ydmygede et storspillende dansk hold Uruguay på det groveste. Preben Elkjær scorede hattrick i kampen, men det er Michael Laudrups mål til 3-1, som står som et af de smukkeste mål nogensinde scoret på det danske landshold.

ANNONCE

Danmark vs. Brasilien (2-3) VM 1998

1998 var første og hidtil eneste gang, Danmark har nået kvartfinalen ved et VM. Desværre for Danmark var modstanderne ingen ringere end de forsvarende verdensmestre fra Brasilien med verdenstjerner som Ronaldo og Rivaldo i den stjernespækkede brasilianske spillertrup. Det blev som bekendt endestation for Danmark, men ikke destro mindre er det en kamp, som vil blive husket mange år fremover, og som sagtens kunne være gået begge veje.

Danmark startede kampen som lyn og torden og kom foran 1-0 allerede efter 1½ minut. Desværre for Danmark havde Brasilien Ronaldo på holdet som var hovedarkitekten bag Brasiliens udligning og 2-1 føring. Herefter så det sort ud for danskerne, der gik til pausen bagud 1-2 mod et brasiliansk hold, der havde styr på kampen. Det hele ændrede sig dog, da Roberto Carlos ville saksesparke en bold ud af feltet, men kiksede totalt, hvorefter bolden blev tæmmet og tordnet op i målhjørnet af en storspillende Brian Laudrup. Desværre for Danmark scorede Rivaldo sit 2. mål i kampen og den endte som bekendt 3-2 til Brasilien.

ANNONCE

Danmark vs. Nigeria (4-1) VM 1998

Danmarks storspil og sprudlende selvtillid mod verdensmestrene fra Brasilien skal findes i denne kamp. Nigeria havde allerede sikret sig en plads i ottendedelsfinalen med en sejr i deres to første kampe i gruppespillet. Derudover kom de til VM med en OL-guldmedalje i bagagen. Så selvtilliden var naturligvis i top hos de nigerianske spillere. Derfor var det også de færreste der levnede Danmark en chance mod de lynhurtige individualister fra Nigeria. Men det danske kollektiv fik for alvor bevist sit værd i kampen og ydmygede et nigeriansk hold, der tydeligvis havde undervurderet Danmark. Kampen må betegnes som en af Danmarks flotteste og med dirigenten Michael Laudrup som kreativ spilfordeler, viste Danmark klasse og drømmebold, som kun de færreste havde forestillet sig inden kampen.

ANNONCE

Danmark vs. Tyskland (2-0) EM 1992

Finalekampen mod tyskerne er EM-historiens største sensation, da Danmark end havde ikke kvalificeret sig til slutrunden, men blot var med på et afbud, da der udbrød borgerkrig i det tidligere Jugoslavien. Ikke nok med at Danmark slår verdensmesteren, Tyskland, i finalen, men i de to sidste kampe før finalen vinder de over de to seneste europamestre, Frankrig og Holland! Det er ikke Danmarks mest velspillede kamp, men nærmere en kamp som blev spillet taktisk klogt, beregnende og baseret på kontra-angreb. Men hvad betyder det, når Schmeichel, Danmark og 'alle de andre' kunne smide armene op i luften efter de 90 minutter og lade sig hylde som europamestre? Nu venter vi bare på, at det nye kuld gør dem kunsten efter, når VM 2010 i Sydafrika bliver fløjtet i gang d. 11. juni.