Tractorpulling for rigtige mænd
Med 10.000 hk får traktorerne i denne sport din Toyota Supra til at ligne en go-cart.
Hey, har du nogensinde indåndet så meget støv, at du hostede sort snask op OG hørt så meget motorstøj, at du fik hylen for ørene OG set en kamptunet traktor overanstrenge sig så meget, at motoren brød i brand OG fået en pizza med creme fraiche-dressing? På samme dag? Nej? Så har du tydeligvis ikke været til DM og Europa Cup i tractorpulling på Brande Pulling Arena - og er dermed virkelig gået glip af noget.
Tractorpulling - hvor specialbyggede traktorer med tusindvis af hestekræfter i en tung hørm af metanol og hårdt grillede pølser trækker tonstunge slæder i en sky af jord og røg - er på alle mulige måder en ædel sport. For nylig blev der afholdt 5. afdeling af danmarksmesterskaberne og den danske afdeling af Europa Cup'en i sporten. M! tog turen forbi Brande for at se på vanvittige maskiner.
Hvis du er den fordomsfulde type tænker du sikkert, at det primære publikum til den slags events er mænd. Af den type, der udtaler 'goddag' med W i enden, bærer Kansas-tøj både til hverdag og fest og mener, at varm mælk er noget man giver til børn og gravide kvinder frem for at hælde det i kaffen. Og det har du nok også ret i, for der ER mange iført arbejdstøj, suppleret med kasketter med bil-logoer og 'I'm proud to be a diesel puller'-rygmærker. Og vi er på de kanter, hvor kontantkøen ved indgangen er indtil flere gange længere end dankort-køen. Og hovedparten af tilskuerne er mænd, men der er også både kvinder og børn til stede. Uagtet køn og alder skal man da også være en gnaven skid, hvis man ikke får en fest ud af at se tractorpulling. Reglerne er såresimple: Specialbyggede ellervoldtunede traktorer - i de største klasser med op imod 10.000 hk - trækker en omtrent 20 ton tung slæde på en 100 meter lang bane. Hvis det lykkedes at trække alle 100 meter er der tale om et 'full pull', som i tractorpulling-verdenen svarer til at banke en fodbold op i trekantssammenføjningen fra 25 meters afstand.
For det utrænede øje kan det være lidt svært at følge med i, hvad der præcis foregår på denne lørdag eftermiddag i Brande. Der køres på to baner, flere klasser dyster samtidig og DM og Europa Cup afvikles oven i hinanden. Det gør dog ikke så meget, om man forstår præcis hvem, der lige nu sidder bag rattet og hvorfor. Det er svært ikke at blive revet med. Om ikke andet på grund af løbsspeakeren, der kommenterer begivenhederne med en entusiasme, der får de fleste brasilianske fodboldkommentatorer til at virke som nogen, der spiser valium til morgenmad. Mellem motorlarm og jingler med DJ Alligator og D-A-D kværner han konstant i en sælsom blanding af sarkasme, begejstring og national stolthed. Da hollandske Edwin Derksen passerer 100 meter-mærket i sin 'BE-Combi Incredible Deere' lyderbeskeden fluks, at "det ikke varnoget særligt overbevisende full pull", mens begejstringen er betydeligt mere overvældende, da en dansk kører få øjeblikke senere kører lige så langt: "Der står sort røg ud ALLE VEGNE, men det er Kristian da pisseligeglad med! Full pull!". Løbsspeakeren kan dog ikke overdøve en stor flok pullingfans fra Norge, der iført nationalfarver og solide branderter hepper som gale på Odd Erling Klingsheim, der kører i 3500 kg Super Stock-klassen og i det norske pullingmiljø åbenbart svarer til Lionel Messi.
Larmen på Brande Pulling Arena er øredøvende og bliver mere og mere vanvittig, som dagen skrider frem. Traktorerne i de små klasser lyder som rundsave med påhængsmotorer, og i de helt store vægtklasser kan man bogstaveligt talt mærke sine testikler ryste rundt nede i underhylerne, når der bliver jokket på gaspedalen. Ikke mindst i klasserne, der hedder noget med 'modificeret'. Selv om traktorerne i stock-klasserne er bygget om og voldtunede, kan man dog ane, at det engang har været i en almindelig traktor. I de modificerede klasser er der helt frit slag for gale Ole Opfinder-typer til at skrue vanvittige maskiner sammen af dele fra lastbiler, kampvogne og i enkelte tilfælde endog fly? Traktorerne ligner mere monstertrucks end landbrugsredskaber, og det er ret åbenlyst, at jo mere kulørt ens maskine er, jo mere publikumsdarling er man. Enanden mulighed for at fåstore bifald er, hvis ens traktor bryder i brand. Aftenens største jubel tilfalder en af de få kvindelige kørere Ilse Korsager. Hendes mand kører i samme klasse, og det er forinden proklameret, at taberen må trækkes med opvasken i hele næste uge. Ilse Korsager klarer lige præcis at køre tre meter længere end sin husbond, men så står der også flammer op fra motoren.
Hvis folk, der er publikum til tractor pulling er et særligt folkefærd, så er folk, der faktisk deltager i tractor pulling et virkelig særligt folkefærd. En af dem er 21-årige Kasper Thorning fra Fjerslev, der stiller op i Farmstock 4500 kg-klassen med El Diablo Junior. Han har brugt fire år og en halv million kr. på at bygge sin traktor helt fra bunden.
"Ja, det var lige tre års svendeløn, der røg på det, men altså? jeg har været vild med traktorer, siden jeg var lille. Og det er faktisk meget afstressende at gå og bygge sådan noget," forklarer Kasper Thorning og giver den airbrushede bagskærm et lille klap.
El Diablo Junior er bygget op omkring motoren fra en hollandsk maskinstation-traktor, men har også eksempelvis en brændstofpumpe fra en gummiged og en krumtap fra en amerikansk bus.
"Det er også det, der er en del af charmen. At gå og lede efter stumper og dele og kende nogen, der kender nogen og så videre."
El Diablo yder i øjeblikket i omegnen af 1.000 hk, men det er ifølge Kasper Thorning kun begyndelsen.
"Ork, den skal nok få mange flere hestekræfter. Det er nemt nok. Det vigtigste var, at den så fed ud, og det gør den nu, så nu skal motoren være stærkere. Jeg skal jo også have noget at bruge vinteraftenerne til."
Kasper Thorning stiller op i alle de løb, han har råd og tid til. Det er nemlig også den eneste måde at træne på. Har han lært på den hårde måde:
"Før den her havde jeg bygget en traktor sammen med min storebror. Da vi var færdige, ville vi prøvekøre den og fandt en øde grusvej. Vi havde bare ikke lige regnet ud, at når der ikke sidder en tonstung slæde bagpå, er den rimelig svær at styre. Jeg havnede i en grøft, hvor traktoren slog to kolbøtter. Det var vist nærmest kun baghjulene, vi kunne bruge igen?"
Traktorentusiasten erkender, at man skal vinde endog rigtig mange løb og få mange sponsorer, før traktoren er tjent hjem - og at tractor pulling i det hele taget ikke ligefrem er en sport, man tjener penge på. Men han kan ikke lade være:
"Det der øjeblik, hvor man har speederen i bund, letter på koblingen og håber, at lortet ikke falder fra hinanden - det er det fedeste i verden."
Reglerne i tractorpulling er umådeligt simple. Traktoren skal trække en slæde så langt som muligt. Ved hjælp af et sindrigt system, hvor vægtene rykker længere og længere frem på slæden, så der bliver mere vægt på slæbepladen, bliver slæden tungere og tungere, jo længere den bliver trukket. Hvis traktoren trækker 100 meter, er der tale om et 'full pull'. Hvis flere traktorer laver et full pull er der pull off, hvor de kører igen - denne gang med mere vægt på slæden. Den, der trækker længst, vinder.
Der køres i flere forskellige klasser. Dels er traktorerne inddelt efter vægt og dels er der de to hovedklasser: 'Stock', hvor almindelige traktorer er blevet tunede og ombyggede, så de udvikler 10-20 gange så mange hestekræfter og 'modificeret', hvor traktorerne er bygget op fra bunden, og den eneste regel er, at de skal holde sig under en bestemt vægt.
Hvis man vil have respekt i traktor-miljøet bør man i øvrigt vide, at tractorpulling er en konkurrencesport, mens traktortræk foregår med almindelige traktorer og arrangeres af Dansk LandboUngdom.
Se mere på tractorpulling.dk
Gardenpulling
Omtrent samme koncept som tractorpulling, blot med modificerede havetraktorer. Måske nok mere komisk end egentlig mandigt, men dog stærkt underholdende.
Micropulling
Traktortræk - med fjernstyrede traktorer. Nej, det er ikke noget, vi finder på. Der har lige været EM i Dölmen, Tyskland.
Lastbiltræk
En populær disciplin til stærkmands-konkurrencer, hvor der dystes om at trække en lastbil hurtigst. Australieren Derek Boyer - 12-dobbelt vinder af Australia's Strongest Man - er regerende rekordholder i disciplinen.
Weightpull
Nu bliver det tosset. I weightpull dyster hunde om trække tunge slæder (om end hundenes ejere nok går mere op i det end hundene). Der er endog en forening for den slags i Danmark. Tjek weightpulldanmark.dk