Magasinet M!

Danmarks første astronaut!

I morgen skal den første dansker nogensinde skydes ud i rummet. Andreas Mogensen er manden, som med Dannebrog på skulderen skal en tur ud i vægtløs tilstand.

Hvad glæder du dig allermest til på turen?

Det hele! Lige fra jeg træder om bord på Sojuz-raketten og jeg mærker motoren blive tændt, jeg bliver vægtløs til jeg kan sidde i det store vindue på rumstationen og kigge ned på jorden. Jeg ved det jo ikke endnu, men jeg tror, det er fantastisk.

 

Hvad er den største myte, du hører fra folk?

At jeg er med i en stor konspiration, og jeg nægter at indrømme sandheden om UFO'er og intelligent liv i rummet. Folk tror, at det er det, jeg skal ud og undersøge, og at jeg ved, at det eksisterer men ikke vil sige det. Men faktisk har jeg aldrig helt forstået, hvorfor intelligente væsner skulle flyve hele vejen gennem vores galakse for så at støde direkte ind i jorden.

 

Så du tror ikke på UFO'er og aliens?

Jeg er sikker på, at der er liv derude, men det er i form af mikroorganismer. Hvorfor skulle vi være det eneste sted, der er liv?

ANNONCE
Marie Varming - Danmarks første astronaut! Marie Varming

Hvis det ikke er aliens, du skal jagte, hvad skal du så?

Jeg skal forske, for det er faktisk det, vi laver. Både inden for biologi, fysik, kemi og fysiologi. Det handler blandt andet om, hvordan forskellige processer fungerer i vægtløs tilstand. Måske kan noget af det, jeg er med til at forske i hjælpe med at behandle sygdomme en dag.

 

Hvornår drømte du første gang om at komme i rummet?

Det er en drengedrøm, der opstod, da jeg gik i fjerde klasse og var flyttet med min familie til Californien. Der hørte jeg første gang om NASA og deres arbejde. Det var det mest spændende, jeg nogensinde havde hørt om. Samtidig var Topgun i biografen, og dengang var alle astronauter tidligere jægerpiloter, så det hele passede bare sammen. Med tiden ændrede drømmen sig, og jeg blev mere interesseret i videnskaben, men chancen for at komme i rummet er jo minimal, så det spekulerede jeg ikke over, før Det Europæiske Rumagentur slog jobbet op i 2008. Så gik jeg efter det.

 

Er du ikke bange for, hvad der kan ske?

Jo, der er jo en risiko, men der sker jo også flystyrt, og vi sætter os alligevel op i en flyver uden at tænke for meget over det.

ANNONCE
ESA - Danmarks første astronaut! ESA
ESA - Danmarks første astronaut! ESA

Hvordan lever man ude i rummet?

Man sover i noget, der minder om et klædeskab, men vi får et problem, for vi er ni derude, når vi kommer derud, og der er kun seks skabe. Jeg må nok bare finde et hjørne at sove i. Man har valgt, at vi kører med Greenwich Meantime (GMT), så vi er på engelsk tid i rummet. Vi står op klokken syv og arbejder otte-ni timer. Dagene går med forskningen og så skal vi reparere rumstationen, hvis der er nogen skader på den. Bagefter skal vi motionere i to timer. Om aftenen går man bare i sit skab, når man har lyst.

 

 

Hvad spiser man i rummet?

Mad! Og faktisk god mad. Folk tror, at vi lever af sådan noget meget slemt tubemad. Men der er nogle af de andre astronauter, som er på rumstationen i et halvt eller et helt år, og de skal selvfølgelig have noget ordentligt at spise - også for moralens skyld. Derfor bruger man faktisk mange ressourcer på at udvikle mad, som smager godt. Det er enten på dåse eller frysetørret mad og så hælder man kogende vand på. De ubemandede forsyningsfartøjer, som ind imellem sendes op til rumstationen har også friske grøntsager med, men de skal spises ret hurtigt, for de kan ikke holde sig deroppe.

ANNONCE
ISS / NASA - Danmarks første astronaut! ISS / NASA

FAKTA OM ANDREAS' RUMREJSE:

- Andreas er 38 år, udannet rumfartsingeniør og Danmarks første astronaut. 

- Han bliver sendt afsted med Soyuz TMA-18M i morgen kl. 06:37 fra en rumhavn i Kasakhstan.

- Han forventes at lande igen d. 12. september.

- Missionen - der hedder Iriss - går ud på at udskifte et Soyuz-rumfartøj med en nyere, så Andreas skal altså flyve tilbage i den gamle. Det skyldes, at to astronauter for første gang skal opholde sig på rumstationen i et helt år. 

-  Andreas skal under opholdet bruge 10-15 timer dagligt på at lave fysiologiske eksperimenter og tests, så videnskabsfolk kan undersøge, hvad der sker med folk, når de bliver vægtløse.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce