Magasinet M!

Historien om verdens mest kendte rockerklub: HELLS ANGELS

Den mest berygtede, kendte og ikke mindst frygtede motorcykelklub i verden er Hells Angels. Her er den blodige historie om de amerikanske rockere.

HISTORIEN
I årene efter 2. Verdenskrig var der masser af arbejdsløse krigsveteraner i USA. De havde ikke noget at give sig til. De var rastløse. Og de var klar på eventyr. Militærets materielle overskudslager havde samtidig sørget for, at der var masser billige motorcykler på markedet, som var et godt alternativ til biler. Ikke mindst i det solrige Californien, hvor vejret næsten altid var perfekt til en tur på jernhesten.

Efterhånden opstod flere små klubber dannet af veteraner, der kørte ture sammen, drak øl sammen og formede en form for fællesskab, som krigsveteranerne havde brug for i de hårde tider. En af de klubber blev dannet krigsveteranen Otto Friedli i Los Angeles-forstaden Fontana: Hells Angels. Der er lidt usikkerhed om navnet, men klubben blev formentlig opkaldt efter eskadrillerne af bombefly, der i militær-jargon havde netop dette øgenavn. Og det var også det navn, instruktøren Howard Hughes gav sin film fra 1930 om luftvåbnet.

Efterhånden opstod andre afdelinger af Hells Angels rundt om i Californien. I Oakland grundlagde Sonny Barger en afdeling i 1957 - og det menes, at det var ham, der samlede afdelingerne til en stor organisation. I 1961 kom den første afdeling uden for Californien, da New Zealand fik et HA-chapter. Hells Angels spredte sig hastigt til andre stater og lande ikke mindst takket være popkultur, som glorificerede den frie livsstil og lovløsheden. Ikke mindst Marlon Brando-filmen The Wild One fra 1954, Roger Corman-filmen The Wild Angels fra 1966 og forfatteren og journalisten Hunter S. Thompsons fortællinger om oplevelserne, da han levede et år med Hells Angels i 1966 i det nordlige Californien. I dag er der cirka 230 afdelinger i 27 lande.

ANNONCE

BLODIGE RIVALER

I Danmark er det kendt, at Hells Angels og Bandidos er rivaler, men i USA er det nogle helt andre bander 'englene' skal kæmpe med om territorierne.

THE OUTLAWS
I USA og England er Hells Angels og Outlaws dødsfjender. Det bedste billede på det er bandens brug af det spanske ord for farvel, 'ADIOS'. For dem betyder det ikke farvel, men er i stedet en forkortelse for Angels Die In Outlaw States. Altså; medlemmer af Hells Angels dør i stater, hvor Outlaws har afdelinger. I England blev syv medlemmer af Outlaws dømt for mordet på et Hells Angels-medlem, som de skød to gange, mens han kørte på motorvejen på sin motorcykel. Og i USA er en årelang krig mellem de to bander på toppen netop nu i det nordøstlige USA, hvor Outlaws hovedsageligt hører hjemme. I de sidste to år er volden mellem de to grupper eskaleret med adskillige dødsfald til følge.

THE VAGOS
At skyde en anden mand på grund af en dobbelt latte virker lidt overilet, men netop nu er HA's værste rivaler i Californien, Nevada og Arizona banden The Vagos, som har eksisteret siden 1960'erne. De to bander har bl.a. kæmpet om rettighederne til at benytte en Starbucks i Santa Cruz syd for San Francisco. Så vigtig er turf for banderne. Da medlemmer af begge bander ville købe en kop mokka samtidig i 2011, brød et kæmpe slagsmål ud på gaden udenfor. Det førte til skuddrabet på Hells Angels' lokale præsident senere på året - og under begravelsen af ham blev endnu et medlem af HA myrdet af de blodige rivaler.

THE MONGOLS
Hells Angels har som sådan aldrig været en racistisk bevægelse, men det er et fåtal af medlemmer, der har anden etnisk baggrund end kridhvid. Derfor kunne mange latino-bikere i Californien ikke opnå medlemskab i HA. I starten af 70'erne startede de deres egen gruppe, The Mongols. På deres veste stod, at de var fra Californien, men det faldt ikke i 'Englenes' smag. De havde rettighederne til staten. Først efter mere end 20 mord grupperne imellem fandt de frem til et kompromis. Ufreden blussede dog op igen i 2002, da en Mongol og to HA-medlemmer døde, da medlemmer af de to grupper røg i slagsmål på et casino i Nevada.

ANNONCE

SÅDAN TJENER DE PENGE
Hells Angels-afdelingerne over hele verden benægter nærmest konsekvent enhver indblanden i kriminalitet. Sådan er det også i USA. FBI er dog sikre på, at medlemmerne tjener deres penge på:

Narkotika
Stoffer - specielt methamfetamin - er en af Hells Angels' hovedindtægtskilder i USA. Så sent som i juni i år blev 16 medlemmer idømt lange fængselsstraffe efter at være kendt skyldige i indsmugling af narkotika - og to år før det blev hele 36 medlemmer kendt skyldige ved en enkelt retssag i San Diego.

Hvidvaskning af penge
Når man tjener masser af ulovlige penge på narkotika, skal man sørge for, at det ser ud som om moneterne er kommet ind på en reel måde. Det gør Hells Angels ved for eksempel at åbne legitime forretninger, hvor de kan køre de beskidte penge igennem.

Afpresning
Det kan godt være, at det er over 100 år siden, at mafiaen opfandt afpresning som en nem måde at tjene skillinger på, men metoden lever stadig i bedste velgående blandt HA-medlemmer. I fjor blev 19 anholdt i South Carolina for afpresning af lokale virksomheder og personer.

LEGENDEN
Hells Angels handler om sammenhold og klubben. En vigtig regel er, at ingen er over HA. Men der er alligevel et medlem, som er blevet en individuel legende.

ANNONCE

SONNY BARGER
Sonny Barger var om nogen manden, der samlede Hells Angels afdelinger i Californien og gjorde det til en stor organisation. Han blev født i Modesto, Californien i 1938 og var kun 19 år, da han startede en lokal fraktion af Hells Angels i Oakland ved San Francisco.

Med den stærke afdeling som afsæt samlede han HA'erne i Californien, så den fremstod som en stærkere organisation - og med popkulturens tilbedelse af den frie og vilde livsstil blev han med et ikon, da han optrådte i Hunter S. Thompsons bog om livet med HA i Oakland.

I 2001 besøgte han Danmark i forbindelse med udgivelsen af sin selvbiografi, hvor han fortalte om sit omfattende kokainmisbrug, gennembankning af hippier og - nærmest med stolthed - om dengang han skød en mand gennem hovedet. Under besøget i 2001 fortalte han til BT, hvordan han havde finansieret sit narkoforbrug ved kriminalitet, men det var hans eget valg. Ikke klubbens.

Barger fik i 1983 fjernet stemmebåndet som følge af strubekræft. På vej ind på operationsbordet røg han en Camel. Uden filter. Han var ikke bange for at dø: "Min største bekymring var, at jeg ikke havde tid til at ordne alle dem, jeg ikke kunne lide, før jeg døde."

ANNONCE

ROLLING STONES-MORDET
Hells Angels i USA står bag utallige mord på rivaler og politimænd, men deres mest berømte mord var på en 18-årig rockfan til en Rolling Stones-koncert.

I 1969 rullede hippiebølgen over USA. Woodstock-festivalen havde væren en kæmpe succes tidligere på året i New York - og nu ville Californien også afholde en lignende festival: Altamont Free Concert. Men alt gik galt. Bandet Grateful Dead havde hyret Hells Angels som vagter til festivalen, som også fik besøg af blandt andet Santana, Jefferson Airplane og ikke mindst Rolling Stones.

Allerede fra starten var der masser af uro blandt publikum, som var høje på stoffer og slet ikke i det fredfyldte humør, der havde kendetegnet Woodstock. Da Rolling Stones gik på, blev Mick Jagger nødt til bede publikum om at slappe af, men allerede under tredje sang brød et stort slagsmål ud foran scenen.HA-vagterne fik skabt ro, men pludselig prøvede adskillige publikummer at komme op på scenen. Heriblandt 18-årige Meredith Hunter.

En af 'Englene' fik fat i ham, gav ham en på hovedet og jagede ham tilbage, men det fik blot den narkopåvirkede Hunter til at gå amok. Frem fra sin jakke trak han en revolver og pegede mod scenen. Hvad hans præcise intention med revolveren var, får vi aldrig at vide, for Hells Angels-medlemmet Alan Passaro slog øjeblikkeligt hans arm ned og stak ham fem gange med en kniv. Meredith Hunter var død. Men det afholdt ikke flere HA'ere fra at trampe på ham.

Til alt held for Hells Angels havde en kameramand optaget det hele, og Passaro blev derfor frikendt, da retten vurderede, at der var tale om selvforsvar. Det afholdt dig ikke Mick Jagger fra at skyde skylden på Hells Angels. Og hvis HA ikke havde et navn i verden før, havde de det i hvert fald nu.

DEN DANSKE AFDELING
Der var mange motorcykelklubber i Danmark før HA, men siden Hells Angels åbnede deres første afdeling i København i 1980, har de været størst.

I 1979 blev motorcykelklubben Copenhagen optaget som prospects af Hells Angels - og allerede året efter - nytårsaften 1980/81 - fik de beskeden om, at de kunne kalde sig den 40. HA-klub i verden.

På det tidspunkt havde der i lang tid været rockerklubber i Danmark, som kopierede de amerikanske 'lovløse', men for første gang åbnede en klub i Danmark med regler inspireret af udlandet. Hells Angels havde i Danmark en stille start, men da Jørn 'Jønke' Nielsen - et af de stiftende medlemmer - i 1984 dræbte 'Makrellen', som var præsident for den rivaliserende gruppe Bullshit, fik klubben masser af medieomtale.

Det gjorde de så sandelig også i årene mellem 1994-1997, hvor den Store Nordiske Rockerkrig rasede mellem Bandidos og HA. 11 blev dræbt i optøjerne, som også kostede civile liv. I dag er Bandidos og HA på talefod.

ANNONCE

RYGMÆRKET
Mange folk frygter Hells Angels rygmærke, som ofte sidder bag på en lædervest eller en slidt cowboyvest. Her er baggrunden for vingerne.

Mærket som stolt bæres af HA-medlemmer over hele verden blev designet af Frank Sadilek, som tog udgangspunkt i kendetegnet for to flyveenhder i det amerikanske luftvåben. Mærket er et registreret varemærke, og du skal ikke - heller ikke for sjov - kopiere det, da HA-medlemmer er ekstremt ærekære omkring symbolet. De hiver gerne din rygrad ud gennem næsen for at kopiere det. Mærket er i rød/hvide farver, som med tiden også er blevet et af Hells Angels kaldenavne: The Red And White.

MENSTRUATIONS-RITUALET
Da HA i 60'erne voksede sig store i USA, lavede de et regelkodeks, der var til for at provokere. En af reglerne er blevet legendarisk. Mest fordi det er lige så klamt, som det er sandt.

I de gode gamle 60'ere var der plads til at provokere - og det gjorde HA og ikke mindst Sonny Barger, da han indførte et ritual, hvor man kunne gøre sig fortjent til et lille badge på skjorten. Det var et lille sæt røde vinger, man måtte smække på vesten, hvis man havde slikket en kvinde, mens hun havde menstruation. Vel at mærke foran de andre medlemmer.

Vingerne var dog kun røde, hvis kvinden var hvid. Var det en afroamerikansk kvinde fik man et par sorte vinger. Ifølge Jørn 'Jønke' Nielsen er der kun uddelt et par røde vinger i Danmark.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce