5 gode råd til at leve længere

Vi støtter op om kampagnen 'Mænd mod kræft'. Og her får du fem gode råd, der nedsætter risikoen for kræft

13. november 2013 af Kasper Erling

Hvert år rammes 17.000 danske mænd af kræft. Hvorfor? Fordi vi er for dårlige til at passe på os selv. Men det kan der heldigvis gøres noget ved! Bare følg nedenstående gode råd og tag et stort skridt væk fra at blive et nummer i den triste statistik:

Bliv røgfri

Du har hørt det før, men her får du den lige igen: Rygning dræber. Slut. Det postitive er, at det altid kan betale sig at holde op med at ryge - uanset hvor mange år du har røget. Rygning er årsag til ca. 85 procent af lungekræfttilfældene i Danmark, og hvis du har svært ved at lægge vanen bag dig, kan du altid få professionel hjælp og gratis rådgivning - for eksempel på www.stoplinien.dk.

Drik mindre alkohol
Uha, den var værre, men den er desværre god nok. Ethvert forbrug af alkohol øger risikoen for at få kræft, så hold dig til Sundhedsstyrelsens råd om alkohol:
- Kvinder bør ikke drikke mere end 7 genstande om ugen
- Mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen
- Stop før 5 genstande ved en enkelt lejlighed

Bevæg dig
Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og få pulsen højt op mindst to gange om ugen. Man ved, at fysisk aktivitet forebygger tarmkræft og muligvis andre kræftformer. Så tag cyklen, drop elevatoren, tag trappen og brug benene.

Spis sundt og hold vægten
Spis flere grøntsager, mere fisk og fuldkorn. Og spar på fedt og sukker. Drik vand og undgå at blive overvægtig. En sund kost beskytter nemlig mod kræft, mens overvægt derimod øger risikoen for at udvikle visse kræftformer, fx tarm- og nyrekræft samt brystkræft.

Beskyt dig mod solen
De ultraviolette stråler i solen kan give kræft i huden. Hold dig ude af solen mellem kl. 12 og 15, dæk dig til, brug solcreme og undgå solarier. Og hjælp dine børn og børnebørn til at være solsikre.Du kan også hjælpe dig selv og alle os andre mænd ved at hjælpe Kræftens Bekæmpelse.

Du kan ...
* Donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten MÆND A til 1241 (så får du en hilsen fra Tom Kristensen).
* Donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten MÆND B til 1241 (så får du en hilsen fra Brian Holm).
* Donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten MÆND C til 1241 (så får du en hilsen fra Alexander Kølpin).
(NB: Du kan ikke tale med mændene, da det er en båndet optagelse. Indsamlingen udbydes af Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevaren 49, 2100 Kbh. Ø., tlf. 35257500)

* Donere et valgfrit beløb via Mobilepay til telefonnummer 61610802 

Måske er du interesseret i...

Hvad synes kvinderne?

Mest læste