Magasinet M!

10 bizarre fobier, du måske ikke kendte til

Regn, navler og paven er bare nogen af de ting, man kan have fobi for

Frygt kan være mange ting, og hvor vi alle sikkert kan se det frygtindgydende i at stå ansigt til ansigt med en løve, er der andre ting, der virker knap så åbenlyse at være bange for. Som fx ost.

Eller navlen.

Eller regn.

Eller de resterende 7 herunder..

10. Xanthophobia

Frygten for en farve, særligt farven gul, virker måske ret bizart. Sandheden bag er dog, at Xanthophobia har udviklet sig som et resultat af farven guls forbindelse til en forfærdelig oplevelse. For eksempel i Kina blev farven gul frygtet, fordi det var farven på et kejserligt tørklæde, som signalerede en ordre om at begå selvmord. Farven begyndte at skabe frygt og usikkerhed i objekter, som ingen relation havde til kejserlige ordrer. På samme måde udvikler mange en frygt for gul, efter de som barn er blevet stukket af en bi. 

Som følge af Xanthophobia vil de ramte lukke øjnene i angst eller få panikanfald, når de kigger på noget så uskyldigt som en påskelilje. Dem, der lider af xanthophobia, beskriver, at de ikke kan spise ost, æg og bananer. Og for at gøre det hele endnu mere bizart: De er nødt til at lukke øjnene, når de tisser, fordi selv deres tis giver dem frygt. 

ANNONCE

9. Turophobia

Nu nævnte vi tidligere, at dem, der frygter den gule farve, kan ende med at frygte ost. Men det viser sig faktisk, at der er en anden fobi bygget kun på frygten for ost. Lad mig i denne forbindelse præsentere Katie Weston. Hun udviklede en oste-fobi efter en oplevelse som barn, hvor en ostestreng fik hende til at kaste op i en vens skraldespand. Ifølge Katie var det et meget traumatisk minde; faktisk så traumatisk, at hun har holdt sig fra ost hele sit liv. Det har dog ikke afholdt hendes venner fra at drille hende med ost. Hun husker specielt en episode, hvor en ven prøvede at putte ost i hovedet af hende (som man jo gør...), og det gjorde hende meget angst.

Hendes fobi har forstyrret hendes arbejde på en restaurant, hvor de andre tjeneren var nødt til at handle alle retter, der havde med ost at gøre. Lugten alene er nok for Katie, som endda også er nødt til at vaske fingre, hvis hun kommer til at røre en tallerken, der har været ost på. En af de største vanskeligheder for Katie er, at der er mange, der dømmer hende på grund af hendes fobi. Hun håber, at folk vil blive mere bevidste om hendes fobi og ikke dømme hende og andre med samme frygt.

via GIPHY

ANNONCE

8. Hylophobia

Hylophobia er nok en af de lidt mere forståelige fobier på listen, eftersom frygten for skove ikke er helt unormal i film, som eksempelvis Harry Potter, hvor skoven fremstilles som noget forbudt, hvor uhyggelige væsner lever. Men selvom der sikkert er mange af os, der kan relatere til det uhyggelige ved det, er det ikke nok de færreste af os, der har en reel fobi. Mange af dem, der lider af hylofobi vil blive ramt af en form for social angst og trang til at flygte. Derudover vil de skrige højlydt – præcis som i horrorfilm.

ANNONCE

7. Omphalophobia

En af de mest mærkelige fobier på listen er nok Omphalophobia, som er frygt for navlen. Jeps, du læste rigtigt. Fobien er ikke blot frygt for andres navler, men også frygten for ens egen. De ramte kan ikke røre deres egen navle, og sommetider kan bare synet af den give dem angst.

Et af de mere berømte ofre for fobien var sanger Jenny Frost, som advarede folk om at røre ved navleområdet. En anden berømthed, der lider af fobien, er Khloe Kardashian, der fortæller, at hun væmmes ved bare at røre ved hendes mave på grund af navlen. Som alle andre fobier stammer den fra en ubehagelig oplevelse med netop den kropsdel.. Så det kan du jo tænke lidt over..

ANNONCE

6. Nomophobia

Hvis der er en fobi, hvor vi kan skyde skylden på det 21. Århundrede må det være Nomophobia, eller frygten for at være uden mobilkontakt. De fleste af os er ret afhængige af vores telefon, så det er ikke overraskende, at en fobi har udviklet sig i denne forbindelse. En undersøgelse foretaget af YouGov har opdaget, at halvdelen af britiske mobilbrugere har oplevet angst, når de har mistet deres telefon, løbet tør for batteri eller ikke har netværksdækning. Og så har undersøgelsen faktisk vist, at mænd oftere bliver ramt af nomophobia.

Og så var der faktisk 1 ud af 5, der hellere ville gå uden sko i en uge end at undvære deres telefon.. Lad os håbe, den uge ikke var i januar i Danmark..

ANNONCE

5. Ombrophobia

Fra romantiske kærlighedsscener til dramatisk action – regn er overalt. Til store sorg for folk, der lider af Ombrophobia. De frygter nemlig regn, og selv den mindste dråbe kan medvirke panikanfald ved ofrene. Nogen mener, at fobien er et resultat af den genetiske sammensætning af et menneske, forankret i vores forfædres frygt for jordskred og voldsom regn, der truede byer og mennesker. Det er derfor en form for forsvarsmekanisme, der for ofrene til at opretholde en tilsyneladende ”rationel” frygt for regn. Og så er der dem, der tror, at fobien ligesom de andre skyldes, at ofrene har oplevet en traumatisk oplevelse associeret med regn.

Som fx sommer i Danmark..

via GIPHY

ANNONCE

4. Papaphobia

Der er mange teorier, der prøver at forklare, hvor Papaphobia stammer fra: Frygt for paven. En teori hævder, at folk som følge af de voksende skandaler omkring den katolske kirke er blevet bange for den højeste autoritet i kirken, altså paven selv. En anden teori argumenter for, at ofrene bare har en frygt for hellige ting, og paven er dermed manifestationen af disse irrationelle bekymringer. Nogle af symptomerne ved papaphobia er følelsen af ekstrem angst eller frygt, åndenød og hjertebanken ved tanken om eller synet af paven.

ANNONCE

3. Uranophobia

Fra frygt for paven til Uranophobia – frygt for himlen. Ofrene får kvalme og bliver svimle ved tanken om den himmelske by. Og jo, hvis man tror på det, kan man måske godt forstå, at tanken om livet i himlen kan være lidt overvældende, men ligefrem at have en fobi.. det må have været hårdt til religionstimer i folkeskolen..

ANNONCE

2. Trypophobia

En af de mere diskuterede fobier på listen er Trypophobia. Mange psykiatere mener nemlig, at symptomerne ikke er nok til at definere en fobi. Andre psykiatere mener dog, at følelsen af angst og ubehag, når man ser mønstre eller former, der ligner små huller, er nok til at betegne det som en legitim fobi.

Forskere har fundet ud af, at tusindvis af mennesker hævder at lide af denne fobi og beskriver følelser som mavesmerter og hudirritation samt panikanfald som resultat. Selv ting i hverdagen som fx vafler kan være årsag til ubehaget, og allerede her er jeg virkelig glad for, jeg ikke lider af denne fobi, jeg mener.. tænk at få ondt i maven, hver gang man bare kigger på en vaffel?

ANNONCE

1. Triskaidekaphobia

Vi ved sikkert alle, at fredag den 13. er lige med uheld, men vidste du, at frygten for tallet 13 sommetider er blevet så ekstremt, at visse kontorer undgår at have en 13. etage? Der er mange teorier for oprindelsen af denne fobi, hvoraf den ene har bibelsk baggrund. Nogen mener, der er en forbindelse til Judas, forræderen, som var den 13. til at slutte sig til Jesus under den sidste nadver, men det er måske en lidt voldsom overreaktion mod tallet 13, hvis du spørger mig.

Nu er jeg selvfølgelig også født fredag den 13., men alligevel..

ANNONCE
Del

Seneste nyt