Magasinet M!

10 effektive gyserfilm gennem tiden

Sinister - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden Sinister - PR

Sinister (2012)

Instruktør: Scott Derrickson

Med: Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone

Hvorfor:Inden Scott Derrickson gik Marvel-vejen, instruerede han Sinister, som var en yderst veleksekveret og sindssygt creepy gyserfilm med Ethan Hawke i hovedrollen. Han spiller true-crime-forfatteren Ellison Oswalt, der finder en boks med små hjemmevideoer, hvor alle viser familier blive myrdet på bestialsk vis. Den seneste familie, der blev slagtet, boede i det hus, hvor Ellison Oswalt nu har lejet sig ind i med sin kone og deres to børn. 

Som hans research skrider frem, finder han ud af, at en seriemorder er på spil, hvis "arbejde" får helt tilbage til 1960'erne. Men seriemorderen er ikke blot en psykotisk mand på fri fod; nej, der er langt mørkere kræfter på spil. Filmens første halvdel er vanvittigt skræmmende, og de realistiske hjemmevideoer får det til at løbe koldt ned ad ryggen på dig. Herefter tager fantasyen over, hvilket ikke er katastrofalt for filmen, men bare er liiiiidt for meget.

ANNONCE
Insidious - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden Insidious - PR

Insidious (2010)

Instruktør: James Wan

Med: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins

Hvorfor:James Wan har de seneste år sat en stor, tyk streg under, at han er en af nutidens bedste horror-instruktører med værker som begge The Conjuring-film og en film, du kan se lidt længere oppe på listen. 

Ligesom førnævnte Scott Derrickson bliver hans næste film inden for superhelteuniverset, når han skal stå for at bringe DCs Aquaman til det store lærred. Insidious er ikke Wans bedste film til dato, men stadig stærk nok til komme på listen her. 

Filmen handler om en familie, som desperat søger hjælp, efter deres søn er røget i koma på mystisk vis i deres nye hus. Hvad, de ikke ved, er, at der ligger noget overnaturligt bag. Det fører til, at de må stå ansigt til ansigt med fortiden; nøglen til at få deres søn tilbage til livet. Ligesom Sinister kammer det en smule over til sidst i Insidious, der på trods af det er fint instruktørhåndværk inden for genren.

ANNONCE
Hush - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden Hush - PR

Hush (2016)

Instruktør: Mike Flanagan

Med: Kate Siegel, John Gallagher Jr., Michael Trucco med flere

Hvorfor: Hush er en virkelig veldrejet lille horrorfilm, hvor meningsløsheden gennemsyrer hele filmen. En døvstum forfatter lever tilbagetrukket i en skov, men bliver pludselig opsøgt af en vanvittig og sadistisk psykopat, som kun er ude på en ting: At drive gæk med hende så længe som muligt for til sidst at slå hende ihjel. Uden nogen som helst grund. 

Det er en rigtigt katten-efter-musen-historie, hvor den lille skal narre den store. Kate Siegels karakter bringer en ekstra dimension til filmen, da hun hele tiden skal være ekstra på vagt, da hun jo ikke kan høre noget som helst. Og hun gør det ekstremt godt som vores helt, der bliver nødt til at tænke hurtigt - hvad end hun vil det eller ej. 

Mike Flanagan, der står bag filmen, er et yderst spændende instruktørkort, som tidligere har lavet den vellykkede Oculus.

ANNONCE
The Hous of the Devil - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden The Hous of the Devil - PR

The House of the Devil (2009)

Instruktør: Ti West

Med: Jocelin Donahue, Tom Noonan, Mary Woronov med flere

Hvorfor:Ved første øjekast ligner Ti Wests The House of the Devil noget fra 80'erne. Med god grund. Filmen gør nemlig brug af mange af de samme teknikker, som splatterfilm brugte i 80'erne. Eksempelvis zoomer kameraet ofte ind på karaktererne, ligesom den er skudt i 16mm-formatet. Desuden blev den promoveret ved at udkomme på VHS som den første til at bruge det format i fire år tilbage i 2009. The House of the Devils plot er simpelt. En nat i 1983 er der total måneformørkelse. Samantha Hughes er i pengeproblemer og siger derfor ja til et mærkeligt babysitter-job. Hun finder hurtigt ud af, at alt ikke er, som det giver sig ud for, og opdager snart familiens forfærdelige hemmelighed. En langsommelig og virkelig effektiv horrorfilm.

ANNONCE
Creep - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden Creep - PR

Creep (2014)

Instruktør: Patrick Brice

Med: Patrick Brice og Mark Duplass

Hvorfor:Duplass-brødrene er kendte for at lave Indie-film med stort I. Og med Creep har Mark Duplass sammen med kollegaen Patrick Brice skabt en både god, effektiv og vanvittigt psykologisk, lille horror-film. 

Creep får Duplass' karakter, Josef, lokket en fotograf ud til sit hjem via en lovende annonce på Craigslist (amerikansk annonce-site, red.). Alt er selvfølgelig ikke, som det i første omgang ser ud til at være. Creep sætter et vaskeægte mareridtsscenarie op for alle, der nogensinde har mødt en person online. Det går langsomt, men er møghamrende spændende. Og så vil slutscenen med sikkerhed hjemsøge dig i lang tid, når først du slukker for dit TV.

ANNONCE
The Invitation - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden The Invitation - PR

The Invitation (2015)

Instruktør: Karyn Kusama

Med: Logan Marshall-Green, Emayatzy Corinealdi, Michiel Huisman

Hvorfor:Kvinder kan også lave fede horror-film, hvilket Karyn Kusamas The Invitation fra sidste år vidner om. Det ville være forkert at sige, at filmen er rendyrket horror, da der intet overnaturligt er ved den, ligesom vi heller ikke snakker teen-slasher. Men der er altså et eller andet ekstremt foruroligende over The Invitation

Det er historien om et ungt par, som inviteres til et middagsselskab i mandens gamle hjem. Snart begynder manden at tro, at hans ekskone og nye mand har onde intentioner for alle gæsterne. Og det viser sig selvfølgelig at holde stik. Det er en film, der behandler sekt-aspektet på yderst realistisk og forstyrrende vis og handler i det store billede om frygten for at glemme. 

Man kan diskutere, om filmens opbygning måske er lidt for træg, men når først slut-twistet rammer som en hammer, glemmer du det med det samme. For det er fandeme well-done.

ANNONCE
The Babadook - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden The Babadook - PR

The Babadook (2014)

Instruktør: Jennifer Kent

Med: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall

Hvorfor:Og for at blive ved kvinder, ja, så beviste australske Jennifer Kent i 2014 med denne low-budget-, men yderst anmelderroste horrorfilm, at kvinder altså i den grad skal tages seriøse, når det kommer til gysergenren. 

The Babadook handler om en enlig mor, som er plaget af sin mands voldelige død. Samtidig kæmper hun en kamp med sin søns frygt for, at et monster hjemsøger huset. Og snart finder hun ud af, at der er noget om snakken. 

Det kan godt være, at The Babadook ikke smider de vilde effekter i hovedet på dig, men det er stadig en vanvittigt skræmmende og effektiv monsterfilm, hvor hovedpersonen (Essie Davis) for en gangs skyld spiller røven ud af bukserne. The Babadook undgår at blive klichéfyldt - ikke mindst takket være Jennifer Kents stålfaste instruktion - og spiller samtidig på det psykologiske, i og med at den store historie er om en mor, som er ved at miste forstanden (det vil vist være forkert at sige, at Kent ikke har skelet en smule til Roman Polanskis mesterværk fra 1965, Chok). Og så indeholder den altså en af de mest rædselsvækkende skabninger skabt i nyere tid. BAAAAAA-BAAAAA-DOOOOK-DOOOOK!

ANNONCE
Rosemary's Baby - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden Rosemary's Baby - PR

Rosemary's Baby (1968)

Instruktør: Roman Polanski

Med: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon med flere

Hvorfor:Polanski sataniske mesterværk er og bliver en milepæl i horrorfilmhistorien. Et ungt par flytter ind i en lejlighed kun for at finde ud af, at deres naboer er nogle weirdos, ligesom flere mystiske hændelser begynder at ske. På uforklarlig vis bliver Rosemary gravid, og langsomt begynder paranoiaen over sit ufødte barns sikkerhed at styre hendes liv. 

Rosemary's Baby er baseret på Ira Levins roman om moderne hekse og dæmoner, men er meget mere end blot en spændingshistorie; det er et psykologisk studie af det uvisse. En film, der ikke spiller på chokeffekter, men som kryber langsomt ind i din hjerne - ikke mindst på grund af Polanskis instruktion samt fabelagtige skuespilpræstationer.

ANNONCE
The Exorcist - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden The Exorcist - PR

Eksorcisten (1973)

Instruktør: William Friedkin

Med: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair med flere

Hvorfor: Eksorcisten chokerede alt og alle, da den udkom i 1973. Det er er den næstmest omsættende gyser film i USA nogensinde - kun overgået af Dødens Gab. Og det forstår man godt.

En 12-årig pige begynder en dag at opføre sig mærkeligt, og familien tilkalder derfor, fornuftigt nok, en eksorcist i skikkelse af den katolske præst Merrin (spillet af en helt sublim Max Von Sydow). I mellemtiden har den lille pige fået en dårlig vane med at dreje hovedet 360 grader rundt om sig selv og stikke diverse krucifikser op i det allerhelligste. Og den dag i dag står det stadig som noget af det mest skræmmende nogensinde lavet i filmhistorien.

ANNONCE
The Shining - PR - 10 effektive gyserfilm gennem tiden The Shining - PR

1: The Shining (1980)

Instruktør: Stanley Kubrick

Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd med flere

Hvorfor:"All work and no play makes Jack a dull boy" og "Here's Johnny" er blot nogle af de creepy replikker, som hele verden citerede og stadig citerer efter at have set Ondskabens Hotel - eller The Shining, som den hedder på engelsk - med en super veloplagt Jack Nicholson i hovedrollen.

En familie bestående af forfatteren Jack Torrance (Jack Nicholson), hans kone og deres barn tager ud til et øde hotel, så Jack kan få fred og ro til at skrive sin roman. Men der er ikke tale om et ganske almindeligt hotel, og som filmens handling skrider frem, bliver Jack mere og mere sindssyg. Ondskabens Hotel er et af Stanley Kubricks absolutte mesterværker og indkapsler perfekt, hvordan isolation kan drive en til det rene vanvid.

ANNONCE
Del

Seneste nyt