Magasinet M!

10 eksempler, hvor edderkopper har slået ihjel eller gjort stor skade

Er du bange for edderkopper? Ellers bliver du nu!

Jeg har kun én ting at sige, inden du læser videre: Hvis det normalt er dig, der slår edderkopperne ihjel derhjemme, fordi de jo slet ikke er farlige, og du ikke er bange for dem? Så lad være med at læse den, inden du skal på din næste edderkoppejagt - jeg tror måske, du vil se på dem med lidt andre øjne.. 

ANNONCE

10. Ronald Reese

I 2013 blev en 62-årig mand ved navn Ronald Reese bidt af en edderkop, mens han boede i Florida. Han lavede renoveringer på hans hus, da han pludselig følte en skarp smerte i nakken.

Han så aldrig edderkoppen, som bed ham, men lægerne mener, at det sandsynligvis var en brown recluse. De gemmer sig normalt i haveskure, garager og andre menneskeskabte bygninger for at holde sig tørre og bygge deres rede. De fleste mennesker er aldrig klar over, at disse skabninger har lavet et hjem på deres ejendom, inden det er for sent.

I seks måneder led Reese i smerte og gennemgik flere medicinske procedurer, da giften fra edderkoppen hærgede hans krop. I alvorlige tilfælde som Reeses er bidet ledsaget af læsioner, der efterlader huller i huden, som er fyld med voldsom betændelse. Lægerne gjorde, hvad de kunne for at redde Ronald Reese, men han døde til sidst i begyndelsen af 2014.

9. Jayden Burleigh

I 2016 gik en 22-årig mand ved navn Jayden Burleigh langs den nordlige kyst i New South Wales, Australien. Her blev han bidt af en rødrygget edderkop.

Dette forårsagede, at en kæmpe pulserende byld dannede sig under hans arm, hvilket ramte hans kirtler. Burleigh blev på hospitalet i fire dage. Lægerne drænede bylden og gav ham antibiotika til biddet. Lægerne troede på, at han ville komme sig, så de sendte ham hjem.

Bid fra en rødrygget edderkop er ret almindeligt i Australien, og de fleste overlever, når de bliver behandlet. Men helingsprocessen kan være anderledes for alle. I Burleighs tilfælde havde han været i en bilulykke blot en uge før edderkoppebiddet, så hans krop var allerede i svækket tilstand. Han fortsatte med at føle sig syg og døde omkring en uge senere.

8. Scott Clement

McCormick & Schmick's restaurant i Portland, Oregon, blev angrebet af edderkopper i 2018. Ejerne ringede efter et firma kaldet Ecolab, som skulle sprøjte og dermed slippe af med angrebet.

Mange virksomheder har årlige kontrakter med denne slags firmaer, hvorunder de betaler et gebyr på forhånd for ubegrænset hjælp, når det behøves.

Men Ecolab dukkede aldrig op. Restauranten ringede til dem flere gange, og alligevel kom de aldrig. Restaurantchef Scott Clement blev bidt af en brun eneboer og endte på hospitalet i tre dage.

Clement sagsøger nu firmaet for næsten $ 1 million.

7. Jedediah Mullins

Familien Mullins var på en tur til Cleveland, Ohio, da Jedediah Mullins blev bidt af en edderkop. Dens bid indeholdt en kød-spisende bakterie. Han var i hans tidlige tredivere, da han blev bidt i 2010.

I løbet af otte år spiste bakterierne hele Jedediahs krop væk. Lægerne amputerede inficerede lemmer for at forsøge at forlænge hans liv. Han mistede begge ben, det meste af en arm, et øje, et øre og dele af hans hovedbund. Det nåede til et punkt, hvor han ikke længere kunne tage sig af sig selv, så han måtte bo på et plejehjem. Han døde i 2018.

Medierne nævnte aldrig, hvilken edderkop der var tale om, men der gættes på, at det endnu en gang var den brune eneboer, som er almindelig i USA og undertiden kan bære kødædende bakterier. Ifølge en redegørelse for Mullins historie blev han syg kun en uge efter biddet, hvilket ville have svækket hans immunforsvar endnu mere og gjort ham mere modtagelige for bakterierne.

6. Kailyn Donovan

Fem-årige Kailyn Donovan elskede at lege udenfor i baghaven. Så da hendes mor, Kristine, bemærkede et mørkt mærke på Kailyns ben, antog Kristine, at det måtte være et lille blåt mærke fra alt Kailyns udendørs leg. Næste morgen var det blå mærke blevet til et stort sort mærke af død hud. Kailyn blev straks taget til skadestuen.

Det viste sig, at Kailyn var blevet bidt af den sorte enke, men hun mærkede det aldrig. I betragtning af at hun var iført jeans, må edderkoppen have kravlet ind i bukserne, før den bed hende i benet.

Ifølge eksperter er den sorte enke hverken interesseret i at jage eller at angribe mennesker, medmindre de bliver provokeret. Kailyns mor teoretiserer, at den leg, de legede i baghaven den dag, må have været nok til at forstyrre edderkoppen. Familien betalte for at få sprøjtet ejendommen.

5. Victoria Ross

Victoria og Brian Ross fra England var på bryllupsrejse i Jamaica kun to uger efter deres bryllup i 2017. Et sted på den tropiske ø blev Victoria bidt af en giftig violin edderkop kun en time inde i deres ferie. I starten var det smertefuldt, og hun følte sig syg. Men hun besluttede at vente med at gå til lægen, til hun kom hjem.

Kød og muskler på hendes ben begyndte at rådne, og gigantiske betændelsesfyldte sår brød ud på hendes hud. Da lægerne så hendes ben, var de så forfærdede, at de troede, at de skulle amputeres. Heldigvis var de i stand til at behandle det inficerede område og redde hendes ben. De fleste ville nok blive traumatiseret af dette, men Ross siger, at hun bare er glad for at være i live.

4. En ferie fra helved

En 22-årig kvinde fra Holland, der ønskede at forblive anonym i medierne, blev bidt på øret af en edderkop, mens hun var på ferie i Italien. Hun gik straks til et italiensk hospital, men de gav hende kun antihistamin til at behandle, hvad, de troede, bare var en allergisk reaktion.

Da hun kom hjem, hævede huden omkring biddet sig og det begyndte at løbe fra biddet. En stor del af hendes øre begyndte at blive sort, da huden var ved at dø.

Læger måtte fjerne hovedparten af hendes øre for at stoppe giften fra at sprede sig til andre dele af hendes krop.

Efter at have fjernet det døde hud, udførte lægerne kosmetisk kirurgi ved hjælp af knogler fra hendes ribben for at rekonstruere hendes øre. Heldigvis ser hendes øre helt normalt ud nu, og hun kan som en af de heldige fortsætte med at leve sit liv.

3. Noor Azmeera Sahudin

En malaysisk kvinde ved navn Noor Azmeera Sahudin var på en familieferie i Tyrkiet i september 2017. Hendes familie havde betalt et rejseselskab for at tage dem med på mange eventyr, herunder en luftballontur. Da hun kiggede på det smukke landskab, havde Sahudin aldrig forestillet sig, at en edderkop ville krybe op af hendes ben og sprede sin gift gennem hendes krop. Faktisk vidste hun ikke engang, at hun var blevet bidt af en edderkop, da det var sket. Hun vidste bare, at hendes ben var i stor smerte, så hun bad turguiden om at tage hende til et hospital og hjælpe hende med at oversætte hendes symptomer til lægerne. 

De gav hendes antibiotika, og da hun ikke havde set edderkoppen, der bed hende, var det det eneste, hun fik. Men det hjalp ikke. Den ubehagelige smerte spredte sig op af hendes ben og ind i hendes talje og gjorde hendes sidste øjeblikke uudholdelige. Hun døde på hospitalet, og hendes familie måtte sørge for, at hendes krop blev fløjet tilbage til Malaysia.

2. Brænd det ned

I denne historie er en edderkop skyld i $11.000 skadeserstatning. 

I begyndelsen af 2018 så en mand i det nordlige Californien en stor edderkop i sin lejlighed. Denne specifikke edderkops gift medbringer normalt smerte og irritation, men kan ikke dræbe en person. Men de er store og vil angribe, når de provokeres, hvilket gør, at det kan være ret rædselsvækkende at håndtere dem, især for nogen der har araknofobi.

Denne mand havde ikke noget til at dræbe eller fange edderkoppen med undtagen en lighter i lommen. Måske var han for bange til at tænke rationelt om, hvad der kunne ske, for han endte med at sætte ild til edderkoppen. Men den døde ikke. Faktisk hoppede den hen på sengen og satte madrassen og de nærliggende gardiner i brand. Brandvæsenet kom og slukkede flammerne. 

1. John Francis Kennedy

En 48-årig mand ved navn John Francis Kennedy fra Cork, Irland, følte et bid på halsen en dag i 2014. Han viftede noget væk, og han og hans kone kiggede ned for at se, hvad det var – og hvad de så, beskrev de som en sort edderkop med en rød ryg. 

Beskrivelsen lyder som en dødelig sort enke, men det er usandsynligt, da de ikke hører til i Irland. Biddet efterlod to dybe mærker i nakken. Senere åbnede de deres datter skoletaske for at se, at den var fyldt med edderkoppespind. Edderkoppen havde lavet sit hjem der. De dræbte hurtigt edderkoppen og smed den væk. 

Efter bidden føltes Mr. Kennedy's hals ikke rigtigt. Men der var ingen ydre symptomer på læsioner eller udslæt, som gjorde, at han burde søge lægehjælp. Et par måneder senere begyndte han at føle ekstrem smerte i halsen og kastede blod op. 

Hans spiserør var brudt op. Hans kone forsøgte at fortælle lægerne om den mystiske sorte og røde edderkop, og spurgte om de to ting var relaterede. Men lægerne sagde, at det var bare et tilfælde. Fru Kennedy mener stadig, at det var edderkoppen, som dræbte hendes mand. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE