Magasinet M!

10 fascinerende historier fra Tupacs korte liv

Kort liv, meget at fortælle!

Tupac levede på sine blot 25 år et ekstraordinært liv, der var fyldt med kriminel aktivitet - fra hans tilknytning til lokale bander og The New African Panthers til en kort fængsling for seksuelt misbrug i 1995. Men Tupac er ikke som den typiske kriminelle. Det viser disse 10 ting fra hans liv i høj grad.

10. Joshuas Dream

Selv om introduktionen til denne liste måske har antydet, at der kun vil være fokus på de negative aspekter af Tupacs korte liv, er der langt mere positive historier, der er lige så fascinerende. I 1993 fik et terminalt sygt barn ved navn Joshua sit sidste ønske opfyldt. Han ønskede at møde Tupac, før han døde. Som reaktion på et brev fra drengens forældre, fløj Tupac straks til Maryland for at møde Joshua. Efter drengens død ændrede Tupac navnet på sit forlag til "Joshua's Dream" som en hyldest.

Kunstnerens forhold til døden var fremtrædende i hele hans korte liv, hvilket uden tvivl påvirkede hans reaktion på Joshuas brev. Tupac havde altid mistanke om, at han skulle dø ung, som han måske kan have forbundet med drengen, fordi Tupac også følte sig, som om han var på lånt tid. Vi hører ofte om berømtheder, der besøger terminalt syge børn. Men Tupac gik skridtet videre og sørgede for, at Joshuas navn levede videre.

9. Thug Life

Med hjælp fra sin mor, Afeni Shakur, skabte Tupac koden "Thug Life", mens han var i fængsel. Formålet med dette var at opfordre lokale bander til at gå sammen. Så farligt som det måske kan lyde, var formålet at reducere antallet af bandemord blandt dem.

De mest berygtede bander, der var villige til at underskrive koden, var "the Bloods" og "the Crips", som havde en rivalisering, der daterede sig tilbage til 1960'erne. Det endelige mål var, at banderne skulle forenes og styrte regeringen, men denne plan blev aldrig til virkelighed.

Med succesfulde kampagner som denne, kan man undre sig over, hvor Tupac ville være i dag, hvis han stadig levede. Han udførte så meget på så kort tid. Man kunne kun forestille sig, hvor meget mere han kunne have ændret verden, hvis han havde haft tiden.

8. Fuck politiet

Tupac havde altid et kompliceret forhold til politiet. Hans mor var en Black Panther, en gruppe dannet for at protestere mod politibrutalitet, og hans musik diskuterer politiet og deres handlinger. Man kunne derfor fristes til at tro, at dette var grunden til, at hans eneste ord til den officer, der prøvede at hjælpe ham, efter at han blev skudt i 1996, var "fuck dig."

Men denne uvilje mod politimanden var ikke udelukkende en reaktion på generel politibrutalitet. Faktisk var det, fordi politimanden bad den døende Tupac om at svare på, hvem der skød ham – han ville altså have ham til at samarbejde.

7. Voldtægt og afpresning

Efter at være blevet retsforfulgt for voldtægt, kom rapperen i fængsel. Nogen mener dog, det er en sag, der startede med afpresning.

I denne version startede det hele, da James Rosemond og Haitian Jack angiveligt forsøgte at afpresse Tupac. Da han nægtede at blive afpresset, blev han tilsyneladende placeret på deres hit list, hvilket førte til en række ret uheldige begivenheder.

Angiveligt bestilte Rosemond, at Tupac skulle skydes i 1994; den hændelse, der måske har ført til Biggie tracket ”Who Shot Ya?”. Haitian Jack introducerede en kvinde for Tupac, som efterfølgende anklagede ham for voldtægt. Tupac tilbragte mindre end et år i fængsel, før afgørende beviser i sagen viste hans uskyld.

Der blev sagt, at det manglende bevis var blevet væk, men det mener andre er ret mistænkeligt. Hvis Tupac havde ladet sig afpresse, var noget af det her så sket? Det ville sikkert have været meget lettere for Tupac bare at have ladet sig afpresse, men det viser også ret meget om hans troværdighed, at han ikke gjorde.

Det mest fascinerende aspekt omkring denne afpresningssag er, at det senere blev afsløret, at Rosemond og Jack ikke er helt almindelige kriminelle. De kan meget vel have givet informationer til FBI. New York Times skrev i 1995, at “even as [Tupac] apologized, he said that he had committed no crime.” Tupac insisterede på, at der var samtykke mellem ham og hans anmelder.

Det virker derfor påfaldende for nogen, at sagen egentlig omhandlede, at Tupac var på Rosemond og Jacks ”hit list”. Og faktisk var de to betjente, som var ved skudscenen i 1994 de samme to, som havde arresteret ham for voldtægt. Der er ikke meget, der præcis kan siges om denne sag andet end, at Tupac havde mange fjender.

6. Die young

Tupac havde den mistanke hele sit korte liv, at han skulle dø ung. Det drev ham mod at skabe så meget musik som muligt, eftersom han frygtede, han ikke havde meget tid til at gøre det i.

Tupac er blevet optaget, hvor han siger: ”We don’t have the time or the luxury to spend all this time on one track. We don’t!” To måneder efter blev han skudt og dræbt.

Mange store kunstnere er døde unge. Bare kig på ”27 club”. Jimmi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison og Kurt Cobain.

Tupac mente imidlertid, at han havde meget mindre tid end resten. Han talte ofte om, at han skulle dø, før han blev 21. Mens han overlevede sin 21 års fødselsdag, er det mærkeligt, at han alligevel vidste med sikkerhed, at han ville dø ung.

5. Star Wars

Tupac begyndte som skuespiller i de senere år af hans liv. Han landede roller i flere film - fra 1993's Poetic Justice og 1994's Over the Rim til Bullet, Gang Related og Gridlock'd, hvor sidstnævnte blev modtaget godt af kritikere.

Men det var slet ikke meningen, hans skuespillerkarriere skulle stoppe her. Kort før sin død blev det rapporteret, at Tupac havde lagt audition til at spille Mace Windu i Star Wars: Episode I - The Phantom Menace fra 1999.

Rollen gik til sidst til Samuel L. Jackson, men man kan kun forestille sig, hvordan det ville have været at se rapperen spille en Jedi Master..

4. The New African Panthers

Grundlagt for Tupacs kriminalitet blev skabt af hans familie. I hans teenageår blev han den nationale formand for New African Panthers

På trods af sin unge alder havde Tupac været udset til at være den næste leder af gruppen, som tilsyneladende fangede FBI's opmærksomhed. Tupac var ikke den eneste Shakur, som blev holdt øje med på det tidspunkt. Hans bestefar, Mutulu Shakur, var på FBI's Ten Most Wanted Fugitives-liste. Tupacs mor var et fremtrædende medlem af Black Panthers, og hans gudmor Assata Shakur blev mistænkt for indenrigsterrorisme.

Tupac forlod til sidst New African Panthers, efter at han blev mistænksom over for, at Nationen af Islam (NOI) var involveret. (Han kunne ikke lide NOI, fordi hans familie mistænkte dem for at medvirke i mordet på Malcolm X.)

3. Ung rapper

I 1985 afholdt Baltimore's Enoch Pratt Free Library en konkurrence, der bød unge rappere velkommen, og her fremhævede de den 14-årige Tupac Shakur. Der var regler for, hvad der kunne siges i rappen, og det skulle forhåndsgodkendes af personalet på biblioteket, før det blev udført. Ikke alene skulle rappen være fri for bandeord, men den skulle også fokusere på de positive aspekter ved uddannelse, og hvordan biblioteket var et nyttigt redskab for samfundet.

Tupac boede på østkysten størstedelen af sit liv og brugte fire af de år i Baltimore. Selv om de mere intense hændelser i Tupacs liv er de mest fremtrædende, den unge rapper at udvikle sig til det ikon, han er kendt som i dag, allerede i Baltimore.

Denne ungdomskonkurrence er det perfekte eksempel på vigtigheden af den tid. Selvom det måske ikke er lige så interessant som hans medvirken i The New African Panthers, er det vigtigt at huske på, at rapperen rent faktisk kom fra ingenting..

2. Flere versioner

Historien om Tupac, der skyder to politibetjente, nævnes ofte, når man diskuterer rapperens liv. Men hvad der er mindre kendt er, at Tupac faktisk var helten i den historie - i det mindste ifølge nogle kilder og Tupacs advokat på tidspunktet.

Der er forskellige versioner af historien. I en af versionerne opdagede Tupac, at en bilist blev angrebet af to politibetjente. Da rapperen nærmede sig for at stoppe overfaldet, skød officererne på Tupac og fik ham til at trække sig tilbage til sin bil efter sit eget våben. Tupac blev anklaget for at skyde politibetjentene. Det blev imidlertid senere afsløret, at politibetjentene havde været fulde og bar et ulovligt skydevåben, som de havde stjålet. Anklagerne mod Tupac blev droppet.

1. ’Starry Starry Night’

Tupac forlod denne verden, mens han lyttede til sin yndlingssang. Hans kæreste, Kidada Jones, spillede "Vincent (Starry Starry Night)" af Don McLean for Tupac, da han døde.

Sangen blev spillet i nærheden af hans hospitalsseng, da han led af smerterne fra at blive skudt. Det er ret uhyggeligt at tænke på, at teksten - “They would not listen, they did not know how. Perhaps they’ll listen now” – kunne høres, da rapperen døde.

Efter alt hans arbejde - fra" Thug Life "-bevægelsen til hans modvilje mod uretfærdighed - døde han selv i en voldshandling. Sangen viser den virkning, han håbede at have på verden. På en eller anden måde er det rart at vide, at en tekst, der giver håb, var med ham i sidste ende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce