Magasinet M!

10 fede film du skal se i biffen i januar

Det trækker for alvor op til den helt store Oscar-fest, når nogle af de helt tunge instruktører indtager det store lærred i de danske biografer i løbet af januar.

10 fede film du skal se i biffen i januar

Assassin's Creed

Premiere: 5. januar

Med: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons med flere

Derfor skal du se den: Da de første billeder fra Justin Kurzels (Macbeth) computerspilsfilmatisering Assassin's Creed kom for et års tid siden, gav det håb om, at den unge instruktør endelig kunne bryde den forbandelse, der hviler over film, der er baseret på netop computerspil. Men ak, efter de første amerikanske anmeldelser tikkede ind, så det ud til endnu engang at være mislykket. Vi har dog selv været inde og se den og er knap så negative som flere af de vrede anmeldere, selvom den ifølge vores skribent var lidt af en skuffelse på trods af flotte billeder. Men ses skal den. Læs vores anmeldelse her.

ANNONCE

Nocturnal Animals

Premiere: 5. Januar

Med: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon med flere

Derfor skal du se den: Tom Ford slog i 2009 fast, at han altså kunne andet end bare at designe tøj, da han skrev manuskriptet til og instruerede den fremragende A Single Man, der sikrede Colin Firth en Oscar-nominering. Her, små otte år efter, er han så klar med sin anden film, den stjernebesattte, psykologiske thriller Nocturnal Animals, som henter inspiration fra hos legendariske mestre som David Lynch og Alfred Hitchcock. 

Det er fortællingen om den succesrige, men ulykkelige galleriejer Susan Morrow, der lever i et kærlighedsløst ægteskab med forretningsmanden Hutton. En dag modtager Susan en roman, skrevet af hendes eksmand, Tony, som hun blev skilt fra 20 år tidligere. En bog, der er en fortælling om en brutal hændelse, som fører til hævn, og som Susan ser som en kommentar til det tidligere ægteskab. Nocturnal Animals er efter alt at dømme en blanding mellem kunst- og hævnfilm, og man skal nok ikke regne med at få serveret en film med et stringent handlingsforløb. 

ANNONCE

Paterson

Premiere: 5. Januar

Med: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Nellie med flere

Derfor skal du se den: Indie-mesteren Jim Jarmusch er tilbage med sin første film siden den anmelderroste 2013-vampyrfortælling, Only Lovers Left Alive - men denne gang i en lidt anden boldgade. Paterson, der spilles af Driver, er en buschauffør i byen Paterson i New Jersey. Paterson lever et rutinepræget liv, hvor han dagligt kører den samme rute og sideløbende skriver poesi i sin lille notesbog. Han stopper ved den samme bar hver dag og drikker nøjagtigt en øl. Herefter tager han hjem til sin kone, Laura, som er den diametrale modsætning til Patterson; hver dag får hun nye drømme. 

Paterson er en stilfærdig fortælling om op- og nedture i hverdagen og er en typisk, stemningsmættet Jarmusch-film, der fokuserer på karaktererne fremfor plottet. Og så er det en af 2016s bedst anmeldte film i USA overhovedet.

ANNONCE

Bleed for This

Premiere: 12. Januar

Med: Miles Teller, Aaron Eckhart, Ciarán Hinds med flere

Derfor skal du se den: Bleed for This er den sande fortælling om bokseverdensmesteren Vinny Pazienza, der efter at have været tæt på at miste livet og førligheden i en bilulykke får kæmpet sig tilbage øverst på boksetronen i et af sportshistoriens største comebacks. I rollen som Pazienza ser du Miles Teller, der for alvor fik sit gennembrud i den fantastiske trommefilm, Whiplash, som havde dansk biografpremiere i 2015.

ANNONCE

Jackie

Premiere: 12. Januar

Med: Natalie Portman, Casper Phillipson, Peter Sarsgaard med flere

Derfor skal du se den: En af de helt store favoritter i år til at tage Oscaren for bedste kvindelige hovedrolle er uden tvivl Natalie Portman for sit portræt af Jacqueline Kennedy i Pablo Larraíns (No, El Club) første Hollywood-film, Jackie. Heri følger du den tidligere præsidentfrue i tiden efter attentatet på hendes mand, John F. Kennedy, i 1963; en tid med traumer og sorg, og hvor Jacqueline kæmper en kamp for at genvinde sin tro og føre sin mands arv videre.

ANNONCE

Train to Busan

Premiere: 12. Januar

Med: Gong Yoo, Jeong Yu-Mi, Ma Dong-Seok

Derfor skal du se den: Sydkorea har gennem de seneste mange år siddet tungt på tronen, når man snakker asiatiske film, og som instruktører som Ki-duk Kim (Forår, Sommer, Efterår, Vinter? og Forår) og Chan-wook Park (Oldboy) i den grad har været nogle af årsagerne til. Train to Busan er instruktør Sang-ho Yeons første ikke-animerede film og strøg øjeblikkeligt ind på førstepladsen over de mest sete film på premieredagen i Sydkoreas filmhistorie. 

I filmen følger du en fraskilt forretningsmand, der sammen med sin datter tager toget ud til pigens mor. Men netop som toget afgår fra Seoul, bryder en zombie-epidemi ud, ligesom en ubuden gæst gør sin entré på toget. Herefter må passagerne kæmpe en kamp for overlevelse ved at bevæge sig fra vogn til vogn, indtil de når frem til endestationen.

ANNONCE

Manchester by the Sea

Premiere: 19. Januar

Med: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams

Derfor skal du se den: Når vi snakker Oscarshowet '17, kommer vi ikke uden om sværvægteren Manchester by the Sea, der allerede er blevet spået at kæmpe med i kampen om vinde 'bedste film'-kategorien, ligesom Casey Affleck allerede er blevet udnævnt til storfavorit i skuespilkategorien. Manchester by the Sea handler om Lee Chandler, der må tage sig af sin nevø Patrik, da drengens far dør. Chandler bliver tvunget til at vende tilbage til den by, han ellers havde forladt af en bestemt årsag; nemlig sin ekskone Randi. Instruktør Kenneth Lonergan har ifølge masser af anmeldere begået et hjerteskærende mesterværk, som er et must-see for alle filmfans.

ANNONCE

Underverden

Premiere: 19. Januar

Med: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi med flere

Derfor skal du se den: En dansk actionfilm? Really? Ja, det er ikke desto mindre tilfældet med instruktør Fenar Ahmads kommende og barske film, Underverden. I hovedrollen ser du Dar Salim, der spiller speciallægen Zaid, som rodes ind i en underverden af kriminalitet, efter hans bror bliver slået ihjel. Filmkommentator Kim Pedersen fra Ekko har allerede lovprist Underverden og skrev sidste år:

"Glem alt om Lasse Spang Olsens action-rædsler, Sune Lund-Sørensens Mord i Mørket og Nicolas Winding Refns Pusher. Fenar Ahmad leverer den ægte, uforfalskede vare,"

Vi har også selv været inde at se den, og der er ingen tvivl om, at Fenar Ahmad har skabt en film, der har international klasse. Læs vores anmeldelse af Underverden om et par uger.

ANNONCE

Silence

Premiere: 26. Januar

Med: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson med flere

Derfor skal du se den: Når Martin Scorsese laver en ny film, skal den bare ses. Denne gang tager den aldrende mester-instruktør dig med på en religiøs rejse i det 17. århundrede, hvor to jesuitpræster rejser til Japan for at finde deres mentor, Fader Ferreirar - spillet af Neeson. Det kan godt være, det lyder som en kedelig og stor mundfuld, når man ser på filmens spillelængde (næsten tre timer), men der er stensikkert dømt flotte billeder for alle pengene i Silence. Vi glæder os i hvert fald til at se, om den kan leve op til 2013-braget, The Wolf of Wall Street.

ANNONCE

Split

Premiere: 26. Januar

Med: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu med flere

Derfor skal du se den: Hvis der er nogen instruktør, der formår at splitte (get it?) verdens anmeldere, er det uden tvivl indisk-amerikanske M. Night Shyamalan, som så at sige har haft en lidt blandet karriere som instruktør. Men med Split skulle han have fundet noget af sin gamle formel fra slut-90'erne, hvor han brillerede med sin karrieres hidtidige højdepunkt, Den Sjette Sans. I Split spiller James McAvoy manden Kevin, der har hele 23 forskellige personligheder. En dag kidnapper han tre teenagepiger, og en ny, forfærdelig personlighed begynder at tage form. Hvis der er noget, Shyamalan er kendt for, er det det twist, de fleste af hans film tager hen imod slutningen, så mon ikke det også er tilfældet med Split? Vi var i hvert fald begejstrede for hans seneste film, den nervepirrende found footage-gyser The Visit, der havde det meste af Shyamalan-pakken.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce