Magasinet M!

10 ting vi savner ved 90'erne

Selvom 90'er-moden var en ting, der helst får os til at glemme forrige årti, er der alligevel nogle ting, vi savner helt ustyrligt meget.

Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

Den blinkende yo-yo

Indrøm det nu bare! Hvem havde ikke sådan en bad boy her? I dag ville den være ustyrligt kikset, men dengang gjorde kuglelejerne og den blinkende feature, at du var en af de mest populære i din omgangskreds, hvis du eksempelvis kunne lave Eiffeltårnet (en ting, der fik en anden betydning senere hen)

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

SNES

Vi skal langt tilbage i 90'erne, men der var altså et eller andet over datidens konsoller. Da Playstationen kom på markedet, fandt du hurtigt Super Ninento-spillene ekstremt outdatede, men i dag ville du synes, at det var det sejeste i verden, hvis du atter kunne game Super Mario, Street Fighter og Donkey Kong med en old school controller.

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

VHS-bånd- og maskine

De er måske ved at få sin renæssance, men vi tvivler på, at de får samme gennemslagskraft som i 90'erne. Hvem har ikke prøvet at leje fem favoritter fra Blockbusters gyserhylde til filmaftenen med ens klassekammerater eller optaget et afsnit eller 10 af Skjulte Længsler eller Det Forbudte og Bizarre (ja, det var før, der var noget, der hed Redtube) for bagefter at føle sig som en rigtig levemand? Kom i hvert fald ikke her, og sig, at du sidder med samme følelse, når du har bingewatchet How I Met Your Mother på Netflix for fjerde gang.

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

Discman'en

Ahhhh, den klodsede CD-afspiller, du om sommeren havde med på stranden og om vinteren puttede dig med under dynen for at høre det seneste udspil fra Michael Learns to Rock. Det var hipt som bare fanden, og det havde sgu sin charme, at du skulle gøre det til en kunst at holde den stille, så den ikke sprang i nummeret, du var i gang med at rocke ud til. 

ANNONCE

Lyden af ens modem

Dengang var der satme ikke noget, der hed bredbånd - i hvert fald ikke før sent i 90'erne. Dit modem - formentlig 56k - var en lille klump, du skulle ringe op til, for at du kunne få lov at gå på nettet. Det var soundtracket til din barndom og internettets kendingsmelodi. Selvfølgelig savner vi ikke hastigheden eller det faktum, at du ikke måtte være på internettet i mere end en halv time ad gangen (du blokerede jo dine forældres telefonlinje), men det havde nu været sejt, hvis lyden var fulgt med op igennem 00'erne og 10'erne.

ANNONCE

Screensaverne

Dengang kunne man lave screensavers. Hvad enten du eller dine forældre havde en PC eller Macintosh, så var der et hav af pauseskærmsfilm, du kunne vælge skulle gå i gang, efter du ikke havde brugt computeren i noget tid. Fx kunne du vælge "den slemme hund", der kom vraltende ind på skærmen og lavede lidt af et rod som eksempelvis at grave masser af huller eller at kradse hul i skærmen. Der var også det bjergtagende akvarium eller de flyvende toastristere. Der blev vist røget en del ganja på Microsoft- og Apple-kontorerne for 20 år siden.

ANNONCE
Screendump Netstationen - 10 ting vi savner ved 90'erne Screendump Netstationen

Højhus-chatten

Da du var 12 år gammel, gik du sjældent på biblioteket for at låne bøger. Især hvis dine forældre var nogle af dem, der endnu ikke havde fået skaffet sig et internet. Nej, der gik du på biblioteket for at chatte. Og gerne på Netstationen.dk. En ting, der rent faktisk var cool (vi undrer os virkelig over, hvem i alverden der bruger Netstationen nu til dags, da det rent faktisk stadig eksisterer). Men du oprettede en 2D-figur og kunne bevæge dig rundt i et højhus og chatte med andre chattere - både offentligt og i "private rooms" (nej, du kunne kun chatte). Undertegnede husker i hvert fald at have snakket i telefon med to søde jævnaldrende piger, som udmøntede sig i hans første telefonforelskelse (okay, dem var der egentlig ikke så mange af). Generelt var chat-æraen, der startede i slut-90'erne, bare en fantastisk tid.

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

Mix-tapes

Før du satte dig tungt på tronen som klassens download-konge, efter Napster og Imesh for alvor slog igennem herhjemme i start-00'erne, så var du formentlig klassens mixtape-konge. Du var ham, der stod for den musikalske underholdning i frikvarteret, hvor du satte de nyeste og bedste sange på med Green Day eller Backstreet Boys (alt afhængig af om du ville have pigernes eller drengenes opmærksomhed) og syrede ud som den overlegne person, du så dig selv som? Eller, det er i hvert fald sådan undertegnede husker sig selv som. Det kan også være, du bare var den mere almindelige type, som blandede et bånd med dine yndlingssange til din første forelskelse eller til din egen fornøjelse. Bottomline er, at mixtapes var bomben, hvori der lå mange timers tidsfordriv gemt. I dag smider du bare dine favoritnumre over på en Spotify-playliste med et enkelt klik. Bah!

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

MTV

Dengang MTV rent faktisk havde noget med musik at gøre. Du var med på den nyeste musikbølge, hvis du bare fulgte lidt med her - og der var både programmer, der beskæftigede sig med pop-, metal- og alternativ musik. Det var banebrydende - i hvert fald for en selv - da man tog mix-tapet 'to the next level' og begyndte at lave VHS-bånd med "fede" musikvideoer - heriblandt The Prodigy og Britney Spears (igen... når man ikke kunne se porno, måtte man finde på andre metoder?). Hold kæft, det var tider!

ANNONCE
Wikimedia - 10 ting vi savner ved 90'erne Wikimedia

Chokolade- og tyggegummicigaretterne

Hvis du ville være en af de seje - og det ville du - så røg du. Ikke klamme, lange, grønne Look som 10. klasses-eleverne, men slik-cigaretter, du købte på tanken eller ved din lokale slikpusher. Så stod du der og lod som om, at du røg. Og det var især fedt, hvis det var bidende koldt udenfor, for så kom der jo damp ud af din mund. Det er os en gåde, hvorfor man ikke kan få dem længere? eller nej? vent? det giver vist ret god mening.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce