Magasinet M!

10 Vikings-karakterer og deres modstykke i virkeligheden

Nogen er mere virkelighedsnære end andre..

Inspiration kan komme mange steder fra - også fra virkeligheden. Og det er netop, hvad der er tilfældet med den populære tv-serie Vikings. Vi har her samlet 10 af karakterne, og hvem de er baseret på. 

10. Ragnar Lothbrok

Af alle karakterne i showet er Ragnar Lothbrok (Regnar Lodbrog) langt den mest mystiske og kontroversielle.

Hans navn er det første til at nå historiebøgernes sider, når han sejler væk fra Skandinavien og plyndrer det nordvestlige Europa i det 9. århundrede. Men efter en nærmere undersøgelse af de få beviser, der findes, ser det ud til, at Ragnar måske kun har været en legendarisk figur eller endda en række forskellige krigere, der bar samme navn.

Det mest troværdige stykke information talte om en Ragnall, der ledte et vikingetogt på 120 skibe op ad floden Seinen for at plyndre Paris i 845. Men historien siger også, at disse Nordboere blev ramt af dysenteri, og deres voldsomme leder bukkede under af det.  Ikke desto mindre vises Ragnar i andre historier, som plyndrer af bosættelser i Skotland eller England.

Han dør også flere gange enten i hænderne på sine vikinge-rivaler eller bliver fanget af kongen af Northumbria og kastet ned til giftige slanger – alt afhængigt af, hvilken historie du læser.

I et par sagaer kæmper Ragnar også med en voldsom drage.

Hvad angår Ragnars sønner, begynder tingene at se noget klarere ud. Altså om disse mænd faktisk var hans sønner eller ej, er stadig til debat. Men legenderne om denne semi-mytiske helt taget betragtning, ville det ikke være helt forkert at tro, at det at være en såkaldt "søn" af hans, mest af alt var en titel eller et æresmærke. På en vis måde kunne det at være Ragnars søn sammenlignes med, hvordan spartanerne identificerede sig som efterkommere af Herkules.

ANNONCE

9. Bjorn Ironside 

I vikingesagaen The Tale of Ragners fra det 13. århundrede var Bjørn Jernside, Ragnar og Aslaugs næstældste søn efter Ivar Benløs. Bjørn kan kun findes beskrevet i disse sagaer, hvilket gør ham til en semi-mytisk karakter.

I disse fortællinger deltog Bjørn i 865 invasionen af England sammen med sine brødre og fortsatte sin fars hverv, med plyndring Frankrig. Sammen med en af Ragnars bedste venner, Hastein, rejste Bjørn ned gennem den iberiske kyst, Sydfrankrig, Nordafrika, Sicilien og endog forbi byen Pisa i Italien.

Ligesom det blev skildret i showets tredje sæson, da Ragnar og hans vikinger angreb Paris, lod han som om han var døden nær og ønskede at blive begravet i byens kloster. Men da han kom derind, sprang han fra båren, og med sin private vagt tog de til byens porte og åbnede dem for resten af vikingehæren, som ventede udenfor. Fyldt med de skatte, de havde plyndret, tog de hjem, kun for at blive mødt af en formidabel maurisk flåde ved Gibraltarstrædet. En voldsom kamp begyndte, og 40 af de 60 vikingeskibe blev tabt. Resten lykkedes at nå tilbage til Skandinavien, hvor Bjørn blev Sveriges Konge og den antagne grundlægger af Munsø-dynastiet.

ANNONCE

8. Harald Finehair

I serien er Harald Finehair (Harald Hårfager) besat af ideen om at blive konge af hele Norge.

Ifølge Sagaerne gjorde han det faktisk. Harald var den første til at kræve fuldstændig suverænitet over Norge.

Han blev født omkring 860, og i en alder af 10 år blev han regerende i det sydøstlige Norge. Engang mellem 872 og 900 e.Kr. begyndte han en erobringskampagne mod de vestlige dele af landet, der kulminerede med slaget ved Hafrsfjord og foreningen af hele regionen under hans kontrol.

Nogen bestrider ideen om et enkelt slag, der resulterer i forening af Norge og siger i stedet, at det var mere end en 100 års lang proces. Uanset hvad, havde Harald kun effektiv kontrol over de lande, han tidligere besad, og havde sandsynligvis en nominel myndighed over de andre. Ikke desto mindre dannede han grundlaget for en provinslig administration ved at indsamle skatter fra kysthandel og ved at benytte mindre høvdinge med ansvar for forskellige provinser. Hans nye skattesystem kan have tvunget mange til at emigrere til andre steder, såsom de britiske øer eller Island. Da disse kilder først blev skrevet ned flere århundreder efter hans død, er der ikke mange detaljer om hans liv. Det er ikke desto mindre sagt, at han blev over 80 år og havde mellem 11 og 20 sønner.

ANNONCE

7. Lagertha the Shieldmaiden

Lagerthas fortælling er afbildet i flere passager af en patriotisk historiebog skrevet af en dansk historiker og teolog fra det 13. århundrede. Hendes historie, såvel som andre, der findes her, anses for at være den mest fiktive. Lagerthas liv som shieldmaiden begyndte, da Ragnar reddede hende, efter at en svensk konge invaderede og dræbte Ragnars bedstefar og sendte kvinderne til et bordel for offentlig ydmygelse. Lagertha og de andre kvinder kæmpede sammen med ham og var medvirkende til Ragnar's sejr.

Han var imponeret over Lagerthas skønhed og hendes mod i kamp og giftede sig med hende kort tid efter. Sammen fik de en søn, Fridleif og to døtre, hvis navne ikke blev registreret. De skiltes senere, så Ragnar kunne gifte sig med en svensk konges datter. Men efter at have vendt tilbage til sit kongerige i Danmark, blev Ragnar konfronteret med en borgerkrig. Da alt syntes at være tabt, reddede Lagertha, som stadig var forelsket i Ragnar, dagen. På hendes tilbagevenden til Norge strides hun med sin mand og dræbte ham med et spydspids, der var gemt under kjole - og tog således udelukkende dominans over disse lande. Nogle lærde mener, at Lagerthas historie var delvist inspireret af Thorgerd, en lokal norsk gudinde.

ANNONCE

6. Floki

Født engang i det 9. århundrede, var Floki eller Hrafna-Flóki Vilgerðarson for at være mere præcis, en sømand, der sejlede til Island og bosatte sig der med sin familie. Efter al sandsynlighed mødte han aldrig Ragnar eller de andre. Alligevel præsenteres hans udnyttelser i Landnámabóken - et 12. århundredes genealogiske skrift, der i detaljer beskriver navnet på næsten 400 oprindelige bosættere og deres efterkommere. Den virkelige Floki var ikke den første til at nå Island; Faktisk var han den tredje til at gøre det. Ikke desto mindre var han den første til at gå der med vilje. I 868 satte han sejl fra Vestlandet og tog tre ravne med ham, og ligesom Noah brugte han dem til at finde øen. Hrafna-Flóki oversættes faktisk til Raven-Flóki - et kælenavn givet til ham netop på grund af det. Han og de andre indledende bosættere byggede deres første vinterlejr i den nordvestlige del af Island - et område med mange varme kilder og termiske pools. Sandsynligvis på grund af navnenes ligheder, er Floki ofte forbundet med Loki, den nordiske gud af ondskab. Plotwise er Floki's karakter også baseret dels på den tidligere nævnte Hastein, en nær ven af ??Ragnar, Bjørns mentor og angiveligt en bedragerisk mand.

ANNONCE

5. Halfdan “Hvitserk” Ragnarsson

Ingen steder i sagaerne er navnene Hvitserk og Halfdan Ragnarsson nævnt sammen, hvilket indikerer, at de er forskellige sønner af Ragnar; alligevel har nogle forskere spekuleret på, om de faktisk er den samme person - hvor Hvitserk kun var et kaldenavn, der betyder "hvid skjorte". Ikke desto mindre tilbyder historierne forskellige personer for hver af de to navne. På den ene side har vi Halfdan, som efter den første invasion af England tog ansvaret for vikingernes styrker, fangede York og senere London. Kilder taler også om Halfdan som kong Jórvík (Skandinavisk York). Nogle siger, at han sluttede sig til flere plyndringer i Nordirland og døde der i 877. Andre siger, at han boede i York indtil 883. Den person, der hedder Hvitserk, derimod - det eneste navn, der bruges af Ragnars søn i programmet - siges at have rejst til Kievan Rus efter invasionen af ??England. Her blev de fanget. Da han blev spurgt, hvordan han ville dø, besluttede han at blive brændt levende. Interessant nok har serien meddelt, at Kievan Rus vil fremstå i næste sæson. Så ... spoiler alert?

ANNONCE

4. Bishop Heahmund
?Selvom den virkelige version af biskop Heahmund måske ikke har haft det samme held med damerne som hans fiktive modstykke i serien, eksisterede manden definitivt i historien. Han blev indviet som biskop af Sherborne (dagens biskop i Salisbury) i 867 eller 868 og stod ved siden af ??King Aethelred og Prince Alfred of Wessex i deres kamp mod viking indtrængerne. Ikke desto mindre døde han ved slaget ved Marton i 871, i hænderne på de bordboere, der ledes af den tidligere nævnte Halfdan. Heahmund stødte aldrig på Ivar eller Lagertha. Kong Aethelred døde også, enten under slaget eller af hans sår flere dage senere. Desværre er der intet andet kendt om biskoppen, men han er stadig æret som en helgen for hans tapre kamp mod hedningerne, både af katolikker og østlige ortodokse.

ANNONCE

3. Ivar the Boneless

Som vi har nævnt ovenfor, var Ivar Boneless faktisk Ragnar Lothbroks ældste søn. Ikke desto mindre er hans tidlige liv indhyllet i mysterium, ligesom hans kaldenavn. Historikere spekulerer på, at det måske har henvist til en tilstand, såsom osteogenese imperfecta, eller at han ikke kunne gå af en eller anden grund.

Han var en generel ansvarlig for the Great Heathen Army, der angreb England i 865, plyndrede smålige kongeriger i East Anglia og Northumbria og fanger byen York i processen. Kampene mod englænderne fortsatte godt ind i 870'erne, men ifølge optegnelser deltog Ivar Boneless ikke længere i det. I stedet kom han sammen med Olaf White, den formodede vikingekonge i Dublin, og sammen gik de til Skotland. Her angreb de kongeriget Strathclyde i 870 og ødelagde hovedstaden Dumbarton, "briterens fæstning". De to vendte tilbage til Dublin det følgende år, hvor Ivar blev kendt som kongen af ??nordboerne i hele Irland og Storbritannien. Han døde i 873 fra "en pludselig og forfærdelig sygdom", hvilket fik nogle til at spekulere på, om det var den lidelse, han led af hele sit liv. I en af ??sagaerne krævede Ivar at blive begravet i en høj et sted på den engelske kyst, hvor hans rester ville vogte mod eventuelle fremtidige invasioner på de britiske øer.

ANNONCE

2. Kong Alfred the Great

Alfred blev Konge af Wessex i 871, efter at hans storebror, Kong Aethelred, døde i the Battle of Marton sammen med biskop Heahmund. Hans mange gerninger og sejre over de invaderende nordboere gjorde ham fortjent til navnet Alfred the Great. Han var den første engelske konge som brugte skibe til angreb. Han befæstede gamle højborg og byggede andre på strategiske steder. Han snød nordboerne i adskillige kampe og genindtog London i 886 og banede vejen for den fremtidige genoptagelse af tidligere erobrede lande. Han dannede stærke alliancer med Mercia og Wales og lavede hård og ubarmhjertig modstand imod de plyndrende vikinger.

ANNONCE

1. Rollo

Rollo var bestemt ikke Ragnars bror, som ellers bliver fortalt i serien. Dette ved vi ikke kun, fordi det er nævnt eller antydet i historien, men endnu vigtigere fordi Rollo levede senere end de andre. Faktisk blev han født engang omkring 860, enten i Danmark eller Norge, og meget senere end nogen af ??de såkaldte sønner af Ragnar. Alligevel begyndte han at skabe sig et navn, da han belejrede Paris i 885. Det var også første gang, hvor vikingerne valgte en langvarig belejring af byen i stedet for en hit-and-run plyndring.

Han grundlagde hertugdømmet Normandiet i 911 og regerede over det indtil 927, da han gav sædet til sin søn, William I Longsword. Rollo blev døbt i 912, men det siges, at han stadig døde som hedning omkring 932. Hans sønner og tilhængere blev kendt som normanerne og havde en stor indflydelse på Europa. Hans efterkommere erobrede det sydlige Italien og Sicilien ved årtusindskiftet. Rollos tiptipoldebarn var William Erobreren, også kendt som William I af England.

I voksenalderen blev Rollo så stor, at ingen hest kunne holde hans vægt, og han blev altid tvunget til at gå til fods og dermed kendt som Walking Rollo.

Se Vikings på C More. Prøv 14 dage gratis her Cmore.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce