Magasinet M!

17 ting, du skal smage, før du dør

Rådden fisk, japanske rigmands-bøffer og dyr, du selv har dræbt. Her er den ultimative gastronomiske bucketliste til mænd med appetitten og modet i orden.

17 ting, du skal smage, før du dør

1. Verdens stærkeste chili

Carolina Reaper og Trinidad Scorpion Moruga Blend kæmper om at være den stærkeste chili i verden. Reaper'en tog rekorden i år med 2,2 millioner på Scoville-skalaen, mens det i fjor var Trinidad, der stak rekord med 2.009.231. Uanset hvad anbefaler producenter, at du håndterer de røde sataner med handsker på i køkkenet. De er ikke for begyndere.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

2. RÅDDEN FISK

Surströmming er en svensk delikatesse, som især er populær omkring julen. Det er en slags sild, der har ligget i saltlage så længe, at den er begyndt at gære, og derfor både stinker og smager som en blanding af lort, gammel mælk og fordærvet kød; en stank, der er så hæslig, at det i Sverige er forbudt ved lov at åbne en dåse surströmning på offentlige steder.

Se videoen her: Mads, der spiser Surströmming.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

3. ITALIENSK OST MED MIDER

Casu Marzu er en italiensk ost, der er lidt af en specialitet på Sardinien. Det betyder slet og ret 'rådden ost', men det kan man jo også sige om den 'Gamle Ole', som din bedstefar hiver frem til frokost til stor fortrydelse for resten af selskabet. Nej, det, der gør Casu Marzu til den ultimative manddomsprøve, er de levende mider, der springer rundt i osten, mens du prøver at indtage den. Faktisk holder de lokale en hånd henover ostemaden, når de spiser den for ikke at få de hoppende mider i ansigtet.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

4. Et dyr, du selv har dræbt

Du er da mere end velkommen til at sætte tænderne i den myg, du lige har splattet ud på din arm, men det er sgu bare lidt sejere at komme beskidt og lugtende hjem fra en fiske- eller jagttur, smide dagens fangst på køkkenbordet og sige: "Så er der mad, skat." En friskfanget fisk eller en fasan, du har ventet på i to timer skjult i skovbunden, smager bare mere macho.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

5. Blod

Det lyder lidt makabert, men det er det faktisk ikke. Blod er det nye hotte at putte i madvarer - og der er selvfølgelig ikke tale om blod fra andre mennesker. Blod kan i mange tilfælde erstatte æg i tilberedningen og så giver det selvfølgelig også lidt mere kulør.

Her er fem ting, du kan putte blod i:

- Marengs

- Chokoladekage

- Is

- Surdej

- Vodka (Red Russian)

Kilde: nordicfoodlab.org

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

6. Fristurestegt mars-bar

Marsbar? Tjek. Friture-dej? Tjek. Genialt? Tjek. Prøv den eventuelt på den københavnske restaurant Haché eller i Skotland, hvor retten stammer fra.

17 ting, du skal smage, før du dør

7. Bond-bobler

En flaske Dom Perignon skal helst drikkes, mens du er iført smoking, er sammen med en smuk, eksotisk pige og har en Walther PPK i inderlommen.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

8. En cigar fra havana

Sådan behandler du cigaren rigtigt:

1 Cigaren skal klippes. Der findes instrumenter til den slags, men det er langt mere korrekt - og mandigt - at skære et lille hak i den med en kniv.

2 Hold cigaren mellem pege- og tommelfinger. Aldrig som en cigaret.

3 Tænd aldrig cigaren med en lighter. Der findes specielle cedertræs-tændstikker, som er helt perfekte til formålet.

4 Du skal ikke inhalere røgen. Lad røgen fordele sig langsomt i mundhulen, fornem smagen og pust ud.

5 Når cigaren bliver varm og efterlader en eftersmag i munden, er det på tide at slukke den.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

9. VERDENS BEDSTE ØL

Westvleteren rater 100 ud af 100 på øl-anmeldelsernes Mekka, ratebeer.com. Den belgiske quadrupel har kultstatus blandt kenderne - og hvis du er heldig kan du finde den i enkelte danske netbutikker eller i Kihoskh på Søndre Boulevard i København, hvor du kan få en flaske på 33 cl. for 126 kroner. 

De ni næste øl på RateBeers liste er:

2 Cigar City Hunapuh Imperial Stout

3 Toppling Goliath Kentucky Brunch

4 Russian River Pliny the Younger

5 Toppling Goliath Mornin' Delight

6 AleSmith Speedway Stout - Bourbon Barrel Aged

7 Three Floyds Dark Lord Russian Imperial Stout

8 Bells Black Note Stout

9 Rochefort Trappistes 10

10 AleSmiths Speedway Stout

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

10 ET STEGT INSEKT

Du kan selvfølgelig bare tømme lampeskærmen for myg, der er kommet for tæt på pæren, men du kan også vælge disse eksotiske specialiteter, som faktisk skulle være rigtig lækre.

1 Bi-larver: I Kina er larverne fra bier en stor delikatesse, når de bliver friturestegt med krydderier eller stegt med sukker eller soya. De er fulde af proteiner og er nærmest en slags popcorn for de lokale.

2 Stegte græshopper: I det meste af Sydøstasien er kæmpegræshopperne lidt af en snack, når de bliver saltet og stegt dejlig sprøde. Kødet skulle være specielt godt i efteråret.

3 Gravehveps-kiks: I Japan er de endnu mere kreative. Her bager de nemlig stegte hvepse ind i lækre sprøde kiks. Et eller andet sted er det vel ikke meget værre end at ødelægge kager ved at putte slatne rosiner og gummiagtig sukat i.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

11. KØD FRA KOBE

Bøfferne af japansk Kobe-kød betragtes som de fineste og møreste i verden, og derfor kan du også sagtens komme til at betale helt op til 2.000 kroner kiloet. Men så får du altså også kød fra en ko, der har gået på græs, hørt klassisk musik og er blevet masseret med øl, før den fedes op for at opnå en tæt fedtmarmorering.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

12. GRIM OG GIFTIG FISK

Det er sgu temmelig mandigt at spise noget, man kan dø af. Og det kan man, hvis man spiser Fugu.

Her er fem facts om den dødbringende delikatesse:

1 Fugu en japansk ret, der laves af kød fra den giftige kuglefisk.

2 I Japan er der op til seks dødsfald hvert år som følge af forkert tilberedt Fugu.

3 Giften i kuglefisken hedder Tetrodotoxin og er en nervegift.

4 Hvis du bliver forgiftet, vil du være ved bevidsthed, men ude af standt til at bevæge dig eller snakke.

5 Det kan tage helt op til en time, før du ikke længere kan trække vejret og langsomt bliver kvalt.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

13. EN FLASKE RØDVIN TIL OVER 500 KR.

Til daglig kan en treliters dunk med 'det der Chateux' fra Netto være fin nok, men minimum én gang i livet, bør der altså gå lidt Peter Brixtofte i den. Der findes masser af vine til over 500 kroner, men du går aldrig galt i byen med en Barolo, som også kaldes 'vinens konge'.

Barolo:

- Produceres i Cuneo-provinsen i Piemonte, Italien.

- Den er lavet udelukkende på Nebbiolo-druer.

- Alkoholprocenten skal være minimum 12,50.

- Vinen skal lagre minimum tre år.

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

14. EN HOTDOG FRA NILLERS PØLSEVOGN I ESBJERG

I Esbjerg ligger grillbaren Nillers Pølser. Nillers specialitet er den hjemmelavede chilidressing Dødens Gab, der skulle være så helvedes stærk, at den tilbage i oktober IGEN sendte en af Nillers kunder på skadestuen. Den hemmelige dressing er så stærk, at den tilsyneladende er en større trussel mod borgerne i Esbjerg end fulde sømænd og hård vestenvind!

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

15. ORMEN I EN MEZCAL

Det er en udbredt misforståelse, at der er orm i tequila. Det er næsten kun i Mezcal fra Oaxaca-området, at du kan finde den lille, flødefarvede fætter, som faktisk slet ikke er en orm, men en larve fra en natsværmer. Hvis du falder over en flaske med larve, er det til gengæld en krav fra samtlige macho-guder, at du hælder den direkte ned i sækken. Den smager forresten mest af Mezcal, så udover konsistensen er det slet ikke så slemt.

Tip: Når du spiser larven, skal du æde den hel. Hvis du prøver at bide den over, kommer der nogle ubehagelige sprøjt. Og ja ja, det sagde hun os' i går...

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

16. DET VILDESTE MACHOSHOT

For fem år siden testede vores daværende journalist Peter 'Pøllehornet' Frøkjær de sygeste shots på markedet. Og en klar vinder blev Krigeren. Du kan se en video af Pøllehornet, der smager på det ultimative machoshot, på Youtube, hvis du søger på 'M! tester syge shots'. Eller du kan lave det selv:

- 4 cl. snaps

- 1 tsk. sort peber

- En god slat stærk tabascosauce

ANNONCE
17 ting, du skal smage, før du dør

17. EN WHISKY, DER HAR LAGRET MINDST 25 ÅR

Whisky er macho, ældgammel whisky er ultramacho. Vi har slået whiskyfirmaet Tullamore Dews master blender Brian Kinsman for fem facts, du kan blære dig med.

1 Når man laver maltwhisky, er processen frem til, at man begynder at destillere, den samme, som når man brygger øl.

2 Inden whisky bliver lagret på tønder, er den klar som vand. Den gyldne farve kommer fra træet i tønderne.

3 50-60 procent af en whiskys smag kommer fra tønderne, den er lagret i. Som tommelfingerregel siger man, at amerikansk eg giver vaniljetoner og lethed, mens europæisk eg tilfører styrke og olieret konsistens.

4 Der er flere grunde til, at whisky bliver dyrere og dyrere, jo ældre den er. Blandt andet, at der fordamper to til fire procent af whiskyen hvert år, uanset hvor tæt tønden, den lagrer i, er. Den forsvundne whisky kaldes 'the angel's share'.

5 En master blender er den eneste, der afgør, om en whisky er god nok til at blive solgt eller ej. Det er ikke et job med stor udskiftning Brian Kinsman er den sjette master blender i løbet af 127 år.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce