Magasinet M!

20 ting, du (sikkert) ikke vidste om sport

Der er altid en, der skal sidde og blære sig med sin viden om VM i fodbold i 1986 i Mexico. Men hans facts kan helt sikkert ikke måle sig med disse 20.

1 Den temmelig ukendte dansker Josef Petersen vandt faktisk sølvmedaljer ved de Olympiske Lege i 1924, 1932 og 1948. Men det var nu ikke, fordi han var en vanvittig dygtig atlet. Han vandt nemlig medaljerne i litteratur. Altså som i at skrive. Helt op til 1948-legene i London var der nemlig også konkurrencer i arkitektur, litteratur, musik, malerkunst og skulpturbygning. Hvem sagde, at synkronsvømning var kedeligt at se på tv?

2 Det engelske ord for fitnesscenter, gymnasium, stammer fra det græske gymnos, der faktisk betyder nøgen. Netop fordi man dyrkede sport uden antydningen af bomuld eller nylon på kroppen dengang. Det ville nu være sjovere at gå i fitnesscenter, hvis det stadig var kutyme.

3 Håndboldens opfinder regnes for at være den danske lærer og oberstløjtnant Holger Nielsen. Han vandt i øvrigt sølv i sabelfægtning og bronze i pistolskydning ved OL I 1896.

4 I Japan har de fleste golfspillere en 'Hole-in-one'-forsikring. Det er nemlig tradition i Solens Rige, at man deler sit held med andre ved at sende dem gaver, som nemt kan løbe op i mere end 50.000 kroner.

ANNONCE

5 Cykelrytteren Eddy Merckx er den eneste, der samme år har vundet både den samlede stilling, pointkonkurrencen og bjergkonkurrencen i Tour de France. Det skete i 1969, hvor belgieren i øvrigt vandt fem etapesejre.

6 Ved OL i 1900 i Paris vandt et kombineret dansk og svensk hold guld i tovtrækning, da de smadrede Frankrig med 2-0. Tredjepladsen gik til... absolut ingen, da der kun deltog to hold.

7 De højeste antal medaljer Danmark nogensinde har vundet ved et OL, hvis man kun tæller rigtig sport med og ikke litteratur, kunst og arkitektur, er 20. Det var ved legene i 1948 i London, hvor vores stolte nation sikrede sig fem guld-, syv sølv- og otte guldmedaljer. Mest kendt er fodboldholdet, der tog bronze og sejleren Pavl Elvstrøm, der vandt sin første guldmedalje af i alt fire.

8 Der er mellem 250-450 fordybninger i de fleste golfbolde, man kan købe i dag. Rekorden er dog 1.070.

ANNONCE

9 De besynderlige scorer i tennis skyldes formentlig, at man i gamle dage i Frankrig spillede et spil, der hed jeu de paume. Det var en form for tennis, der blev spillet med hånden. Banen var 90 fod lang, og hvis man vandt et ponit, måtte man rykke 15 fod frem. Det samme gjorde sig gældende, hvis man vandt point nummer to, men derefter måtte man kun rykke ti fod frem. Altså fra 15 til 30 til 40 fod.

10 Det længste drive, der nogensinde er lavet i golf, blev hamret af sted af 64-årige Mike Austin ved en kvalifikationsturnering i USA i 1974. Bolden landede 471 meter væk, men så gik det også lidt ned ad bakke.

11 Verdens længste golfhul er 881 meter langt og ligger i Satsuki i Japan. Det er et par 7-hul.

12 Man har tidligere brugt hvide tennisbolde, men under Wimbledon-turneringen i 1986 brugte man for første gang de gule, vi kender i dag, så tv-seerne bedre kunne se dem.

ANNONCE

13 Det første hold, der nogensinde slog England i fodbold på nationalstadionet Wembley, var Ungarn, som udraderede hjemmeholdet med hele 6-3 i 1953. Da var Wembley 30 år gammelt. Sjovt nok slog Danmark englænderne for første gang på Wembley 30 år senere i 1983, da Allan Simonsen scorede kampens eneste mål på straffespark.

14 Den første professionelle fodboldspiller i verden var skotten Fergus Suter, der skiftede til den nordengelske klub Darwen F.C. Han var på daværende tidspunkt stenhugger, men stoppede med arbejdet, da han kom til sin nye klub. Det undrede mange, da professionel fodbold var forbudt på den tid. Siden skiftede han til lokalrivalerne fra Blackburn Rovers og vandt tre FA Cup-finaler.

15 I 1919 færdiggjorde pitcheren Ray Caldwell en baseballkamp for Cleveland Indians. Det var i sig selv ikke imponerende, hvis ikke det var fordi, han undervejs var blevet ramt af lynet. Det kunne de fleste professionelle fodboldspillere/tudefjæs lære lidt af.

ANNONCE

16 Den dødeligste fodboldkamp i verden stod mellem Peru og Argentina i Lima, Peru i 1964. En kontroversiel dom på banen fik tilskuerne til at kaste flasker og andet ind på banen, hvorefter politiet svarede igen med tåregas. Tilskuerne gik i panik og 328 blev trampet ihjel.

17 Det højeste antal slag en professionel golfspiller har brugt på et par 4-hul på PGA Touren er 16. Altså en 12-dobbelt bogey. Det var Kevin Na, der stod bag den kedelige rekord under Valero Texas Open i 2011.

18 Inawaza Bowling Center i Japan er verdens største med 116 baner.

19 Shaquille O'Neal er uden tvivl en af de største basketstjerner nogensinde. Men det var bestemt ikke på grund af hans evner til straffekast. Ikke færre end 5.317 gange har han brændt fra linjen på 11.252 forsøg.

20 Der er seks NFL-hold, der ikke har cheerleaders. Og sjovt nok har de tilsammen vundet fem af de seneste syv Super Bowls. De seks hold er: Chicago Bears, Cleveland Browns, New York Giants, Detroit Lions, Green Bay Packers og Pittsburgh Steelers. Vil du helst se sejre eller lækre damer?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce