Magasinet M!

4 af historiens værste psykopater

Vi har håndplukket fire vanvittige mænd, der for evigt har skrevet sig ind i historiebøgerne som nogle af de absolut største psykopater, der har betrådt jordens overflade

Sadisten

Psykopat: Marc Dutroux
Forbrydelse: Syv kidnapninger, hvoraf han dræbte fem

Det er den 22. august 1995. Den 39-årige belgiske elektriker og familiefar Marc Dutroux er atter på jagt efter nye ofre på de belgiske landeveje, og denne dag har han udset sig to piger - 17-årige An Marchal og hendes 19-årige veninde Eefje Lambrecks - der er på campingferie i den belgiske by Ostend.Det er ikke første gang, Dutroux kidnapper piger og tager dem med hjem til sit hus.Faktisk er han kun tre år tidligere blevet løsladt på grund af god opførsel, selv om han tilbage i 1989 var blevet idømt 13 års fængsel for at have kidnappet og voldtaget fem unge piger.

Men nu er Dutroux på jagt igen, for han kan ikke lade være. Hjemme i husets fangekælder sidder de to otte-årige piger Julie og Melissa fanget, kidnappet af den sadistiske familiefar få uger forinden, hvilket betyder, at Dutroux bliver nødt til at lænke An Marchal og Eefje Lambrecks fast til en seng. Der er ikke nok plads i kælderen til de nye piger. Hver dag voldtager og torturerer Marc Dutroux de fire piger, og få uger senere er An og Eefje døde.

Da politiet senere på året varetægtsfængsler Dutroux i tre måneder for en række biltyverier, koster det også Julie og Melissa livet, da de langsomt sulter ihjel i fangekælderen. Hans kone har fået besked på at huske at give dem mad, men hun tør ikke gå ned i fangekælderen. Da Marc Dutroux løslades i løbet af 1996, skal yderligere to piger betale for hans tilbøjeligheder, inden politiet endelig får øjnene op for hans blodige og modbydelige forbrydelser. I 1996 blev Marc Dutroux idømt fængsel på livstid for i alt syv kidnapninger - hvoraf de fem blev dræbt. Adskillige psykiatere har efterfølgende diagnosticeret Dutroux som vaskeægte sadistisk psykopat.

ANNONCE

Den kriminelle

Psykopat: Richard "The Iceman" Kuklinski
Forbrydelse: Dømt for tre drab, men påstod selv at have dræbt op mod 250 mennesker

Richard "The Iceman" Kuklinski voksede op i en fattig familie i New Jersey. Han var kendt og frygtet som en hidsig slagsbroder, der ofte håndterede sine billard-nederlag ved at tæve modstanderen sønder og sammen. Det gjorde ham til en attraktiv "medarbejder" for den lokale DeCavalcante mafia-familie, der bestilte flere drab hos Kuklinski.

Han udviklede hurtigt en smag for myrderierne - ikke mindst planlægningen og spændingen - og tog ofte den korte tur fra New Jersey til Manhattan for at dræbe hjemløse og andre folk, der "irriterede" ham - dog aldrig kvinder og børn. Kuklinski fortalte senere politiet, at han så Manhattans dengang farlige gader som en "skole", hvor han øvede sig i at dræbe.

Der gik således heller ikke længe før rygtet om den koldblodige morder spredte sig til resten af mafia-verdenen. Den berygtede Gambino-familie var meget interesserede i Kuklinskis tjenester, men først skulle de vide præcist hvad han var i stand til. Så da en af Gambino-familiens fodsoldater en dag sad i en parkeret bil i New York sammen med Kuklinski, pegede han på en vilkårlig mand, der var ude at lufte sin hund, og bad Kuklinski om at slå ham ihjel. Få sekunder senere var manden død, skudt med med koldt blod.

De næste 30 år arbejdede Kuklinski, som fik tilnavnet The Iceman, for mafiaen, før han blev selvstændig og forsøgte at starte sin egen kriminelle organisation. Efter flere års intenst politiarbejde, der blandt andet indebar flere undercover-agenter, der skulle vinde Kuklinskis fortrolighed, blev han arresteret i december 1986 og idømt livstid. Han døde i fængslet i 2006.

ANNONCE

Den charmerende

Psykopat: Jim Jones
Forbrydelse: Den religiøse sekt People's Temples masseselvmord i 1978, hvor 909 medlemmer drak gift. Vi er i USA i 1950'erne.

Raceadskillelsen mellem hvide og sorte amerikanere lever stadig i bedste velgående, og det frustrerer den hvide, kommunistiske borgerrettighedsforkæmper Jim Jones. Han arbejder hårdt for at integrere de sorte i det amerikanske samfund, og det gør ham populær blandt de mere progressive amerikanere.

I 1961 bliver Jones og hans kone det første hvide amerikanske ægtepar, der adopterer et sort barn, og Jones drømmer om at skabe et kommunistisk utopia uden racisme og ulighed, hvor hans kirke - eller rettere sagt, sekt - People's Temple - kan leve. Svaret finder han i det sydamerikanske land Guyana.

I midten af 1970'erne bygger 500 medlemmer af kirken et helt nyt samfund, det såkaldte Jonestown, langt ude i Guyanas jungle. Snart følger endnu flere af People's Temples medlemmer trop, og ibor der næsten 1000 disciplie i Jonestown. Jim Jones bliver dog mere og mere diktatorisk, og dag han en dag beder indbyggerne i Jonestown om at drikke gift - hvilket de alle gør, velvidende, at de vil være døde inden der er gået 45 minutter - følger de trop.

Det er dog ikke gift, men Jim Jones ved nu, at han har sine disciple i sin hule hånd. Og da flere amerikanske politikere, såvel som sektmedlemmernes pårørende efterhånden bliver mere og mere bekymrede over forholdene i Jim Jones sydamerikanske sekt-samfund, ved Jim Jones, hvad klokken er slået.

Da en amerikansk delegation bestående blandt andet af en højtstående politiker og flere journalister den 18. november 1978 rejser til Jonestown, bliver de angrebet af sekten. Fem medlemmer - inklusiv politikeren - bliver dræbt i Jonestown, hvorefter Jim Jones beordrer sine disciple til at drikke saftevand blandet op med gift.

Flere end 900 begår masseselvmord - heriblandt Jones selv samt flere end 300 af sektmedlemmernes børn.

ANNONCE

Narcissisten

Psykopat: Anders Behring Breivik
Forbrydelse: Terrorangrebet i Oslo og på Utøya i 2011, hvor i alt 77 mennesker døde

Allerede da han træder i land på den lille ø Utøya nær Oslo lidt over fem om eftermiddagen den 22. juli 2011 har Anders Behring Breivik otte liv på samvittigheden. Halvanden time tidligere har han detoneret en 950 kilo tung bombe foran en regeringsbygning i Oslos centrum, men først nu starter den terrorhandling, der skal sende Breivik direkte ind i historiebøgerne som en af Europas værste psykopater.

I løbet af de næste tre kvarter forvandler han en lun juliaften til et regulært blodbad på Utøya, hvor unge, norske socialdemokrater holder årsmøde. 69 fortrinsvis unge mennesker dør, skudt ned med koldt blod af Breivik. Forinden havde han på internettet udsendt sit 1500 sider lange manifest, hvor han hyldede sig selv som frelser og kommandør for en verdensomspændende orden, hvis formål var at holde Europa racerent.

Da psykiaterne senere skulle sætte sig ind i, hvad det var for en syg person, der havde dræbt i alt 77 mennesker på en enkelt eftermiddag, opdagede de, at Breivik var lige så optaget af styrketræning, tøj og plastikoperationer som han var af bomber og andre mordvåben. Da dommen faldt efter en langvarig retssag, hvor det meste af den vestlige verden kunne følge med fra retssalen i Oslo, blev Anders Behring Breivik mod manges forventning ikke erklæret sindssyg. Han led af en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, som i grove træk betyder, at Breivik var sygeligt optaget af sig selv, og ikke mindst, hvordan omverdenen opfattede ham. Det komm blandt andet til udtryk ved en ekstrem forfængelighed, for den narcissistke psykopat har ofte næsten vanvittige opfattelser af sin egen storhed. Modsat Breivik, kan den narcisstiske psykopat dog også være ikke-voldelig.

TJEK OM DU SELV ER PSYKOPAT HER: Er du psykopat?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce