Magasinet M!

4 mysterier, videnskaben ikke kan forklare

Der er ikke mange ting i verden, som videnskaben ikke kan forklare efter flere 100 års studier. Men der er nogle...

4 mysterier, videnskaben ikke kan forklare
Streger i sandet

Hvor: Nazca, Peru

Hvad: Kæmpestore tegninger i sandet

Mysteriet: I det klit-agtige område omkring byen Nazca i Peru har turister i flere hundrede år kunnet lade sig imponere af ca. 75 kæmpemæssige tegninger af dyr og mennesker i sandet. Nogle så store som op til 1,7 kilometer. Forskerne ved, at de er lavet af de lokale indianere for 1500-2000 år siden ved jævnligt at fjerne det øverste rødlige lag sand, så det lyse sand under kom til syne. Men de aner ikke, hvorfor de er der.

Det tror de: De fleste forskere tror, at Nazca-linjerne er blevet lavet for, at guderne kunne nyde dem, mens andre forskere ved hjælp af undersøgelser af undergrunden er kommet frem til, at de angiver de underjordiske kilder i den tørre ørken.

ANNONCE
4 mysterier, videnskaben ikke kan forklare
Kugler i junglen

Hvor: Costa Ricas jungle

Hvad: Perfekte stenkugler

Mysteriet: Cirka 100 perfekte runde stenkugler lagt i linjer eller trekanter pegende mod den magnetiske nordpol. Det var nogle bananarbejdere, der faldt over dem i 1930'erne og siden har de været et stort mysterium. Stenene er alt fra et par centimeter til to meter i diameter og vejer op mod 16 tons. Forskerne ved, at de er blevet lavet i et stenbrud 25 kilometer derfra for 500-1700 år siden. Men ellers intet...

Det tror de: De fleste arkæologer gætter på, at stenene har tjent et astronomisk formål, men de har ingen gæt på, hvilken højtudviklet civilisation, der har fremstillet dem.

ANNONCE
4 mysterier, videnskaben ikke kan forklare
Kreative påskeharer?

Hvor: Påskeøen, Chile

Hvad: Statuer og hieroglyffer

Mysteriet: På Påskeøen er der ikke bare et, men hele to ting, som de ellers voldsomt kloge videnskabsmænd ikke kan finde hverken hoved eller hale i. Rongorongo-hieroglyfferne er nogle skriftsymboler, som dukkede op på små træplader under udgravninger i 1800-tallet. De består af tegninger af mennesker, dyr, planter og forskellige symboler, men det er endnu ikke lykkedes forskerne at knække koden. Det andet mysterium er de store stenhoveder, Moaierne, som Påskeøen er verdensberømt for. Ingen ved, hvad de forestiller og selvom den største er 12 meter høj og vejer 82 tons, er det alligevel lykkedes de indfødte at flytte den flere kilometer, selvom der ikke vokser træer på øen, som man kunne rulle dem på.

Det tror de: Nogle kryptografer (sprog/skrifteksperter) mener, at det sproget på træpladerne er navne på lokale guder. Og statuerne forestiller formentlig det samme.

ANNONCE
4 mysterier, videnskaben ikke kan forklare
Ulæselig bog

Hvor: Yale University, New Haven, Connecticut

Hvad: Voynich-manuskriptet

Mysteriet: 240 sider plastret til med et fuldstændig ukendt alfabet og en masse illustrationer. Det var, hvad boghandleren Wilfrid Voynich fandt i en bog på et bibliotek i Rom. Flere kryptografer har prøvet at tyde skriftsproget, men det er endnu ikke lykkedes. Desuden er der ingen, der aner, hvem der står bag det mystiske mesterværk.

Det tror de: Nogle forskere hælder til, at den med vilje er skrevet på volapyk af geniet Leonardo Da Vinci, mens andre hælder til, at det er en forfalskning fremstillet af Voynich selv.

ANNONCE
Del

Seneste nyt