Magasinet M!

45 FEDE FACTS OM ALKOHOL

Du elsker alkohol, men ved du alt om det? Her er 10 facts om vores allesammens yndlingsdrik.

 

41.Hvidvin bliver mørkere, når det ældes. Det skyldes, at hvidvinen optager iltmolekyler over tid - også kaldet oxidation. Det er den samme proces, der gør, at en banan bliver mørkebrun.

42.I en øldåse, der ikke er rystet, vil overskydende kuldioxid samle sig i det lille tomrum øverst i dåsen og sive ud, når dåsen bliver åbnet. Ryster du en uåbnet dåse, vil kuldioxiden blande sig med væsken. Kuldioxiden vil dog stadig søge mod åbningen, når du hiver splitten af - det er derfor, der kommer skum og øl med ud.

43.Før i tiden blev flere forskellige mærker af bitter solgt som medicin mod maveonde og bedre fordøjelse. Det gælder blandt andet Arnbitter, Underberg og Fernet Branca.

44.Hver femte glas vin, der bliver drukket i verden, er den japanske risvin sake.

45. Ifølge en undersøgelse, som er lavet for Telia, er det faktisk kun hver femte dansker, der har ringet eller skrevet til deres eks-kæreste i beruset tilstand. På M!-redaktionen er det ni ud af ni.

ANNONCE

21. Tequila Suicide er en alternativ måde at drikke tequila på: Saltet sniffes, shottet drikkes, og citronskiven smækkes i øjet. Tjek eventuelt M!s YouTube-kanal for at se en demonstration.

22. James Bond har to yndlingsdrikke i filmene. Den ene er champagne - Dom Perignon eller Bollinger - og den anden en martini, som i stedet for den normale omrøring skal være rystet. Navnet martini stammer i øvrigt fra den californiske by Martinez.

23. Alkoholmisbrug bidrager til alle de tre hyppigste dødsårsager - hjertesygdomme, kræft og slagtilfælde. Damnit.

24. I 2001 blev Jenna og Barbara Bush - døtre af USA's daværende præsident George W. Bush - arresteret og idømt samfundstjeneste. Tvillingesøstrene havde nemlig drukket alkohol, selvom de var under aldersgrænsen på 21 år for den slags i USA.

25. Myndighederne i USA har anslået, at alkohol- og stofmisbrug koster den amerikanske økonomi 276 millarder dollar om året i bl.a. tabt produktivitet, sundhedsudgifter, kriminalitet og bilulykker.

ANNONCE

 

26. Støvle var en populær bodegadrink i 1980'erne. Den bestod af porter-øl blandet med citronsodavand. Skååål!

27. Alkohol er faktisk en smagsforstærker.

28. I bunden af de mexicanske mezcal-flasker (en slags tequila, red.) ligger der en larve, som placeres på tungen, inden den skylles ned med drikken.

29. Man må kun bruge betegnelsen champagne om boblende dråber fra regionen Champagne i Frankrig. Lignende produkter er derfor ofte opkaldt efter andre områder, som for eksempel Cava i Spanien og Asti i Italien, mens andre bobler fra Frankrig ofte kaldes crémant.

30.Absint blev forbudt i Schweiz, USA og Frankrig i starten af 1900-tallet. Hovedårsagen var afholdenhedsbevægelser, der havde givet den grønne dræberdrik et dårligt ry som værende både hallucinerende og giftig på grund af indholdet af malurt og tujon.

ANNONCE

31. Den gennemsnitlige person i år 1830 konsumerede 2,5 gange så meget alkohol som mennesker i dag.

32. Under forbudstiden i USA (se punkt 19) fik religiøse aktivistgrupper lavet omskrevne eksemplarer af Biblen, hvor alle referencer til alkohol var fjernet. Hyklere.

33. En kaffepunch består af kaffe og snaps. De rutinerede blander den ofte ved at lægge en mønt i bunden af en kop, hælde kaffe i, til mønten ikke længere kan ses, og derpå snaps, til mønten igen bliver synlig. ADVARSEL: Kraftig smag af kommen!

34. I USA bruger de proof i stedet for alkoholprocent. Hvis en flaske sprut for eksempel er 80 proof, skal tallet divideres med to, hvis du vil kende alhoholprocenten. Altså 40 %.

35.Det engelske ord for en skål i drikkevarer - toast - har sin oprindelse i det antikke Rom, hvor et stykke brød bogstaveligt talt blev dyppet i vin.

ANNONCE

 

36. Gin blev opfundet af hollænderne, som kaldte det junever. Franskmændene gav det navnet genievre, englænderne døbte drikken geneva, og dét blev forkortet til gin.

37. Den amerikanske cognac, brandy, har fået sit navn fra det hollandske brandewijn eller på dansk: Brændevin.

38. Ordet alkohol stammer pudsigt nok fra Arabien, hvor alkohol jo er bandlyst i flere lande. De arabiske ord al kohl betyder 'essensen', og det giver jo meget god mening.

39. I 25 år i træk har vodka været den bedst sælgende destillerede spiritus i USA. Og hver fjerde drink, der hældes i halsen verden over, er vodka eller vodkabaseret.

40.Lægemidlet Antabus, som får dig til at føle dig syg, hvis du indtager alkohol, er opfundet af de danske videnskabsmænd Erik Jacobsen og Jens Hald ved et uheld. De ville afprøve stoffet i forbindelse med anden forskning, men fik det rigtig dårligt under en middag, hvor de drak. Da sammenhængen gik op for dem, fik de ideen til at bruge det til afvænning af alkoholikere.

ANNONCE

16.De amerikanske skuespillere Sandra Bullock, Chevy Chase, Bill Cosby og Bruce Willis er alle tidligere bartender

17. USA forbød alkohol i perioden fra 1920 til 1933. Og dermed var politikerne skyld i, at gangstere som Al Capone havde kronede dage. De tjente nemlig hovedsageligt deres penge på at smugle sprut til USA fra Canada - hvis de da ikke producerede det selv.

18. I 2011 blev verdens bedste bartender fundet i konkurrencen Diageo Reserve World Class Bartender Of The Year. Vinderen, japaneren Manabu Ohtake, blev kåret efter en uges dyst mod 33 andre finalister, der havde kvalificeret sig fra de indledende runder. I alt deltog 10.000 bartendere fra 34 lande.

19. Hvis du bliver knaldrød i ansigtet af et par genstande, kan det skyldes manglen på et enzym, der skal nedbryde stoffet acetaldehyd, som i stedet ophober sig i huden. Da det overvejende er asiater, som oplever symptomerne, er fænomenet blevet kendt som Asian Flush.

20. En fuld togfører var i 1991 skyld i den største ulykke i New Yorks undergrundsbanes historie, da han kørte 60 km/t et sted, hvor hastighedsgrænsen var 15 km/t. Toget kørte af sporet, og fem mennesker blev dræbt, mens over 200 kom til skade.

ANNONCE

6. Alkohol blev brugt som smertestillende middel under Den Amerikanske Borgerkrig, som fandt sted fra 1861-1865 - og læger brugte det faktisk helt op til slutningen af 1930'erne på grund af dets evne til at dulme 'smertesignalerne' i centralnervesystemet.

7. Fra 1651 og helt indtil 1970 fik soldater i den engelske flåde en daglig ration af rom. Hvis det var tilfældet i Danmark i dag, ville der nok være knap så mange 'uegnede' med lægeattester.

8. Frugt og grøntsager indeholder små mængder alkohol. Det er dog ikke noget, du kan blive stiv af, da for eksempel frugtjuice har en naturlig forekomst af alkohol på under 0,1 %.  

9. Nebuchadnezzar er navnet på et rumskib i The Matrix-filmene, men også betegnelsen for en flaske vin på 15 liter.

10. Seks sekunder brugte englænderen Peter Dowdeswell, da han slog verdensrekorden i at bunde to liter øl. Guinness Rekordbog registrerede rekorden 7. februar 1975, men smed den ud, da rekordforsøg med alkohol blev forbudt i 1991.

ANNONCE

 

11.Der er ca. 49 millioner bobler i en flaske champagne

12. En gruppe amerikanske og thailandske forskere har påvist, at hvis du smider et jordbær i alkohol, vil mængden af antioxidanter i bærret øges. Så det kan godt være, at du skal tage dig en tøsedrink næste gang...

13. De stoffer, som giver dig tømmermænd dagen efter en våd bytur, hedder congener. Mørke drikke, som whisky, cognac og rødvin, indeholder flest congener, mens vodka og gin indeholder færrest.

14. I 2006 opdagede en gruppe astronomer fra Jodrell Bank Centre en kæmpe sky af alkohol ude i rummet. Den ligger dog 10.000 lysår væk. Det vil sige, at du skal rejse med en konstant fart på cirka en milliard km/t i 10.000 år for at nå derud. Til gengæld vil du så have alkohol nok til at lave 400 billioner billioner halvliters fadbamser. Det er mere end alle verdenshavene tilsammen.

15. De fleste af hovedpersonerne i den amerikanske forfatter Ernest Hemingways bøger var alkoholiserede. Præcis ligesom Hemingway selv. Hans yndlingsdrink var daiquiri, som bliver lavet af ni dele rom, fire dele limesaft og én del gummisirup.

ANNONCE

 

1.Mennesker har brug for 13 forskellige mineraler for at overleve. De findes alle sammen i alkoholiske drikke, og blandt andet dækker to halvliters fadbamser 50 % af et voksent menneskes magnesium-behov

2. Lufttrykket i en champagneflaske er 6,2 bar - i et almindeligt bildæk er trykket 2,2 bar.3. I de afrikanske lande Angola, Comorerne, Congo og Etiopien er der ingen øvre promillegrænse for bilkørsel.

3..Drinken Screwdriver, som består af vodka og appelsinjuice, fik sit navn fra nogle ingeniører, som arbejdede i Saudi-Arabien. Da alkohol er forbudt i Saudi-Arabien, brugte ingeniørerne i al hemmelighed deres skruetrækkere til at røre vodka i deres appelsinjuice.                                                     

4. USA er det i land i verden med flest bryggerier. Ifølge Brewer Association er der 1.759 stk. Og de stinker næsten alle sammen.

5. Verdens længste bardisk findes på New Bulldog Bar i Rock Island, Illinois, USA og måler 208,3 meter. Hvis den blev sat på højkant, ville den være 88 meter højere end Danmarks højeste bygning, Herlev Hospital.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE