5 danske pigemord, der aldrig er blevet opklaret
I dag er det 69 år siden, Elizabeth Short alias Black Dahlia sidst blev set i live. Senere blev hun fundet i to dele. Sagen er stadig uopklaret. Det er dog ikke kun i USA, at politiet sidder med en række mordsager, hvor gerningsmanden endnu ikke er fældet.
Mordet på Marie
Hvem: 22-årige Marie Sørensen
Hvor: Hjortshøj, Aarhus
Mordet: Den 16. maj 1902 var 22-årige Marie Sørensen på vej hjem fra købmanden i Hjortshøj nord for Aarhus til sin families gård i nærheden. Regnen silede ned og hun gik derfor med en paraply i den ene hånd. I den anden holdt hun en flaske brændevin, som hun netop have købt til sin far.
Undervejs blev hun pludselig grebet bagfra, fik stukket en kniv i tindingen og derefter skåret halsen over ind til nakkehvirvlerne.
Morderen slæbte liget over en grøft og placerede det under et stort elletræ på et tæppe af anemoner. Han rettede Maries tøj, knappede kjolen helt op i halsen, så den dækkede for snitsåret og placerede nænsomt flasken og den unge piges træsko ved siden af liget, før han satte paraplyen i jorden for at fuldende det nærmest rituelle gerningssted. Det så nærmest ud som om, den unge pige sov.
Da Marie ikke dukkede op derhjemme, gik hendes far og søster ud for at lede efter hende klokken 22.00. Da de fandt liget, bragte de det hjem til gården, hvor de vaskede det, tager tøjet af hende og lagde hende til rette i en seng. Først dagen efter blev efterforskningen sat i gang. Hvem var morderen?
Efterforskingen: Drabet er nok det et af de mest efterforskede af samtlige mord i Danmark. Men trods 43 års efterforskning, er gerningsmanden aldrig blevet fundet.
Det var Rejseholdets første sag i 1927 - 25 år efter mordet var blevet begået. I 1902 var alt kaotisk, da de, der skulle tilkaldes, enten ikke var til stede eller slog det hen som selvmord.
Der var et par mistænkte i søgelyset - blandt andet faren, en veninde og en tidligere forlovet - men de havde alle alibier. Et par måneder efter mordet kom et brev fra USA til Marie Sørensens bror, der var opdagelsesbetjent i København. Personen, der havde sendt brevet, havde så stort kendskab til sagen, at han enten måtte have været på gerningsstedet eller have hørt detaljerne andetsteds.
Brevet fik mordet til at minde om Jack The Ripper-sagen, hvor morderen også nærmest udfordrede politiet, og det var indlysende, at det også var derfor, at pressen blev så interesserede i den. Man efterforskede også i USA, men der fandt man heller ikke noget.
Efterforskningen blev derefter henlagt, men mordet blev bestemt ikke glemt. Og det var også derfor, at det var den første sag, som Rejseholdet tog op i 1927, da det blev oprettet.
Samtidig kom der et nyt vidne på banen, som sagde, at hun havde overhørt Marie Sørensens eksforlovede, Julius Sørensen, tilstå drabet under et skænderi med sin kone i 1925. Det rygte begyndte at sprede sig blandt befolkningen, som ved underskriftindsamling krævede, at sagen blev taget op igen. Den senere leder af Rejseholdet, Otto Himmelstrup, blev derfor sendt til Jylland for at opklare mordet. Han blev dog hurtigt klar over, at vidneforklaringen måske ikke var så troværdig, og at der kunne ligge skjulte motiver bag, så det endte med, at sagen endnu en gang blev henlagt.
Men i 1945 dukkede der pludselig en meget afgørende genstand op. I en skuffe hos en afdød bankdirektør fandt man en kniv. Og ved siden af kniven lå en seddel, hvor der stod, at den havde været brugt til at slå Maria Sørensen ihjel. Det viste sig faktisk, at han havde tilknytning til området og familiens gård, men da man ikke kunne afhøre ham eller for den sags skyld havde fysiske beviser, blev man nødt til at afslutte sagen som uopklaret
Mordet på Birthe
Hvem: 17-årige Birthe Andersen
Hvor: Formentlig i Nysø Lystskov nær Præstø
Mordet: D. 28. Juli 1969 skulle have været en ganske almindelig mandag for den 17-årige handelslærling Birthe Andersen.
Hun cyklede fra sit hjem i Rettestrup på Sjælland for at tage på arbejde ved isenkræmmeren C. Andreasen i Næstved. Tirsdag morgen var Birthe endnu ikke kommet hjem. Hendes mor blev derfor nervøs og tog kontakt til politiet.
Aftenen forinden havde Birthe været sammen med to rejsemontører fra England, og de havde været ude at spise på Restaurant Madrigal indtil kl 23.00. Herefter var selskabet fortsat til baren på Hotel Belleveu.
Et sted mellem 01.15-01.30 var Birthe cyklet hjem, efter det ikke var lykkedes hende at få fat i en taxa. Det skulle hun aldrig have gjort, for det var sidste gang, man så hende i live. Undervejs blev hun nemlig samlet op af en bilist, som dræbte hende.
Seks dage sendere, d. 3. August, gjorde en jysk gårdejer et makabert fund ved skovvejen ind til det idylliske Nysø Lystsskov tæt ved Præstø. Her lå Birthe Andersen - kun halvt påklædt og stærkt opløst, da den kraftige sommervarme havde gjort liget næsten ukendeligt. Halvdelen af hendes ansigt og hals var ren og skær knogler.
Liget af Birthe var blevet skjult under nogle kviste og grene ca. 100 meter inde i skovbunden. Hun var stadig iført det tøj, hun havde haft på den nat, hun forsvandt: En blå bomuldsbluse og en grå, blåstribet kjole. Hendes sko, taske og trusser manglede derimod.
Yderligere blev tre af Birthes tænder fundet tæt ved liget. Man kunne ikke umiddelbart fastslå dødsårsagen, ligesom det heller ikke var til at se, om hun var blevet voldtaget. Man formoder dog, at hun var blevet kvalt.
Efterforskningen: D. 7. august foretog politiet en anholdelse af den 42-årige taxavognman Hans Lauritz Jensen og sigtede ham for drabet på Birthe Andersen. Hans Lauritz Jensen var kendt som værende unormalt sex-fikseret, så politiet mente, at der var tale om den rette. Han erkendte også, at han mange gange havde kørte Birthe fra Næstvæd til hendes hjem, men nægtede at have slået hende ihjel. Først mere end tre måneder senere blev taxavognmanden frikendt for mistanke på grund af manglende beviser. D. 6 oktober året efter døde Hans Lauritz Jensen af et hjertetilfælde, stærkt påvirket af den tidligere sigtelse og mistanke mod ham.
D. 12 december meldte en 23-årige murersvend, Jørgen Axel Hansen, sig så som Birthes morder. Fire dage senere trak han dog tilståelsen tilbage, da han hævdede, at det hele var (en eller anden syg form for) pral. 13. Januar 1970 blev han så løsladt, da politiet også havde konstateret, at der var tale om en falsk tilståelse.
I 2002 blev der pustet nyt liv i sagen, da den 67-årige Bent Bjørk fra Stege fortalte politiet, at han havde set den tidligere - nu afdøde - mistænkte, Hans Laurits Jensen, tildække liget i skoven, hvor Birthe var blevet fundet tilbage i 1969. En ting, som Birthes storebror, Poul, i 2002 udtrykte sin store frustration over til Ekstra Bladet.
"Hvis han taler sandt, og hvis han havde fortalt, havde han så dengang, så havde sagen været lukket. Og jeg havde haft noget at forholde mig til. Jeg tror ikke på, at Hans Laurits myrdede min lillesøster. Der er så meget, som ikke passer. Min søster var selvsikker og sports-trænet. Laurits havde ingen kondi og var spinkel. Det er underligt, at han skulle have overmandet hende og slået hende ihjel," sagde Poul Hansen dengang til Ekstra Bladet.
Bent Bjørk fortalte til samme avis, at han var bange for morderen og politiets mulige mistanke mod ham selv - derfor tav han i 33 år. Så hvem der myrdede Birthe, finder vi formentlig aldrig ud af.
Mordet på Lily
Hvem: 16-årige Lily Kristensen
Hvor: I udkanten af Esbjerg
Mordet D. 5. oktober 1971 blev den 16-årige skoleelev Lily Kristensen fra Kærsing myrdet. Hun havde fået forbud af sin mor og stedfar mod at forlade hjemmet, men stak alligevel af på sin Puch Maxi - formentlig med Esbjerg som destination. Det blev den sidste tur på knallerten for Lily.
Køretøjet blev nemlig fundet i en kloakudgravning dagen efter i udkanten af Esbjerg. Men intet spor af Lily, lige indtil to 12-årige spejderdrenge gjorde et grusomt fund i Marbæk Plantage, hvor de var på orienteringsløb: Liget af Lily Kristensen (rekonstrueret på billedet øverst i højre hjørne).
Gerningsmanden havde smadret Lilys kranium med en hegnspæl, som politiet senere fandt i plantagen. Herefter skjulte han liget under nogle fyrretræsbuske. Efterfølgende fandt retsteknikere yderligere kvælningsmærker på hendes hals; hun var blevet kvalt med snoren fra sin anorak. Man formodede, at Lily Kristensen var blevet myrdet et sted mellem 20.15 og midnat d. 5. oktober.
Efterforskningen: Politiet afhørte i alt 1200 personer, uden det gav gevinst. Sagen blev henlagt, lige indtil man i 2001 fandt sædrester på Lilys trusser, som havde ligget i kælderen under politistationen i Esbjerg i 30 år.
Herfra blev der fremstillet en DNA-profil af morderen, og man fandt ud af, at Lily havde haft samleje med gerningsmanden, inden hun blev slået ihjel - en ting, som politiet ikke kunne påvise tilbage i 1971. Men 14 år efter sæd-fundet er mordet stadigvæk uopklaret. Så nu klynger politiet sig til det spinkle håb, at der på en eller anden måde kommer et DNA-match, som vil fælde gerningsmanden.
Mordet på Gitte
Hvem: 16-årige Gitte Thomsen
Hvor: Lige uden for Kolding
Mordet: D. 11. oktober 1979 var 16-årige Gitte Thomsen fra Kolding på vej hjem fra Tanthold rideskole. Hun nåede dog ikke at cykle særlig langt. I mørket sprang en mand nemlig frem fra et skjul, mens Gitte Thomsen stadig var på cyklen. Han havde vædet et stykke vat med kloroform og holdt det op for hendes mund. På under 60 sekunder mistede Gitte Thomsen bevidstheden, og manden slæbte hende om bag en hæk og videre hen til en grusgrav.
Her holdt en bil parkeret. Men så opdagede gerningsmanden, at Gitte Thomsen ikke blot var blevet bedøvet. Hun var død - kvalt af kloroformen, hvilket sandsynligvis ikke havde været meningen.
Dernæst kørte gerningsmanden 15 kilometer til Skudstrup Mark, hvor han smed Gitte Thomsens lig på en øde markvej.
Forældrene var i mellemtiden blevet urolige, da deres datter ikke var kommet hjem. De fandt hendes cykel smidt i en tjørnebusk på den mørke landevej nær rideskolen og tog herefter kontakt til politiet. Dagen efter fandt et postbud, der var ude på sin daglige postrute, liget af Gitte Thomsen, hvor gerningsmanden havde efterladt hende.
Efterforskningen: Hvad var motivet? Ville gerningsmanden bare have kidnappet Gitte Thomsen - og i så fald hvorfor?
Politiet var fuldkommen på bar bund efter fundet af den 16-årige piges lig, og trods flere afhøringer lykkedes det dem ikke at få et gennembrud i sagen. I 2006 bragt Jyske Vestkysten igen sagen frem i mediernes søgelys og talte i den forbindelse med kriminalassistent Benno Petersen. Til avisen sagde han:
" Den, der gjorde det, har været utrolig heldig. Det er ganske vist foregået på en mørk landevej, men han har været utrolig heldig med, at der ikke var nogen, der så det."
"Men det er en sag, der aldrig bliver forældet," fortsatte han.
Selvom politiet sendte en række effekter med spor af DNA til Retsgenetisk Institut, er det ikke lykkedes politiet at skabe en DNA-profil, der kan afsløre morderen. Så selvom sagen stadig lever, vil den formentlig forblive uopklaret.
Mordet på Anne Stine
Hvem: 18-årige Anne Stine Geisler
Hvor: København
Mordet: Det var pinse, og der var karneval i København. Natten til d. 4. juni 1990, blev den 18-årige studerende, Anne Stine Geisler, set for sidste gang i live, cyklende på Nytorv med retning mod Nørregade. Da hun ankom til Teglgårdsstræde 15, stillede hun sin cykel i baggården. Her blev hun overfaldet af en ukendt gerningsmand, som slæbte hende med ned i et kælderrum.
Dagen efter blev Anne Stine Geisler fundet myrdet i selvsamme kælderrum under restaurant Teglkroen, der ligger på naboadressen. Det var den kvindelige kok, som gjorde den grusomme opdagelse.
Anne Stine Geisler var blevet bagbundet med en sort ledning, hvorefter gerningsmanden havde stoppet to karklude ind i hendes mund. Yderligere havde drabsmanden ligeledes bundet en sort ledning om Geislers hals. Hun havde kæmpet hårdt imod, men forgæves, og hun var formentlig blevet kvalt, da karkludene blokerede for hendes luftveje.
Morderen havde tilmed snittet nogle skrifttegn i hendes hals og ene arm og herefter overhældt liget med bonevoks. Der var ingen tegn på, at hun var blevet misbrugt seksuelt.
Efterforskningen: Det var den kendte kriminalinspektør, Ove Dahl, der ledte efterforskningen. De næste tre år afhørte politiet mere end 3.800 personer, uden det bar frugt. Flere personer var dog under mistanke, men politiet manglede de afgørende beviser.
En af de personer, som især var i politiets søgelys, var en mand ved navn Peter Kronholm, som boede i et kollektiv tæt ved Teglkroen. Han havde et alibi indtil kl. 01.00 den nat, hvor Anne Stine Geisler blev myrdet, men kunne ikke forklare, hvad han havde lavet i timerne op til det brutale og sadistiske mord, som formentlig blev begået omkring kl. 03.00. Men da politiet ingen tekniske beviser havde, der kunne forbinde Kronholm til mordet på Geisler, slap han for yderligere tiltale.
I 1993 kom en anden mand under mistanke, da han havde slået sin kæreste ihjel og gemt hende i sit klædeskab. Manden havde boet tæt ved Geislers bopæl, den nat hun var blevet slået ihjel, men var flyttet omgående efter mordet. Ifølge bekendte havde han en næsten sygelig interesse i mordet på den 18-årige pige. Det lykkedes dog heller ikke her for politiet af finde beviser for, at han stod bag det makabre mord, og det er den dag i dag stadigvæk uopklaret.
Kilder: Ekstra Bladet, Jyske Vestkysten og http://drabssageridanmark.beboer2650.dk/