Magasinet M!

5 discipliner vi gerne vil have tilbage på OL-programmet i 2020

Fra tovtrækning til længdespring uden tilløb. Det lyder dumt, men det ville være noget så underholdende.

Siden de moderne Olympiske Lege startede tilbage i 1896 har der var masser af sportsgrene og discipliner på programmet. Sportsgrene, du formentlig aldrig har hørt om. Discipliner, der egentlig ikke har noget som helst at gøre med sport. Vidste du eksempelvis, at der blev dystet i kunst - alt fra arkitektur og maling til litteratur og musik - ved sommer-OL fra 1912 til 1948? Nå, men det er ikke fordi, vi på nogen måde håber på, at kunstmaling kommer tilbage på programmet. Men når vi kigger tilbage i den olympiske historie, er der altså nogle discipliner, vi sådan håber på, at komitéen vil tage op til genovervejelse, inden OL om fire år løber af stablen i Tokyo.  

Tovtrækning

ANNONCE

Som disciplin ved OL: 1900, 1904, 1908, 1912, 1920

Bedste nation: Storbritannien med fem medaljer i alt - heraf to af guld.

Hvordan denne disciplin forsvandt fra det olympiskeprogram, er os en gåde. Tovtrækning! TOVTRÆKNING, FOR SATAN! To hold trækker ihver sin ende af et tov, hvor det hold, der får trukket det andet over enbestemt distance, vinder. Det er så mandigt, at det halve kunne være nok. Fuckhåndbold - det her ville blive OLs største seermagnet overhovedet (hvis du spørgeros). Nå ja, på engelsk hedder det 'Tug of War', hvilket bare gør det endnusejere.

Længdespring uden tilløb

ANNONCE

Som disciplin ved OL: 1900, 1904, 1908, 1912

Olympisk rekord: 3,47 meter - sat af Ray Ewry i 1904

Det her er så dumt, at vi uden tvivl ville se det. Du har tre hop til at springe, så langt du kan, fra stående position. Det gjorde amerikanske Ray Ewry i dén grad til UG mellem 1900 og 1908, hvor han alle år tog guldmedaljen. I dag er det rent faktisk stadigvæk en sport, der dystes i. Den nuværende verdensrekord blev sat sidste år af amerikanske Byron Jones, som nåede ud på 3,73 meter. Mellem 1900 og 1912 var højdespring uden tilløb også på programmet. Her var Ray Ewry ligeledes den bedste, da han også vandt tre olympiske guldmedaljer i denne disciplin. Behøver vi at sige, at han også mestrede trespring uden tilløb, som dog kun var på programmet i 1900 og 1904?

Plunge for Distance

ANNONCE
Wikimedia - 5 discipliner vi gerne vil have tilbage på OL-programmet i 2020 Wikimedia

Som disciplin ved OL: 1904

Olympisk rekord: 19,05 meter - sat af William Dickey i 1904

En af de mere obskure discipliner i OL-historien er det, der på engelsk hedder 'Plunge for Distance' (hvordan oversætter man lige det til dansk?). En sport, som var yderst populær i det 19. og starten af det 20. århundrede, og som går ud på, at udøveren hopper i vandet stående og fra en højde på 45 centimeter. Herefter gælder det om at flyde længst under vandet på 60 sekunder - med ansigtet nedad, selvfølgelig, og uden at udøveren må røre på sig. Nej, det lyder ikke som en ophidsende sport, og det er det heller ikke, hvis man ser noget af det, der ligger på YouTube fra nyere tid. Men man burde overveje, om ikke man skulle gøre plads til det i stedet for eksempel synkronsvømning. For det er trods alt federe at se atleter dyste om, hvem der kan komme længst i noget.

Dueskydning

ANNONCE
YouTube - 5 discipliner vi gerne vil have tilbage på OL-programmet i 2020 YouTube

Som disciplin ved OL: 1900

Olympisk rekord: 21 fugle i hovedkonkurrencen - sat af Léon de Lunden

Okay, her bør dyreaktivister holde sig for øjne og ører. For 116 år siden var dueskydning nemlig en disciplin, da OL blev afholdt i Paris. Og nej, ikke lerdueskydning, som har været på programmet siden 1968. Rigtige duer. Af kød og blod. Det gjaldt i alt sin enkelthed om at dræbe så mange fugle som muligt. Seks duer blev sluppet løs, og deltageren røg ud, så snart han havde misset to duer. Dog blev sporten betegnet som en ikke-olympisk begivenhed ved OL i Paris i 1900, men vi synes nu alligevel ikke, at de daværende arrangører kan løbe fra, at næsten 400 fugle måtte lade livet i det, der blev betegnet som en aristokratisk sportsgren - om end døde og sårede fulge samt blod og fjer lå overalt på jorden. Men vi tænker, at IOC kan erstatte duerne med måger, når OL i Tokyo bliver skudt i gang om fire år. Flere af de danskeprovinsbyer må være villige til at donere nogle af deres med glæde.

Reb-klatring på tid

ANNONCE
YouTube - 5 discipliner vi gerne vil have tilbage på OL-programmet i 2020 YouTube

Som disciplin ved OL: 1896, 1904, 1924, 1932

Olympisk rekord: 6,7 sekunder på et 7,62-meters reb - sat af Raymond Bass i 1932.

En sportsgren, som var on and off de første 36 år i OL-historien. Men det var en fejl at fjerne den fra det gymnastiske program, hvis du spørger os. Hvem kommer hurtigst op til toppen af rebet? Enkelt, men særdeles underholdende (især hvis gymnasterne faldt ned? ej, okay?). I 1896 var rebet hele 14 meter langt, mens man de følgende år holdt sig til en reblængde på mellem 7,62 og 8 meter. Den sejeste historie, der er at fortælle om reb-klatrings-konkurrencen, finder du tilbage ved OL i St. Louis i 1904. Her deltog amerikanske George Eyser, på trods af at hans ene ben var lavet af træ, og vandt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE