Magasinet M!

5 farligt forfejlede opfindelser

En flyvende bil, et børnebur og en biograffilm med lugt - allesammen opfindelser, der blev ført ud i livet, men fejlede fælt. Her er fem opfindelser, der måske aldrig skulle have set dagens lys.

5 farligt forfejlede opfindelser

Faldskærmsjakken

I 1912 annoncerede den franske opfinder, skrædder og faldskærmspioner Franz Reichelt, at han havde opfundet faldskærmsjakken.

Efter en række succesfulde forsøg med dukker kastet ud fra 5. sal i Reichelts egen boligblok, meddelte opfinderen, at han ville præsentere sin faldskærmsjakke for verdenspressen ved at kaste en dukke ud fra Eiffeltårnets nederste platform.

Da "Den Flyvende Skrædder", som Reichelt blev kaldt, troppede op ved Eiffeltårnet d. 4. februar 1912, viste det sig dog, at han selv agtede at springe, og ingen formåede at stoppe den determinerede opfinder.

Franz Reichelt styrtede de 57 meter til den frosne jord under tårnet, hvor han blev dræbt på stedet.

ANNONCE

Læs også: Hitler bestilte folkevogn til Det tredje rige

 

AVE Mizar - Den flyvende Pinto

I 1973 var opfinder Henry Smolinski og hans firma Advanced Vehicle Engineers klar med den flyvende bil, "Mizar", som skulle revolutionere verden.

 

Læs også: Hvor gammelt er computerspillet

Børneburet

"Baby Cage" skulle hjælpe travle storbymødre i hverdagen ved at hænge småbørnene ud af vinduet.

Tidligt i det 19. århundrede var man klar over vigtigheden af, at babyer fik frisk luft, og i 1922 tog Emma Read fra Spokane i amerikanske Washington så patent på "et transportabelt babybur".

Babyburet var basalt set et bur af trådnet, man kunne montere i et åbent vindue og sætte sine børn ud i.

Tanken var ikke ny, for allerede 16 år tidligere var den senere præsidentfrue, Eleanor Roosevelt, blevet truet med politianmeldelse for at parkere sit barn, Anna, i et bur i sin New York lejlighed.

Baby Cage blev aldrig en succes i USA, men i 30'erne fandt det vej til smog-indhyllede London. Her fik alle lejlighederne i flere boligblokke i bydelen Chelsea monteret et Baby Cage.

Større fokus på sikkerhed slog dog hurtigt Baby Cage ihjel, og ved indgangen til anden halvdel af det 19. århundrede var børneburet borte.

ANNONCE

Smell-o-vision

En film skal ses - og lugtes - i biografen. Det var tanken bag Smell-o-vision, som blev lanceret af Mike Todd Jr. og Hans Laube i 1960.

 
Del

Seneste nyt

Annonce