Magasinet M!

5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set

Glem Godfather, Goodfellas og Scarface for en stund. Gangster-genren kan meget mere. Det beviser disse forholdsvis små, men fremragende film

5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set
Un Prophét (2009)

Land: Frankrig

Om: For folk, der elsker fængselsfilm, er Jacques Audiards Un Prophét en sand perle. Relismen er i højsædet i den gribende fortælling om den naive arabisk-franske Malik, som ryger i fængsel for at have overfaldet en politimand. Her bliver han taget under vingerne af en gruppe korsikanske gangstere efter at være blevet tvunget til at slå en muslimsk fange ihjel (i en rystende, blodsprøjtende scene). På trods af hans samarbejde med korsikanerne får Malik hurtigt andre muslimske venner, mens han langsomt forvandler sig til en magtfuld gangster inden for fængselsmurene. Filmen vandt juryens pris ved den prestigefyldte filmfestival i Cannes i 2009, ligesom den også blev nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 2010. Un Prophét er en detaljeret, krævende, men fuldstændigt forrygende film.

LÆS OGSÅ: 5 gyserfilm, du højst sandsynligt ikke har set

ANNONCE
5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set
Animal Kingdom (2010)

Land: Australien

Om: Filmen er blevet kaldt for den australske version af The Sopranos, og det er vel heller ikke helt ubegrundet. Guy Pearce (Memento) vender hjem til sit hjemland i dette effektive krimidrama om en ung teenager, Joshua, som konfronteres med den barske virkelighed af hans families kriminelle handlinger. Filmen fokuserer i højere grad på Joshua end på hans far og problematiserer, hvordan det er at vokse op under så at sige uortodokse rammer. Joel Edgerton er fremragende som den psykopatiske Barry Brown i en af sine tidlige roller, før han for alvor slog igennem i Hollywood med roller i The Great Gatsby og Warrior, men det er Jackie Weaver, der især skinner igennem, som den kyniske og halv-incestuøse gangstermor (og for Joshua - mormor), der styrer familien med hård hånd. En rolle, hun også blev nomineret til en Oscar for.

ANNONCE
5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set
Sexy Beast (2000)

Land: England

Om: Det er lang tid siden, du har set Ben Kingsley i noget tilnærmelsesvist godt. Men i Sexy Beast leverer han en af sine bedste roller til dato som den brutale gangsterboss Don Logan. Han spiller med så indædt nerve og overbevisende vildskab, at du ikke kan undgå at blive tryllebundet af hans performance. Sexy Beast er smukt instrueret af Jonathan Glazer (Under the Skin) og handler om Logan, som hyrer pengeskabstyven Gal (Ray Winstone) til et sidste job. Et job, der ikke helt går som planlagt. Kingsley stjæler billedet, hver gang han er på skærmen; det er hans show. Han er genial og fuldstændig frygtindgydende.

LÆS OGSÅ: 5 fede krigsfilm, du ikke har set

ANNONCE
5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set
El Infierno (2010)

Land: Mexico

Om: Listens måske mest ukendte film. Men det er måske også den film, som passer mest ind under det, du kender som en klassisk gangsterfilm. Der er kokain, korruption, prostitution, henrettelser, tortur og meget mere. Du følger et narkokartel i en lille, fattig mexicansk by. Udover at være sindssygt underholdende har El Infierno også en mere personlig tilgang til emnet og viser, hvordan narkohandel bare er blevet en del af hverdagens Mexico. Det lyder deprimerende og sørgeligt, men filmen behandler disse mørke temaer med en optimistisk kynisme, og på trods af mord, kaos og smerte er det sådan set en ret sjov film. Den skal bare ses.

ANNONCE
5 fede gangsterfilm, du højst sandsynligt ikke har set
Infernal Affairs (2002)

Land: Hong Kong

Om: Du har helt sikkert set Martin Scorseses The Departed. En film, som er en genindspilning af netop Infernal Affairs. Ligesom i The Departed følger du en gangster, der har infiltreret politiet, og en talentfuld politimand, som har gjort det samme ved mafiaen. Som historien skrider frem, og både politiet og mafiaen prøver at finde ud af, hvem forræderen er, myrdes flere og flere. Slutningen er noget anderledes end i Scorseses film, men det gør bestemt ikke Infernal Affairs ringere. Tværtimod. Det lyder som en kliché, men vi synes faktisk at originalen er bedre end remaket. Om vi har ret, vil vi lade dig om at bedømme. Men du skylder i hvert fald dig selv at se den.

LÆS OGSÅ: 5 vilde zombiefilm, du højst sandsynligt ikke har set 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce