Magasinet M!

5 gode danske film du sandsynligvis ikke har set

Glem alt om Klassefesten 3, der har premiere i dag, og kast dig hellere over disse fem glemte og gemte danske filmskatte.

5 gode danske film du sandsynligvis ikke har set

Fri Os Fra Det Onde (2009)

Instruktør: Ole Bornedal

Med: Lasse Rimmer, Lene Nystrøm, Fanny Bornedal med flere

Hvorfor: Ole Bornedal er selvfølgelig mest kendt for 90'er-gyseren Nattevagten (nå ja, og den miserable 1864-serie), der opnåede gigantisk succes og gjorde, at Bornedal blev hentet til Hollywood, hvor han lavede et mindre vellykket amerikansk remake i 1997. Men Bornedals egentlig perle på sit CV er uden tvivl thrilleren Fri Os Fra Det Onde fra 2009. En film, der floppede i de danske biografer med kun små 30.000 solgte billetter, men som du fortjener at give en chance. Den handler om Johannes og Pernille, der sammen med deres børn flytter væk fra storbyen og hjem til Johannes' fødeby i Jylland. Her bor den tidligere torturfange fra Balkan, Alain, som er ved at genfinde sin tro på livet. En ting, som Johannes' små-alkoholiske lillebror også er - lige indtil han kommer til at køre en ældre dame ned og vælger at skyde skylden på en anden. Det bliver starten pået sandt mareridt for den lille familie. For snart har de en hel hæmningsløs landsby på nakken, der ikke stopper, før retfærdigheden, de tror på, er sket fyldest. 

Fri Os Fra Det Onde er ikke ulig Sam Peckinpahs klassiker Straw Dogs fra 1971, der ligeledes er et orgie af vold og psykisk og fysisk terror. Og så byder Bornedals film noget overraskende på sublimt skuespil fra både Lasse Rimmer og Aqua-Lene, ligesom Polle Fra Snaves Jens Andersen viser prøver på, at han altså kan andet end at stikke pikken ned i en slamsluger. 

Når Dyrene Drømmer (2014)

ANNONCE

Instruktør: Jonas Alexander Arnby

Med: Sonia Suhl, Lars Mikkelsen, Sonja Richter

Hvorfor: Et endnu større biografflop må det siges, at Jonas Alexander Arnbys Når Dyrene Drømmer var. Knap 4.000 solgte billetter. Ganske enkelt helt og aldeles ufortjent. For det var uden tvivl en af de stærkeste danske film, der udkom i 2014, og noget så sjældent som en dansk varulv-film. Når Dyrene Drømmer handler om den 19-årige Marie, som bor i en lille flække i det vestjyske med sin far og sin invalide mor. En dag får Marie mistanke om, at der er noget omkring moderens sygdom, som hendes far ikke har fortalt. Sideløbende begynder Marie at mærke, at hendes krop begynder at forvandle sig, og at det pludselig er ukontrollerbare dyriske impulser, der styrer hende. 

Selvom Når Dyrene Drømmer floppede salgsmæssigt, vandt den i 2015 en Bodil for bedste cinematografi, ligesom den fik yderligere tre nomineringer - heriblandt for bedste film. Og det med rette.

Ordet (1955)

ANNONCE

Instruktør: Carl Theodor Dreyer

Med: Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Preben Lerdorff Rye med flere

Hvorfor: Puha, vi skal langt tilbage her. Hvis navnet Carl Theodor Dreyer ikke siger dig noget, kan vi afsløre, at han er en af de største danske instruktører, vi nogensinde har haft herhjemme, og som udover Ordet er mest kendt for stumfilmsmesterværket Jeanne d'Arcs Lidelse og Død (1928), Vampyr (1932) samt Vredens Dag (1943). Ordet var den næstsidste film, han nåede at lave inden sin død i 1968, og står i dag som en milepæl i dansk filmhistorie. 

Det er en fåmælt film, der følger Familien Brogen, der plages af indre og religiøse konflikter hinanden imellem og med resten af den by, de bor i. Tilfældige begivenheder filmen igennem prøver for alvor familiens tro af. Blandt andet vækkes en af familiemedlemmerne fra de døde. Ordet var klart Dreyers største kommercielle succes og vandt flere priser end resten af hans film tilsammen - heriblandt Guldløven ved filmfestivalen i Venedig og en Golden Globe. Det er dog ikke en film for alle, men utvivlsomt et værk fra en mesters hånd.

Sult (1966)

ANNONCE

Instruktør: Henning Carlsen

Med: Per Oscarsson, Gunnel Lindblom, Birgitte Federspiel med flere

Hvorfor: At tage en af de største litterære klassikere i nordisk litteratur og lave til en film kunne være gået grueligt galt. Men det var ikke tilfældet for Henning Carlsen i 1966, der kastede sig over Knut Hamsuns semi-biografiske mesterværk Sult. En surrealistisk skildring af den sultende forfatter, Pontus, der i 1890 vandrer rundt i det gamle Oslo - dengang Kristiania - og leder efter kærligheden, mens han forsøger at få sit arbejde udgivet. Men alt, han møder på sin færd, er nederlag og lidelse, mens vanviddet langsomt presser sig på. Sult er filmet i fabelagtige sort/hvide farver, der gør, at du føler, at du er tilbage i 1890. Og så leverer svenske Per Oscarsson en pragtpræstation som den desillusionerede forfatter.

Daisy Diamond (2007)

ANNONCE

Instruktør: Simon Staho

Med: Noomi Rapace, Thure Lindhardt, Trine Dyrholm med flere

Hvorfor: Simon Staho er ikke just et navn, der vækker genklang blandt os danskere. Det selvom den 44-årige instruktør har lavet film siden 1998. Staho er da også en instruktør, der skider på alt, der er kommercielt, og som laver film på sin helt egen måde - af og til med eksistentialismen som omdrejningspunkt. 

I den tragiske Daisy Diamond fra 2007 spiller Noomi Rapace den håbefulde Anna, der flytter fra Sverige til København for at forfølge sin drøm som skuespiller. Men ak, skæbnen vil hende det anderledes. Mens hun kæmper med at give sin fire måneder gamle datter en god start på livet, bliver moderrollen mere en byrde end en nydelse, og hun tvinges til at begå en handling, der er enhver moders mareridt. Daisy Diamond er en hårdtslående, kompromisløs og dystopisk film, som fortjener at blive set. Hvis ikke for det, så i det mindste for synet af Trine Dyrholm med en strap-on-dildo.  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce