Magasinet M!

5 mænd du ikke vil i krig imod

Du vil ønske, at du aldrig havde meldt dig til tjeneste, når først du har mødt disse fem snipere.

5 mænd du ikke vil i krig imod
Den selvlærde major fra Den Røde Hær

Hvem: Ivan Sidorenko

Kills: 542

Krig: 2. Verdenskrig

Historie: Sovjetterne havde en dødbringende mand i Ivan Sidorenko under 2. Verdenskrig. Det startede i 1941, hvor Sidorenko brugte masser af tid på at lære sig selv at snipe. Det viste sig at være yderst indbringende for den sovjetiske hær, som bad ham oplære andre. Sidorenko udvalgte nøje sine lærlinge, alt efter hvor godt deres syn var. Tyskerne så efter noget tid, at det var en kæmpe trussel, og begyndte selv at sende snigskytter på slagmarken. Det ændrede dog ikke på, at Sidorenko gennem tiden lærte over 250 soldater, hvad det ville sige at stille skarpt fra lang afstand. Selvom han mest af alt instruerede, var han også af og til i kamp sammen med en af sine lærlinge. På en mission ødelagde han på egen hånd en kampvogn og tre traktorer. 

ANNONCE
5 mænd du ikke vil i krig imod
Den Hvide Død fra Finland

Hvem: Simo Häyhä

Kills: 505

Krig: 2. Verdenskrig

Historie: Selvom tallet måske ikke er højere end Sidorenkos, er antallet af drab, som Simo Häyhä - også kaldet "Den Hvide Død" af Den Røde Hær - eksekverede under 2. Verdenskrig ikke desto mindre unikt. Ikke nok med, at de blev begået på mindre end 100 dage en tid på året, hvor dagslys ikke var det, der var mest af, så brugte Häyhä en riffel uden kikkertsigte. Et af hans tricks var blandt andet at putte sne i munden, når han snipede, sådan at fjenden ikke kunne se Häyhäs ånde i det kolde vejr. Det lykkedes dog sovjetterne at få has på Häyhä. En kold forårsdag i 1940 blev han fundet af en soldaterkammerat, som kunne konstatere, at halvdelen af Häyhäs ansigt manglede. Han overlevede mirakuløst, men måtte trække sig tilbage fra krigen. Da Häyhä senere blev spurgt, hvordan han barsigad med at dræbe så mange på så kort tid, svarede han blot: Øvelse.

ANNONCE
5 mænd du ikke vil i krig imod
Canadisk preusser-pløkker med falkeblik

Hvem: Francis Pegahmagabow

Kills: 378

Krig: 1. Verdenskrig

Historie: Francis Pagahmagabow stod ikke bare bag drabene på hele 378 tyskere; det lykkedes ham også at tage mere end 300 til fange, hvilket gjorde ham til den klart mest effektive sniper under 1. Verdenskrig. Udover at være en god snigskytte, var han ualmindelig skarp til at lokalisere fjenden. En af hans mest bemærkelsesværdige bedrifter skete, da han 30. august 1918 satte livet på spil for at redde en soldaterkammerat, der var ved at blive omringet af en tysk deling. Selvom skuddene fløj om ørene på ham, begav han sig nådesløst ud på slagmarken for at skaffe nok ammunition til at kunne nedkæmpe delingen. Det lykkedes, hvilket indbragte ham en æresmedalje - blot en af mange. Efter krigen blev Pegahmagabow valgt ind i det lokale byråd. Han fik hele seks børn, inden han døde i 1952, 61 år gammel.

ANNONCE
5 mænd du ikke vil i krig imod
Nazisternes mest effektive mand

Hvem: Matthäus Hetzenauer

Kills: 345

Krig: 2. Verdenskrig

Historie: Det kan godt være, at Hitler var hjernen bag det største massedrab i historiebøgerne. Men ud over hans selvmord var det eneste levende, han dræbte med egne hænder, hans hund, Blondi, som han forgiftede. Nej, den nazist, som kan skrive flest drab på sit CV, er Matthäus Hetzenauer. I løbet af den korte tid, han tjente Nazi-Tyskland, dræbte han 345 fjender. Efter sigende skulle drabene være sket på blot ni måneder, mens det længste, dræbende skud, han affyrede, var fra hele 1100 meters afstand (hvilket var langt på daværende tidspunkt). I slutningen af krigen blev han tildelt Jernkorsets Ridderkors, som Tyskland tildelte soldater for ekstremt heltemod på slagmarken. Hetzenauer er angiveligt genstand for en løs fortolkning i Quentin Tarantino's Inglourious Basterds. Her møder vi Friedrich Zoller, der påstår at havedræbtmere end 250 personer på egen hånd oppe fra et klokketårn.

ANNONCE
5 mænd du ikke vil i krig imod
En kinesers dødelige måneds-togt i Korea

Hvem: Zhang Taofang

Kills: 214

Krig: Koreakrigen

Historie: Det startede ellers så skidt for den daværende blot 21-årige kineser Zhang Taofang, der få uger forinden var blevet indskrevet i den kinesiske hær. Efter at have ventet i 18 dage på sin position, fik Zhang pludselig øje på en fjende og tømte sit magasin, blot for at erfare at han havde misset alle skud. Det fik fjenden til at svare prompte tilbage, hvilket næsten fik Zhang dræbt. Nærdødsoplevelsen gjorde Zhang mere påpasselig. Han fandt ud af en teknik til at bruge sit jern-sigte allerede samme dag, hvilket gjorde, at han dagen efter fik sit første kill. Det blev startskuddet til en vanvittig måned for Zhang, der på blot 32 dage pløjede hele 214 fjender ned. En af de ting, der gjorde udfaldet, var kinesernes avancerede tunnelsystem. Det gjorde, at soldaterne hurtigt ville være i sikkerhed efter at have tømt magasinetmodfjenden. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt