Magasinet M!

5 skelsættende dage i nyere dansk historie

Kunne vi have været rigere end nordmændene? Og hvem var det nu, der ikke havde fejet noget ind under gulvtæppet? Her er fem dage i nyere dansk historie, du aldrig glemmer.

Besættelsen

Hvornår: 9. April 1940

Dagen kort: Danmark havde indtil da været neutral i 2. Verdenskrig, men 9. april krydser tyske tropper den danske grænse og indtager blandt andet en række havne. Danske soldater forsøger at stoppe den tyske indrykning, men selvom det lykkes dem at dræbe 213 tyskere, er det forgæves. 13 danske soldater og to piloter mister livet. Det foregår alt sammen meget hurtigt, og mange danskere vågner op på dagen uden at være klar over, at Danmark rent faktisk er blevet besat.Rigsrådet med blandt andet Kong Christian X og statsminister Stauning valgte efterfølgende at overgive sig og håbede i stedet på at forhandle sig frem til en besætningsaftale til Danmarks fordel. Mange opfattede det som en ydmygelse, og især hæren var utilfreds over, at Danmark ikke have forberedt sig bedre på det i form af en større militærenhed blandtandet.Besættelsen varede indtil 5. maj 1945.

ANNONCE

Vi mister olien til Norge

Hvornår: 29. November 1963

Dagen kort: Vi ved godt, at det er en myte, men vi kan ikke lade være med at tænke på, hvis historien bare har en snert af sandhed. Udenrigsminister fra Socialdemokratiet, Per Hækkerup, var kendt for sit massive alkoholforbrug. Og det siges, at han denne dag er så fuld, at han uretmæssigt kommer til at forære store olierige områder i Nordsøen til Norge. Tættere på virkeligheden er det nok, når man snakker om midtlinje-aftalen mellem Norge og Danmark. Den gik ud på at dele Nordsøen på en geografisk og ret fair måde. Vi synes dog, at første historie er bedre. For tænk nu, hvis vi rent faktisk havde fået tildelt det olierige Ekofisk-felt. Så havde det været os danskere, der hver især havde haft en million kroner i oliefonden.

ANNONCE

EM-sensationen i Sverige

Hvornår: 26. Juni 1992

Dagen kort: Upåagtede Danmark skulle slet ikke have været med EM-slutrunden i Sverige, men da Jugoslavien blev udelukket på grund af krigen, rejste spillerne til vores naboland uden specielt meget forberedelse for at deltage i slutrunden. Og her bliver en af de største sensationer i fodboldhistorien skrevet. Efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence i semifinalen mod Holland, hvor Kim Christofte cementerer sejren med to skridt og et lille vrik med røven, banker landsholdet de tyske verdensmestre med både Jürgen Klinsmann, Stefan Effenberg og Karlheinz Riedle på holdet med 2-0. Landsholdet bliver dagen efter hyldet af 100.000 mennesker på Rådhuspladsen i København.

ANNONCE

Hele regeringen går af

Hvornår: 14. Januar 1993

Dagen kort: Glemt alt om Løkkes bilags-gate eller Thornings skattesag; Tamil-sagen er vel nok den største politiske skandale i dansk historie. "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet", sagde den konservative statsminister, Paul Schlüter, i et berømt citat fra folketingssalen i 1989. Små fire år senere må regeringen alligevel kapitulere. Uden at gå for meget i detaljer handler sagen om, at regeringen bevidst undlod at behandle flygtninge fra Sri Lankas ansøgninger om familiesammenføringer, hvilket var i strid med udlændingeloven. Udover at regeringen denne dag går af, bliver justitsminister Erik Ninn-Hansen efterfølgende idømt fire måneders fængsel for at have brudt ministeransvarlighedsloven, da han har været den direkte ansvarlige for at behandle ansøgningerne.

ANNONCE

Terroren kommer til København

Hvornår: 14/15. februar 2015

Dagen kort: Lørdag eftermiddag åbner en mand ild på Café Krudttønden på Østerbro i København, hvor den svenske Mohammed-tegner, Lars Viks, deltager i en debat. Én bliver dræbt og fire politibetjente bliver såret. Gerningsmanden stikker af, men dukker op otte timer senere foran den jødiske synagoge i Krystalgade, hvor der bliver afholdt bar mitzvar-fest. Her skyder gerningsmanden tre, hvoraf den ene afgår ved døden. En menneskejagt indledes, og politiet advarer folk mod at bevæge sig uden for en dør. København er i undtagelsestilstand. Tidligt søndag morgen råber politiet en mand an på Svanevej tæt ved Nørrebro Station. Manden åbner ild mod politiet, men bliver kort efter selv dræbt. Det viser sig at være den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, der tidligere har været ipolitietssøgelys. Ofrene bliver mindet af 30.000 på Østerbro om mandagen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce