Magasinet M!

5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte

Du ved, at intensiteten er høj, når FCK og Brøndby i morgen atter mødes. Mindre intenst er det bestemt ikke i disse fem forholdsvist ukendte, men vigtige rivalopgør. Tværtimod.

5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte
Slaget om Kairo

Hvem: Al Ahly SC - Zamalek SC

Hvor: Egypten

Hvorfor: Det er de to mest succesfulde hold i Afrika, der tørner sammen ved dette egyptiske derby. Et derby, hvor to sociale klasser mødes. Al Ahly repræsenterer arbejderne, som kæmpede imod briternes besættelse i starten af det 20. århundrede, mens Zamalek repræsenterede eliten, da klubben blev grundlagt i 1911, og til stadighed gør. I takt med at de voldelige "ultras" har bredt sig i Europa, er forholdet de to hold også intensiveret, og fangrupperne er blevet mere organiserede. De to holds stadions er altid spækket med politi og sikkerhedsfolk, når slaget om Kairo findet sted. World Soccer Magazine kårede i 2008 opgøret som det ottende mest voldsomme derby i fodbold overhovedet.

ANNONCE
5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte
El Clásicos voldelige lillebror

Hvem: Club América - Chivas

Hvor: Mexico

Hvorfor: Der er en grund til, at det sammenlignes med de kendte opgør i Spanien (FC Barcelona - Real Madrid) og Argentina (River Plate - Boca Juniors). Det er det største opgør i mexicansk fodbold mellem de to mest vindende mexicanske klubber. Og El Súper Clásico går da heller aldrig stille for sig. I 1983 endte en kamp i et kæmpe slagsmål mellem spiller og fans fra begge hold. Selv når de to hold mødes i venskabskampe, er det endt galt. Det er en kamp i Las Vegas (på billedet) i 2013 bevis på. Op mod 400 fans var involveret i et masseslagsmål uden for Sam Boyd Stadium inden kampen. En voldelig adfærd, spillerne tog med sig ind på banen, hvilket betød, at dommeren måtte afbryde kampen før tid.

ANNONCE
5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte
Derbyet i Tehran

Hvem: Esteghlal - Persepolis

Hvor: Iran

Hvorfor: Det er det vigtigste derby i Asien. Esteghlal og Persepolis hader hinanden som pesten. Ligesom Kairo-derbyet er det to hold, der - i hvert fald tilbage i 70'erne - tilhørte forskellige sociale lag. Persepolis' fans var arbejdere, mens Esteghlals fans var overklasse-fans. Derfor er spændingerne altid høje, hvilket især sås i 1995. Her førte Persepolis 2-0, indtil der manglede 10 minutter af opgøret. Esteghlal scorede to hurtige mål, hvor et af dem var på et meget tvivlsomt straffespark. Persepolis' fans følte sig bortdømte, stormede banen, hvorefter et masseslagsmål brød løs mellem fans og spillere. Efter episoden blev det besluttet, at iranske dommere ikke længere må benyttes i derbyet, sådan at der ikke opstår tvivl om partiskhed.

ANNONCE
5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte
Et spørgsmål om religion

Hvem: Bnei Sakhnin FC - Beitar Jerusalem

Hvor: Israel

Hvorfor: Sakhnin er en mindre by i det nordlige Israel, hvor hovedparten af indbyggerne er muslimere, og byens fodboldhold er den mest vindende arabisk-israelske fodboldklub til dato. Tager du så Beitar Jerusalem, der er jødisk, tilsætter en antiarabisk fangruppe og parrer dem med hinanden, ja, så har du et opgør, hvor følelserne sidder helt uden på tøjet. Både hos fans og spillere, som du kan se . Men det er ikke kun på banen, at de to klubber hader hinanden. Da Bnei Sakhnin FC vandt cup-turneringen over Hapoel Haifa i sæsonen 03/04, betalte Beitar Jerusalems fans for en nekrolog i landets største dagblad, som erklærede israelsk fodbold for dødt.

ANNONCE
5 vilde rivalopgør i fodbold, du ikke kendte
Det indiske Old Firm

Hvem: Mohun Bagan - East Bengal

Hvor: Indien

Hvorfor: Rivaliseringen strækker sig helt tilbage til 1925, og de to hold er nogle af de største klubber i Indien. Opgøret minder meget om Old Firm i Skotland mellem Rangers og Celtic. Lige som der repræsenterer de to indiske klubber en specifik klasse. Mohun Bagan-fansene er de "indfødte" (som Rangers'), mens East Bengals fans er "immigranterne" (som Celtic's), da den østlige del af Bengal nu hører til Bangladesh. Et af de mest berømte opgør var tilbage i 70'erne, hvor East Bengal vandt med hele 5-0. Det resulterede bl.a. i, at flere af Mohun Bagan's spillere måtte tilbringe natten på Ganges-floden i en båd på grund af chokerede og vrede fans. Tilbage i 1997 satte opgøret indisk rekord i antal tilskuere, da hele 131.000 mennesker fyldte East Bengal's stadion, Salt Lake Stadium, til bristepunktet. Senest blev 40 mennesker i 2012 såret, da fans af EastBengalhavde ramt en af Mohun Bagans nøglespillere med en sten. Det fik holdet til at trække sig fra kampen. Herefter brød kampe mellem politi og fans ud.

ANNONCE
Del

Seneste nyt