Magasinet M!

6 attentater, der rystede verden

Der bliver begået tusindvis af mord hver dag, men der er nogle, der får opmærksomhed over hele kloden. Det gjorde disse seks!

BEATLEN

Hvem og hvornår:John Lennon blev skudt 8. december 1980

Gerningsmanden: Mark David Chapman

Mordet: John Lennon var muligvis klodens mest populære musiker, da han sammen med sin kone Yoko Ono forlod parrets hjem i Dakota-bygningen i New York en kold vinteraften. De skulle i studiet for at indspille et nummer. På vej mod den ventende limousine tog Lennon sig tid til at skrive autografer til skaren af mennesker, der som altid ventede uden for bygningen for at få et glimt af deres helt. Også en lav, mørkhåret mand med briller og et kødfuldt ansigt fik en autograf. Da parret vendte tilbage til hjemmet 22:50 om aftenen var de fleste fans forsvundet. Tilbage i mørket ved siden af indgangspartiet stod kun den bebrillede mand. Mark David Chapman. Lennon kastede et hurtigt blik på ham, da han gik forbi og ind i tunnellen, der førte til indgangen. Sekunder efter lød fem skud. De fire borede sig ind i venstre side af John Lennons krop. Musikeren formåede at vakle videre og nåede femtrin op ad trappen til lobbyen, før han faldt om. Klokken 23:07 blev han erklæret død på Roosevelt Hospital. Han havde mistet 80 procent af sit blod.

Motivet: Da Mark David Chapman havde skudt John Lennon, vristede bygningens dørmand revolveren fra ham. Herefter satte Chapman sig ned på en kantsten og ventede på politiet. Dørmanden spurgte ham: "Ved du, hvad du har gjort?" Chapman svarede: "Ja, jeg har skudt John Lennon." Da politiet senere udspurgte Mark David Chapman om hans motiv, svarede han, at det specielt var John Lennons udtalelse om, at han "større end Jesus", han fandt blasfemisk. Desuden syntes han, at teksten til sangen Imagine, hvor Lennon sang: "Imagine no possessions" var hyklerisk, når man så, hvor meget Lennon ejede.  

Konsekvensen: Verden havde aldrig set et dødsfald påvirke mennesker over hele verden så meget. Overalt i verden samledes menneskemængder i de større byer for at mindes deres idol og synge hans sange. I Lennons hjemby Liverpool samledes 30.000 mennesker, mens der i New York var op imod 225.000 mennesker i Central Park. Mindst tre mennesker begik selvmord i sorg over tabet af en af de mest talentfulde musikere, verden havde set. Sidenhen er adskillige parker, monumenter og  veje blevet opkaldt efter John Lennon, der blev 40 år gammel.

ANNONCE

PRÆSIDENTKANDIDATEN
Hvem og hvornår: Robert Francis Kennedy blev skudt 6.juni 1968

Gerningsmanden: Sirhan Sirhan
Mordet: Det var knap fem år siden, at Robert Francis Kennedy havde mistet sin bror, John F. Kennedy, der blev skudt, mens han som præsident kørte gennem Dallas. Nu stillede Robert Kennedy op til præsidentvalget, og den 4. juni vandt han primærvalget og blev demokraternes officielle præsidentkandidat. Derfor holdt han to dage efter en tale til sine vælgere på Ambassador Hotel i Los Angeles. Efter talen blev han ført ud gennem køkkenet af sine vagter, men pludselig trådte en mager, ung og mørklødet mand frem fra mængden af folk og affyrede sin kaliber 22-revolver. Robert Kennedy blev ramt tre gange. Han blev i hast bragt til hospitalet af de tililende livvagter, men døde tidligt næste morgen af sine kvæstelser. Sirhan Sirhan blev pågrebet på stedet.

Motivet: Morderen Sirhan Sirhan var palæstinenser og motivet for mordet på Robert Kennedy  var en gengældelse for Kennedys støtte til Israel i Seksdagskrigen præcis et år før mordet.  Sirhan Sirhan trak dog siden den forklaring tilbage og erklærede, at han var en slags Manchurian Candidate, der var underbevidst programmeret af CIA til at udføre mordet.  Sirhan Sirhan blev først idømt dødsstraf, men dommen blev senere ændret til livstid.

Konsekvensen: I stedet for Robert Kennedy blev partikollegaen Hubert Humphrey demokraternes præsidentkandidat. Han havde slet ikke samme folkelige appel som den populære RFK og tabte valget stort til republikaneren Richard Nixon. Det betød blandt andet, at Vietnam-krigen fortsatte helt til 1975. Robert Kennedy var stor modstander af krigen, hvorfor en valgsejr til ham formentlig kunne have sparet tusinder af menneskeliv.

ANNONCE

DEN FREDELIGE INDER

Hvem og hvornår: Mahatma Gandhi blev myrdet 30. januar 1948

Gerningsmanden: Nathuram Godse

Mordet: Mahatma Gandhi var om nogen manden bag Indiens selvstændighed i 1947. Med sine antivold-demonstrationer og opbakningen fra store dele af befolkningen havde han overbevist de britiske kolonister om, at Indien skulle have selvstændighed. Gandhi ville samle Indiens muslimer og hinduer og var en varm fortaler for fred med Pakistan, som landet havde en langvarig konflikt med i Kashmir-området mellem de to lande. Det blev hans død. Da han om eftermiddagen gik gennem parken foran sit hus på vej mod et bønne-møde, trådte Nathuram Godse pludselig frem og skød Gandhi tre gange i brystet på klos hold. Gandhi døde næsten øjeblikkeligt, mens Godse overgav sig til politiet.

Motivet: Nathuram Godse var medlem af den ekstremistiske, hinduistiske bevægelse Hindu Mahasabha, der så Gandhi som en landsforræder på grund af hans ønske om fred med Pakistan. Og hans forsøg på at få muslimer og hinduister til at leve i fred sammen i Indien.  Godse og hans medsammensvorne Narayan Apte blev dømt til døden og henrettet i 1949.

Konsekvensen: Der var landesorg i Indien, da mordet på Gandhi, som på mange måder kan kaldes nationens fader, blev kendt. Samtidig blev afdelinger af Hindu Mahasabha-bevægelsen angrebet over hele landet. Hele verden havde fulgt med i - og var blevet inspireret af - Gandhis fredelige demonstrationer, så nyheden om mordet blev ikke blot modtaget med sorg i Indien, men i hele verden. I London holdt alle butikker ejet af indere lukket. Da Mahatma Gandhis lig blev kørt fra hans hus til pladsen for ligbålet, fulgte mere end to millioner mennesker vognen de fem kilometer.

ANNONCE

MENNESKERETTIGHEDS-FORKÆMPEREN

Hvem og hvornår: Martin Luther King, Jr. blev skudt 4. april 1968

Gerningsmanden: James Earl Ray

Mordet: Martin Luther King var præst, borgerrettighedsforkæmper, den dengang yngste modtager af Nobels Fredspris og en højt respekteret mand i det meste af USA for sin utrættelige kamp for bedre vilkår for sorte. Men han var også en hadet mand. I marts 1968 rejste han til Memphis, Tennessee for at støtte sorte sanitetsmedarbejdere, der havde strejket siden februar for at få lige vilkår med deres hvide kollegaer. Han holdt adskillige taler, snakkede med chefer og afholdt arrangementer. Som altid havde han værelse 306 på Lorraine Motel. I løbet af eftermiddagen forberedte han sig på et møde om aftenen. Lidt i seks sagde han til musikeren Ben Branch, der skulle spille om aftenen: "Ben, sørg for at spille Take my hand, precious Lord til mødet i aften. Spil den rigtig smukt." Så gik han ud på svalegangen på motellets første sal. Klokken 18:01borede et projektil sig ind i hans højre kind, brækkede hans kæbe, nakke, flere hvirvler i rygsøjlen og skar hans halspulsåre over, før det stoppede i hans skulder. Han havde stadig en puls, da hans værelseskammerat kom ud efter at have hørt skuddet, men en time efter blev han erklæret død på hospitalet. Drabsmanden, James Earl Ray, blev set flygte fra stedet. Man fandt hans fingeraftryk på våbnet, som han efterlod, men han blev først pågrebet to måneder senere i Heathrow Lufthavn i London på vej til Angola i Afrika.

Motivet: Den mest anerkendte historie er, at James Earl Ray handlede på egen hånd ud fra racistiske motiver. Han var kendt for sit glødende had til alle sorte, og da han var 16 år gammel, gik han rundt med et billede af Adolf Hitler i lommen. Den 40 år gamle Earl Ray tilstod da også hurtigt mordet, efter han var blevet udleveret til USA. Formentlig for at undgå en retssag, hvor han kunne blive dømt til døden. Han trak dog hurtigt sin tilståelse tilbage for i stedet at skyde skylden på regeringen, mafiaen og sin bror - blandt andre. Faktisk var Martin Luther Kings familie til det sidste også overbevist om Rays uskyld, men han døde i fængslet i 1998.

Konsekvensen: Mordet på den populære menneskerettighedsforkæmper førte til flere optøjer rundt omkring i USA. Nedskydningen fik international opmærksomhed og var medvirkende til, at også udlandet fik øjnene op for de sortes rettigheder i USA. Martin Luther King prædikede fredelige protester, men hans død fik mange sorte til at tage skrappere midler i brug og ud af hans skygge voksede blandt andre De Sorte Pantere sig store.

ANNONCE

HØJRE-POLITIKEREN

Hvem og hvornår: Pim Fortuyn blev skudt 6. maj 2002

Gerningsmanden: Volkert van der Graaf

Mordet: Pim Vortuyn havde netop givet et radiointerview i byen Hilversum og var på vej mod sin bil, hvis chauffør holdt og ventede. Den kontroversielle hollandske politiker, der var ekstremt islam-kritisk og nationalistisk, kunne ifølge meningmålingerne se frem til et kanonvalg ni dage senere, hvor han stillede op til parlamentsvalget. Men i stedet skulle han blive offer for det første politiske mord i Holland siden 1672 (krige frataget, red.). I nogle buske ved parkeringspladsen havde en 32-årig mand med baseball-cap og mørke solbriller ventet i to timer på, at Pim Fortuyn skulle komme ud. Da manden så den skaldede politiker, gik han hen imod ham, passerede ham, vendte sig om og tog fat om sin halvautomatiske Star Firestar M43, som var skjult i en plasticpose. Mens pistolen stadig var i posen affyrede han fem skud ind i ryggen og baghovedet på den populære politiker, mens et sjette skud ikkeramte. Pim Fortuyn lå på parkeringspladsen med blodet sivende ud fra hovedet. Død. Gerningsmanden, Volkert van der Graaf, blev pågrebet efter en kort jagt.

Motivet: Pim Fortuyn hørte til på den yderste højrefløj, mens Volkert van der Graaf var meget langt til venstre. Han var veganer, miljøaktivist og meget uenig med Fortuyn, når det kom til flygtningespørgsmålet. Han forklarede i retten, at han havde skudt politikeren, fordi han var bange for, at Fortuyn brugte muslimer som syndebukke for at få politisk magt. Han mente, at den populære politikers kontroversielle synspunkter kunne true samfundet.  

Konsekvensen: Mordet rystede vestens politiske verden, der i stor stil fordømte det politisk motiverede mord. Efter at have konsulteret Pim Fortuyns parti, Pim Fortuyn List, blev det besluttet ikke at udskyde valget. Partiet fik 26 pladser i parlamentet. Det højeste antal for et nyt parti nogensinde. I 2004 blev Pim Fortuyn kåret til Den Største Hollænder nogensinde i et hollandsk tv-show.

ANNONCE

DEN SVENSKE STATSMINISTER

Hvem og hvornår: Olof Palme blev myrdet 28. februar 1986

Gerningsmanden: Ukendt

Mordet: Efter en tur i biografen valgte Olof Palme og hans kone Lisbet at gå hjem ad Sveavägen i Stockholm. Som sædvanligt gik var der ingen sikkerhedsfolk til at beskytte statsministeren. Klokken var 23.21, da en ukendt mand trådte op bag Olof Palme og skød den svenske statsminister i ryggen på 10-30 centimeters afstand. Den populære, men også kontroversielle socialdemokrat blev hurtigt kørt til det nærmeste hospital, hvor lægerne erklærede ham død lidt over midnat. Klokken 01:10 bragte svensk radio nyheden til det svenske folk, der i løbet af morgenen og formiddagen fik, hvad mange eksperter kaldte et nationalt traume.

Motivet: Da gerningsmanden aldrig er fundet, kan man kun gisne om et motiv. Og der har været mange oppe at vende. Olof Palme var en kontroversiel politiker, der blandt andet var involveret i våbenhandel til Indien gennem virksomheden Bofors. Han havde desuden netop på dødsdagen fået at vide, at våbenfabrikanten også solgte våben til Iran i forbindelse med krigen mod Irak. Han havde desuden mange fjender på grund af sine stærk socialistiske holdninger. Derfor har konspirationsteoretikere også blandet alt fra Apartheid-styret i Sydafrika til CIA ind i mordet. De fleste hælder dog til, at den kriminelle alkoholiker Christer Petterson, som blev anholdt for mordet, også var den rigtige mand. Dels blev han udpeget af Lisbet Palme, dels havde flere vidner set ham i nærheden af Grand-biografen samme aften og endelig tilstod en finsk kriminel, at han havde solgt Petterson en Magnum .357 -samme type som mordvåbenet. Petterson blev i første omgang idømt livsvarigt fængsel, men blev senere frikendt i landsretten på grund af utilstrækkelige beviser.

Konsekvensen: Mordet på Olof Palme rystede Sverige, der aldrig havde troet, at landet ville blive vidne til et mord på en statsminister. Man var vant til, at statsministeren kunne gå rundt uden beskyttelse. Alt det ændrede sig. Ikke kun i Sverige, men i hele Skandinavien, hvor mordet blev en brat påmindelse om, at vi også i Norden kan blive vidner til den slags. De tider, hvor ministrene kunne tage på værtshus med befolkningen, var forbi. På sin vis var mordet på Olof Palme de nordiske landes svar på mordet på John F. Kennedy.

ANNONCE
Del

Seneste nyt