Magasinet M!

6 historiske film, der er fulde af løgn

Hvis man vil lære noget om historie, er man åbenbart tvunget til at åbne en bog...

Braveheart (1995)

I filmen: Den simple, men tapre bonde William Wallace kæmper for Skotlands frihed, selv om han bliver forrådt af den kujonagtige Robert The Bruce. Inden han bliver henrettet når han at indlede et forhold til den franske prinsesse Isabella, der er tvangsgift med den utroligt homoseksuelle prins Edward d. 2.

I virkeligheden: Braveheart er blandt historikere kendt som en af de mest historisk ukorrekte film nogensinde. William Wallace var ikke en fattig bonde, men faktisk ridder, i slaget ved Falkirk, kæmpede Robert The Bruce ikke på englændernes side, Wallace har næppe haft nogen affære med prinsesse Isabella, eftersom hun var 10 år gammel, da Wallace døde - og prins Edward d. 2 var muligvis homoseksuel, men dog ikke mere end at han fik fem børn med to forskellige kvinder.

Nå ja, og så gik man i øvrigt ikke med kilt i Skotland - eller nogen andre steder i verden - på det tidspunkt, hvor filmen foregår.

ANNONCE

The Patriot (2000)

I filmen: Den tapre Benjamin Martin (Mel Gibson igen) lader sig modvilligt inddrage i Den Amerikanske Uafhængighedskrig, da hans familie bliver truet af de lede, lede englændere.

I virkeligheden: Historikeren David Hackett Fischer beskrev filmen: "den er for historie, hvad Godzilla var for biologi".

I en central scene i filmen, sætter englænderne ild til en kirke fyldt med civile, som brænder ihjel. Det skete aldrig - scenen er inspireret af en begivenhed under 2. verdenskrig, hvor nazisterne gjorde noget lignende.

Nåja, og så er Mel Gibsons karakter baseret på en fyr ved navn Francis Marion. I filmen er han en vældig sympatisk fyr - i virkeligheden tyder alt på, at han voldtog sine kvindelige slaver og myrdede indianere for sjov. Hvilket filmen skøjter en smule let henover.

ANNONCE

U-571 (2000)

I filmen: En flok amerikanske ubådssoldater sniger sig i 1942 ombord på den tyske ubåd U-571 for at få fat i krypteringsmaskinen Enigma.

I virkeligheden: De allierede fik fat i en Enigma-maskine allerede i 1941, da en flok engelske søfolk fik fat i en fra den tyske ubåd U-110. Året efter fik engelske ubådsfolk fat i en række kodebøger til Enigma fra den tyske ubåd U-559. Amerikanske søfolk var ikke på nogen måde involveret.

Filmen var faktisk ved at starte en mindre diplomatisk krise mellem Storbritannien og USA og udløste hidsig brevveksling mellem engelske politikere og USA's præsident Bill Clinton.

ANNONCE

Gladiator (2000)

I filmen: Den lede romer Commodus (Joaquin Phoenix) myrder sin egen far for at sikre sig, at han overtager magten i stedet for den heltmodige general Maximus. Maximus bliver til gladiator, der ender med at besejre den feje Commodus i kamp. 

I virkeligheden: Commodus' far døde af sygdom, i modsætning til filmen var Commodus ikke en ineffektiv kejser i et par måneder, men højst respekteret leder af romerriget i 12 år. Han blev ganske vist dræbt af en slave, men ikke i en gladiatorkamp - han blev kvalt, mens han var i bad, af slaven Narcissus.

ANNONCE

Pearl Harbor (2001)

I filmen: USA er ikke en del af 2. Verdenskrig, men den amerikanske pilot Rafe McCawley (Ben Affleck) kæmper mod tyskere som en del af Royal Air Force. 7. december 1941 angriber japanerne uden varsel Pearl Harbor, og så har vi balladen. 

I virkeligheden: Pearl Harbor er så fyldt med historiske fejl, at der ligefrem er lavet dokumentarfilm om emnet. Blandt andet var det ikke tilladt for amerikanske piloter at melde sig til det engelske Royal Air Force, japanske Zero-fly var ikke malet grønne som i filmen og den amerikanske flådes øverstbefalende Admiral Kimmel var ikke på golfbanen, da japanerne angreb.

ANNONCE

Stort set alle vikingefilm

I filmen: Vikingerne har hjelme med horn

I virkeligheden: Der er ingen beviser på eller blot antydninger af, at vikinger nogensinde har båret hjelme med horn under kamp. Enkelte historiske fund tyder på, at hjelme med horn har været brugt i forbindelse med ceremonier, men det er også det.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce