Magasinet M!

6 racistiske børnebøger

Racisme, vold og kannibaler. Her er 6 børnebøger, der nok ikke var blevet trykt i dag

6 racistiske børnebøger
Mickey Mouse

Der findes masser af eksempler på tidlige Mickey Mouse-tegneserier, der er lige på grænsen til - og nogle gange over grænsen - til at være temmelig racistiske.

F.eks. bogen 'Mickey Mouse & the Boy Thursday' fra 1948. Okay, det var en anden tid dengang, men alligevel virker historien temmelig... skal vi sige forudindtaget overfor mennesker fra det afrikanske kontinent.

Mickey Mouse får tilsendt en kasse med en ung fyr ved navn Thursday nede fra det mørke Afrika. Det lille bæst kan selvfølgelig ikke snakke ordentligt, hvilket Mickey ikke er for fin til at gøre opmærksom på. Da Thursday bliver sulten, æder han selvfølgelig Mickeys blomster. Det gør man jo henne i Afrika. Og da Mickey laver et bad til Thursday, drikker den lille krabat alt vandet og forstår slet ikke, at det er meningen, at han skal bade i det. For det er han åbenbart ikke vant til. Og sådan bliver det ved...

Du kan læse hele historien ved at klikke her.

ANNONCE
6 racistiske børnebøger
Tintin

Den originale version af Hergés 'Tintin i Congo' fra 1930 er blevet ændret flere gange i forhold til den version, der udgives i dag. I 1930 levede imperialismen nemlig i bedste velgående, og det var helt okay, at Tintin lærte de uoplyste congolesere om deres rigtige fædreland: Belgien...

Dengang var der åbenbart også et betydeligt mere liberalt syn på krybskytteri og tegneserien indeholder indtil flere scener, hvor Tintin noget umotiveret nedlægger en elefant og sprænger et næsehorn i luften med dynamit.

ANNONCE
6 racistiske børnebøger
Anders And

Her ser vi så Anders And, der er ved at lave aftensmad. Og her skal man måske lige tænke lidt over, hvad der er galt. Det har ikke noget med racisme at gøre. Læg til gengæld mærke til, hvad der er i ovnen.

"Hey, Anders, hvad er det du har der i ovnen"?
"Hva? Nå, det bare... øhm... aftensmad"
"Du er med på, at du selv er en fugl, ikke"
"Jo..."
"Sig mig, er det kalkun, du er ved at lave?"
"Øhm... ja"
"Hvor er Klara Kluk egentlig henne?"
"Øhm, hun er vist bortrejst".

Det der, det er kannibalisme, er det. Er det virkelig noget at lære børnene?

ANNONCE
6 racistiske børnebøger
Elefantens Vuggevise

I Danmark kan vi skam også være med i afdelingen for tvivlsomme ting til børn.

Masser af børn er i tidernes løb blevet lullet i søvn til tonerne af 'Elefantens Vuggevise'. I så vidt vides alle moderne versioner af sangen slutter andet vers med linjerne:

"I morgen får du en kokosnød, og den skal du bruge som rangle"

Det er så den censurede version. I den oprindelige tekst lød linjerne:

"I morgen får du en niggerdreng, og den skal du bruge som rangle".

Javel ja...

ANNONCE
6 racistiske børnebøger
Spørge Jørgen

Nå, det er heller ikke al dansk børnelitteratur fra gamle dage, der er racistisk. Noget af det er bare voldeligt. Skal vi f.eks. lige repetere moralen i den klassiske sang Spørge Jørgen?

Jørgen er en videbegærlig type, der godt kunne tænke sig at vide, hvorfor løver ikke spiser jordbær og den slags. Så får han en endefuld og bliver smidt i seng uden pandekager. Sangen slutter "Hvorfor har jeg dog så ondt i numsen, jeg skal aldrig spørge fjollet mere".

Hvad er det præcis, vi prøver at lære børn med den sang? Du skal ikke komme og stille spørgsmål til tilværelsen, for så får du tæsk?

ANNONCE
6 racistiske børnebøger
Lille Per

Og til sidst et billede fra et stykke dansk filmhistorie: 'Lille Per og Ulveungerne' fra 1958. Jeps, Lille Per er malet i hovedet og leger sort. Og - som man kan høre - synger en kæk sang om "en sort lille nigger fra Afrika"....

 

 

Del

Seneste nyt

Annonce