Magasinet M!

7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

Af og til er fængselsflugter så spektakulære eller udspekulerede, at fangerne næææsten har fortjent at blive på fri fod.

7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

TALIBANG - OG FANGERNE ER VÆK
Hvem: 1.200 afghanske fanger. Heriblandt 390 Taliban-krigere.
Fængsel: Sarposa-fængslet
Hvor og hvornår: Kandahar, Afghanistan i 2008
Flugten: Det vakte stor opstandelse i Danmark, da en gummiged i 1995 væltede et hjørne af fængselsmuren i Vridsløselille Statsfængsel, så 13 fanger slap væk. Det lille kunststykke ville de knap nok bemærke i Afghanistan, hvor verdens ubetinget mest spektakulære fangeflugt fandt sted i 2008. Efter USA's angreb på landet fra 2001 og den efterfølgende internationale indsats for at slå Taliban-styret ned var 390 Taliban-krigere endt i Sarposa-fængslet i Kandahar sammen med 800 andre kriminelle. Dem ville Taliban gerne have ud. Så den 13. juni klokken ni om aftenen trillede en tankbil fyldt med benzin op foran hovedindgangen til det enorme fængsel. En mand stod ud af førerhuset og sprængte sig selv og sit eksplosive gods i luften, hvorved han tog samtlige vagter i det nu bortsprængte indgangsparti med sig i døden. Kort efter begyndte granater at hamreindmod murene, der omkransede fængslet, før 30 talibanere på motorcykel kørte ind i selve fængselsgården, hvor de i 30 minutter kæmpede med vagterne, mens andre begyndte at åbne cellerne, så fangerne kunne slippe ud gennem de smadrede mure. Talibanerne vandt kampen med deres pålidelige AK-47'ere, og da røgen havde lagt sig, var næsten samtlige 1.200 overlevende fanger flygtet. Mange ud til ventende minibusser, som Taliban havde klar. 15 fangevogtere lå døde tilbage sammen med to selvmordsbombere, der havde startet angrebet og otte fanger, der var blevet fanget i krydsilden.  
Aftermath: Straks efter den internationale kampstyrke fik nys om flugten, indsatte man soldater til at gå dør til dør i Kandahar for at lede efter flygtede. Men det er uvist, hvor mange der er tilbage bag tremmer i dag.
Bjørne-Banden-faktor: 6/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

NØGLE-SÆBE-KAGE-KOMPLOTTET
Hvem: Eamon de Valera og to medfanger
Fængsel: HM Prison Lincoln
Hvor og hvornår: England, 1919
Flugten: I 1916 var Irland besat af England, der nægtede at slippe grebet om den grønne ø. Det førte til påskeopstanden, hvor Eamon de Valera var en fremtrædende figur - og som følge deraf blev smidt i fængsel i den engelske by Lincoln i 1917. Men der kunne de kun holde ham i to år. Den 37-årige revolutionær overvejede i lang tid, hvordan han skulle flygte, og til sidst fandt han ud af, at den bedste chance var at kopiere fængselschefens master-nøgle. De Valera var ofte i fængslets kirke, hvor han kunne samle små stumper af stearinlys, som han smuglede tilbage i cellen. Og da det lykkedes (det vides ikke hvordan, red.) at få fat i nøglen, var han klar til at sætte planen i gang. Han lavede et aftryk af nøglen i voksen fra stearinlysene, sendte aftrykket ud af fængslet med en fange, der blev løsladt og... ventede. Han kunne ikkebeholdeden originale nøgle længe nok til at bryde ud af fængslet med den, da det blev nødt til ske om natten. Og hvis chefen ikke kunne finde sin nøgle, ville han få alle cellerne endevendt. Så den blev diskret listet tilbage på fængselskontoret. Først en måned senere modtog de Valera kopien. Indbagt i en julekage (!). Nu var ireren klar til at flygte med to af sine revolutions-kammerater. De kom til den første dør, satte de nøglen i og... intet. Den passede ikke. De gjorde endnu et forsøg. Samme resultat. Til sidst tilbød en anden irsk indsat sin hjælp. Han var smed og havde adgang til værktøj i fængslets smedje, hvor han hjalp til, så han ville give det et forsøg. Og denne gang virkede nøglen. Stille og roligt låste de tre fanger dør efter dør op, indtil de endelig var ude i friheden, hvor to venner samlede dem opogkørte dem i sikkerhed.  
Aftermath: De Valera flygtede til USA, hvor han samlede penge ind til den nystiftede irske revolutionshær, IRA, blandt den store irske befolkning i New York. Han kom tilbage til Irland i 1922, hvor Irland fik delvis selvstændighed og ti år senere blev han premierminister. En post han bestred i 16 år. Senere blev han også valgt til præsident i to valgperioder - i alt 14 år.
Bjørne-Banden-faktor: 5/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

SAMBA-FLUGT UNDER JORDEN
Hvem: 84 brasilianske fanger
Fængsel: Silvio Porto
Hvor og hvornår: Paraiba, Brasilien i 2003
Flugten: Tunnel-gravning er ikke nogen helt ukendt idé inden for den ædle kunst at undslippe fængsler, og det er sket rigtig mange gange gennem tiderne. Men alligevel fortjener en tunnel ekstra omtale. Fangeflugter er hyppige i Brasilien, og det skyldes ikke mindst et fængselssystem, der er gennemsyret af korruption, så det er let at betale sig til, at fangevogterne vender det blinde øje til. Det var også præcis, hvad en stor gruppe fanger havde gjort, da de gik i gang med at grave en 60 meter lang tunnel, der gik under to bygninger og fængslets ydermur. Den var cirka en meter i diameter og oplyst af lamper. I august 2003 stod den klar - og det lykkedes altså ikke færre end 84 fanger at flygte, hvilket gør det til en af de største flugter i verdenshistorien.
Aftermath: To uger efter flugten var kun tre af fangerne pågrebet. Tallet i dag er ukendt.
Bjørne-Banden-faktor: 5/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

JAIL MAIL
Hvem: Muradif Hasanbegovic
Fængsel: Justizanstalt Graz-Karlau
Hvor og hvornår: Graz, Østrig i 2006
Flugten: Med seks år tilbage af sin fængselsstraf mente Hasanbegovic, at der var lidt for lange udsigter til friheden. Den bosniske røver planlagde derfor en af de mest simple, men samtidig geniale flugter, verden nogensinde har set. I fængslet arbejdede han med at pakke lampedele ned i kasser, som skulle sendes ud på den anden side af murene. Men Hasanbegovic mente, at kasserne kunne indeholde sjovere ting. For eksempel ham selv. Så i november 2006 kravlede han ned i en af kasserne, som han fik to medfanger til at lukke til og placere oven på de andre kasser i lastrummet på en varevogn, der skulle fragte pakkerne ud af fængslet. Ingen fattede uråd. I hvert fald ikke før, det var for sent. Kort efter varevognen var kørt ud af fængselsporten, flåede flugtkongen kassen fra hinanden og sprang ud, da chaufføren stoppede for rødt lys. Først flere minutter seneregikdet op for den intetanende fragtmand, at der var noget galt. Og på det tidspunkt var Hasanbegovic, som nok er ekstra glad for store kasser, som sunket i jorden.
Aftermath: Den farlige bosniske røver er aldrig blevet pågrebet igen.
Bjørne-Banden-faktor: 6/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

NUPO-FLUGTEN
Hvem: Robert Cole
Fængsel: Long Bay Correctional Centre
Hvor og hvornår: Sydney, Australien i 2006
Flugten: Skuespillere er villige til at gå både langt op og langt ned i vægt for at være helt rigtige til roller, som de håber kan indbringe dem en Oscar. Hvis der fandtes en lille gylden statuette til flugtfanger ville Robert Cole være favorit til at vinde den for sine anstrengelser. Den 36-årige australier afsonede 14 år for voldtægt og væbnet røveri, da han besluttede sig for, at det var på tide at komme ud i den friske luft igen. Og efter at have nærstuderet tremmerne for vinduet i sin celle fik han ideen. Han kunne komme ud den vej. Men først skulle han tabe sig. Meget! Da han blev indsat i fængslet, vejede han cirka 70 kilo, men ved hjælp af rigelige mængder afføringsmiddel, fik han i løbet af tre år vægten ned på 56 kilo. Da han havde opnået sin idealvægt - i hvert fald i forhold til flugten - brugte hanenbrødkniv, som han havde stjålet fra kantinen og kradsede lidt cement ud ved siden af den yderste tremme. Og så gled han ellers igennem. Derefter tog han turen over et pigtrådshegn og ud i friheden.
Aftermath: Desværre for den målrettede flugtfange, gik der blot tre dage, før politiet igen fik fingrene i ham. Ironisk nok, mens han var ved at købe mad i et storcenter.
Bjørne-Banden-faktor: 4/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

SÆBEPISTOL
Hvem: John Dillinger
Fængsel: Crown Point County Jail
Hvor og hvornår: Indiana, USA i 1934
Flugten: Dillinger var en af USA's mest frygtede og skydegale gangstere med adskillige bankrøverier og menneskeliv på samvittigheden. Han havde allerede siddet i fængsel en del gange, men det var altid lykkedes ham at flygte ved hjælp af sin bande. I 1933 havde de for eksempel smuglet to geværer ind til ham og et andet bandemedlem i et fængsel i Ohio, hvorefter Dillinger havde skudt to vagter og var flygtet. Så da han blev pågrebet igen i 1934, blev han indsat i det 'flugtsikre' Crown Point-fængsel. Hvor han selvfølgelig orkestrerede sin mest geniale flugt. Om det var på grund af Dillingers rygte som skydegal, eller at ualmindeligt mange fængselsbetjente bare ikke havde et indgående kendskab til skydevåben, skal være usagt, men Dillinger truede sig hele vejen ud af fængslet ved hjælp af en pistol. Vel at mærke en pistol, som han havde formet af sæbeogfarvet sort og skinnende med skocreme. Den må have set meget overbevisende ud, for det lykkedes for Dillinger at true fængselsdirektøren til at udlevere nøglerne til sin Ford V8, som gangsteren kørte bort i.
Aftermath: Dillinger var på flugt i flere måneder, hvor han røvede adskillige banker. Men i juli 1934 skød og dræbte tre politimænd ham, da de efter en biograftur konfronterede ham, og han flygtede ind i en gyde, hvor han trak sit våben.
Bjørne-Banden-faktor: 4/6

ANNONCE
7 fuldstændigt fantastiske fængselsflugter

KLATRE-KONGEN
Hvem: David McMillan
Fængsel: Klong Prem
Hvor og hvornår: Bangkok, Thailand i 1996
Flugten: "Jeg havde ingen interesse i min retssag. Jeg vidste, det ville blive en farce, at jeg ville blive dømt til døden." Engelske David McMillan sad på andet år i det berygtede Klong Prem-fængsel - også kaldet Bangkok Hilton, fordi der sidder op mod 600 udlændinge - og ventede på sin retssag, hvor han var anklaget for heroinsmugling. Han vidste, hvad klokken var slået. Og han vidste, at han skulle ud. Men hvor der er vilje, er der vej. McMillan havde penge og gode kontakter i fængslet, så det var nemt for ham at skaffe de nødvendige effekter, han skulle bruge til sin plan. En august-nat skar han tremmerne for vinduet i sin celle over med en nedstryger, han havde fået smuglet ind fra fængslets værksted. Da han stod uden for sin celle, ventede den største udfordring dog. Fire mure og en elektrisk ydermur. Men heldigvis havde han på forhånd fåetbyggeten bambus-stige, som han brugte til at forcere de første fire mure, mens han prøvede at holde sig ude af vagternes projektører. Den femte og sidste mur var den store udfordring. Fordi bambus ikke er strømledende, kunne McMillan placere stigen op ad den elektriske mur uden at få stød, mens han klatrede op til toppen, hvor han fik kastet sig over. Men han var stadig i Thailand. Han havde dog forberedt sig godt. Han havde sørget for, at der lå civilt tøj klar til ham, sammen med et falskt pas og... en paraply. McMillan selv mener, at paraplyen var vigtig for flugtens succes: "Flygtende fanger bærer ikke paraplyer," skrev han senere. Og måske han har ret. I hvert fald nåede han i lufthavnen og videre til Singapore, før myndighederne opdagede, at han var væk. Han blev dermed den første og hidtil eneste vesterlænding, der er flygtet fra det berygtede fængsel.  
Aftermath: David McMillan er siden blevet anholdt og fængslet adskillige gange for narkotikasmugling, men han er aldrig vendt tilbage til Thailand. I 2007 udgav han bogen Escape om flugten.
Bjørne-Banden-faktor: 4/6

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce