Magasinet M!

7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit

Horrorfilmen The Witch har på åbningsweekenden i USA allerede tjent budgettet på $3,5 millioner ind næsten tre gange. Her er syv andre eksempler på lavbudgets-gyserfilm, der blev gigantiske blockbusters.

7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Halloween (1978)

Budget: $325.000
Global indtjening til dato: $70 millioner

John Carpenters banebrydende slasherfilm om psykopaten Michael Meyers, som dræber sin søster som 6-årig og 15 år senere vender tilbage til hjembyen Haddonfield for at fortsætte sit mordtogt, startede en helt ny genre, der tog biograferne med storm. Hele 215 gange har den tjent sit budget ind siden premieren i 1978. I dag står den som en af de absolut største klassikere i gyserhistorien.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Friday the 13th (1980)

Budget: $550.000
Global indtjening til dato: $59,8 millioner

Klassikeren, der kom i kølvandet på Halloween, handler om en gruppe lejrledere, som bliver stalket og slået ihjel af en ukendt morder, der bærer en hockeymaske, alt imens de forsøger at genåbne Crystal Lake-sommerlejren flere år efter en tragisk drukneulykke. Filmen fortsatte slashergenren, som Halloween for alvor havde startet få år forinden, på fornemmeste vis og blev et gigantisk biografhit.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Saw (2004)

Budget: $1,2 millioner
Global indtjening til dato: $103,9 millioner

Du har sikkert set en eller flere film fra Saw-franchisen, som blev startet i 2004. Folk valfartedes til biograferne for at se karaktererne blive tortureret på de mest modbydelige måder, og man kan roligt sige, at der blev sat skub i torture porn-genrebølgen, hvor Hostel året efter tog Saws succes videre.

Den første Saw-film er klart den bedste - og var den klart billigste at lave. Alt i alt har de syv Saw-film tjent $873 millioner worldwide - på et beskedent budget på ca. $64 millioner. Det må siges at være lidt af en bedrift.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Night of the Living Dead (1968)

Budget: $114.000
Global indtjening til dato: $30 millioner

Zombiefilmen over alle zombiefilm er selvfølgelig George A. Romeros udødelige klassiker fra 1968, Night of the Living Dead.

Filmen, der handler om en gruppe mennesker, som gemmer sig for en flok zombier i et hus, blev øjeblikkeligt kult og kickstartede en bølge af zombiefilm, der stadig lever i bedste velgående i dag.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Open Water (2003)

Budget: $500.000
Global indtjening til dato: $54,5 millioner

Forestil dig, at du er på dykkertur. Din tour-båd opdager ikke, at du mangler, og efterlader dig i et hajbefængt farvand. Det blev virkelighed for to dykkere i Australien i 1998, hvis historie blev til en film i 2003.

Open Water er helt unik og er filmet med håndholdt kamera, hvilket gav pote. Blot $500.000 var budgettet - et beløb, som blev tjent ind over 100 gange.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
The Blair Witch Project (1999)

Budget: $60.000
Global indtjening til dato: $248,6 millioner

Måske den hidtil bedste found footage-film? Filmen tog i hvert fald verden med storm, ligesom den via et genialt, viralt mediestunt gav udtryk for, at det var et virkeligt videobånd, skaberne af filmen havde fundet. Indtil skuespillerne selvfølgelig ikke kunne undgå at give interviews på grund af filmens monster-succes.

ANNONCE
7 low budget gyserfilm der blev massive biografhit
Paranormal Activity (2007)

Budget: $15.000
Global indtjening til dato: $193,4 millioner

Blot syv dage tog det at indspille Paranormal Activity i instruktør Oren Pelis eget hus, og blot $15.000 brugte han på det. Et beløb, der blev tjent ind mere end hele 12.000 gange. Filmen, der som The Blair Witch Project også er optaget i found footage-stil, fik i 2007 en række visninger på forskellige filmfestivaler - blandt andet Screamfest - men blev herefter købt af Paramount Pictures, som i 2009 sendte den ud worldwide.

Herefter fulgte fem yderligere film, som samlet set har indtjent $889,7 millioner til dato for et budget på blot $28 millioner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt