Magasinet M!

7 myter om styrketræning

Her punkterer vi de 7 mest almindelige myter om styrketræning

7 myter om styrketræning

MYTE 1: Jeg er for gammel til styrketræning

FAKTA: Du bliver aldrig for gammel til at styrketræne. Vi mennesker beholder hele livet evnen til at øge vores muskelstyrke gennem træning. Mange mænd tror, at muskelstyrken automatisk falder fra 35-45-års-alderen, men det er ingen naturlov. Godt nok mister du langsomt muskelfibre over årene, men de tilbageværende fibre kan sagtens trænes op og kompensere. Det er først fra omkring 60-årsalderen, at der fysiologisk starter en egentlig svækkelse. Grunden til, at mange mænd mister muskelstyrke med alderen, er, at de bliver inaktive.

MYTE 2: Styrketræning er tidskrævende

FAKTA: Nej. Styrketræning er en af de mindst tidskrævende træningsformer, du kan kaste dig over. Helt ned til 3 gange 20 minutter om ugen er nok til at give resultater. Størst fysisk effekt får du ved at træne mellem 2 og 3 gange om ugen i cirka 40-60 minutter. Det giver dig tid til at komme alle vigtige muskelgrupper i kroppen igennem.

MYTE 3: Jeg bliver langsom af vægttræning

FAKTA: Tværtimod. Vægttræning med høj intensitet eller med eksplosive momenter indlagt forbedrer resultaterne for løbere, cyklister og andre fartglade motionister. Ved at opbygge stærke muskler kan du hurtigt reagere, når et sprint er påkrævet, eller kadencen skal op.

Læs også: Hvorfor skal jeg styrketræne?

MYTE 4: Styrketræning i maskiner er bedst

FAKTA: Når du træner i maskiner, gør du dit nervesystem dovent. Maskinernes låste positioner gør det grove arbejde for dit nervesystem, da du slipper for mange af de små korrigerende bevægelser. Derfor får du mindre ud af din træning i de lidt for hjælpsomme maskiner.

MYTE 5: Jeg bliver fed, hvis jeg stopper

FAKTA: Muskler og fedt er 2 vidt forskellige typer kropsvæv, så det er fysiologisk umuligt for muskler at forvandle sig til fedt, selv om det måske kan opleves sådan, når du holder op med at styrketræne. Du bliver udelukkende mindre fast at se på, fordi din muskelmasse svinder ind, og forholdet mellem fedt og muskler i din krop derved forrykker sig. Oveni daler dit hvilestofskifte i takt med, at musklerne krymper. Konsekvensen er, at du lettere tager på, især hvis du fortsætter med at spise samme antal kalorier, som mens du var aktiv.

Læs også: Træn småt før stort

MYTE 6: Jo tungere vægte, desto bedre

FAKTA: Nej, ikke nødvendigvis. Tunge vægte er optimale til at bygge svulmende muskler, men de udvikler ikke af sig selv din udholdenhed eller eksplosivitet. Du skal derfor bygge dit program op i forhold til, hvad du ønsker at få ud af din styrketræning. Går du målrettet efter Arnold-looket, skal du løfte så tungt, at du kun orker 3-5 repetitioner pr. sæt og holde korte pauser. Omvendt udvikler du primært din udholdenhed, hvis du træner med lettere vægte og 15-30 repetitioner. De fleste motionister vælger en vægtklasse, hvor de kan klare 8-12 repetitioner pr. sæt. Det giver et afbalanceret miks af muskelvækst, styrke og udholdenhed.

MYTE 7: Jeg løber og skal derfor ikke styrketræne

FAKTA: Din muskelmasse udfordres ikke tilstrækkeligt af konditionstræning, der overvejende gør musklerne udholdende frem for større. Fokuserer du i dag udelukkende på din kondition, er styrketræning et nødvendigt supplement for at sikre dig en stærk krop. Husk at lægge din styrketræning på modsatte dage af din konditionstræning.

Læs også: Hvad er eksplosiv træning?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce