Magasinet M!

7 seje ting, du kan dø af (men alligevel skal prøve)

Hvis du er adrenalin-junkie, har du sikkert ikke noget imod, at en sportsgren er hamrende livsfarlig - det er de her...

7 seje ting, du kan dø af (men alligevel skal prøve)

BASEJUMPING
Hvad: Basejumping er betegnelsen for at hoppe i faldskærm ud fra for eksempel højhuse, broer, klipper, antenner eller ned i kløfter.
Hvor: Der er masser af steder at hoppe fra, men verdensrekorden i laveste spring er fra 30 meter - og han havde altså prøvet det før - så det er nok en god idé at finde et sted, der er lidt højere. Nogle af de mest populære (og ulovlige) lokationer inkluderer Eiffeltårnet, skyskraberen Burj Khalifa i Dubai og mange af New Yorks højhuse.
Døds-bonus: En rapport fra 2002 konkluderede, at en ud af 60 udøvere dør af sporten, hvilket statistisk gør den til den farligste i verden.

WING WALKING
Hvad: Du bliver bundet fast til en stole-lignende ting på toppen af et dobbeltdækkerfly, som derefter flyver rundt med dig, mens det laver loops og andre stunts i luften.
Hvor: Der er faktisk flere steder rundt om i verden, hvor du ikke bare kan sidde, men også få lov at vandre på vingerne af et fly. Det er blandt andet hos fly-akrobatikere, der gerne vil tjene lidt ved siden af opvisningerne. Tjek for eksempel WingWalking.co.uk, hvor du for cirka 4.500 kr. kan købe dig til oplevelsen i Essex i det østlige England.
Døds-bonus: Alene i 2011 var der to dødsulykker i USA. Det var dog flyet, der styrtede ned - ikke vandrerne, der faldt af.

ANNONCE
7 seje ting, du kan dø af (men alligevel skal prøve)

GADE-KÆLKNING
Hvad: Street luge, som det hedder på engelsk, er egentlig bare at kælke ned ad stejle veje på hjul. Men idet du ligger kun få cm over en ru overflade, der kan rive huden af dig, som var det Post-Its, og du kører med hastigheder op mod 160 km/t, er det en anelse risikabelt.
Hvor: Er der en stejl bakke i nærheden af dig, er du godt på vej. Så skal du bare finde et skateboard, lægge dig fladt på ryggen på det og så af sted. Du kan dog med fordel vælge at tage til USA. Her bliver der afholdt stævner på speciallavede baner, hvor der ikke venter en 18-hjuls lastbil eller en bus lige om hjørnet.
Døds-bonus: Hvert år dør en del mennesker i USA, når de afprøver sporten på offentlige veje. Under kontrollerede løb er dødsfald sjældne, men hvis du laver en YouTube-søgning, kan du se et par af dem.

POWERBOAT RACING
Hvad: En form for sejlsport, der går en smule hurtigere end roning. Afhængig af klassen sejler disse speedbåde mellem 100 og 400 km/t, så det gælder om ikke at ramme bølgerne skævt, når du styrer hen over vandet. Det sker selvfølgelig alligevel af og til - og så letter båden flere meter op i luften, før den rammer vandet igen. Og som regel bliver smadret til pindebrænde.
Hvor: I princippet kan du dyrke sporten alle steder, hvor der er vand nok, men det er en klar fordel at finde en sø med meget stillestående vand. Nåh ja, og så koster bådene langt over en million kr., så du skal lige have finanserne på plads også.
Døds-bonus: Siden 1972 har der været 23 dødsfald i sporten.

ANNONCE
7 seje ting, du kan dø af (men alligevel skal prøve)

KAPLØB MED TYRE
Hvad: Du står sammen med flere tusind medløbere i en smal gade, hvor en flok hidsige og temmelig store tyre bliver lukket ud. Så gælder det simpelthen om at løbe alt, hvad du kan - eller søge tilflugt, når hornene kilder dig i røven. Alle over 18 år kan deltage.
Hvor: Verdens mest berømte tyreløb finder sted hvert år i anden uge i juli i Pamplona i det nordlige Spanien. Der findes andre løb, men tyreløbet i Pamplona er det eneste rigtige, hvis det skal være.
Døds-bonus: Hvert år bliver mellem 200 og 300 deltagere såret under løbet i Pamplona. Siden 1910 er 16 mennesker døde. Seneste dødfald var i 2011.

KROKODILLE-SVØMNING
Hvad: Der er egentlig ikke så meget at forklare. Det er bare en god lang svømmetur i krokodillefyldt farvand.
Hvor: I Darwin, Australien kan du få lov at ligge beskyttet i et glasbur, mens du kigger på krokodiller for kun 600 kr. Til gengæld er det helt gratis at hoppe i en hvilken som helst krokodillefyldt flod i dine badeshorts og tage en svømmetur. Myndighederne anbefaler det af gode grunde ikke, men i 2010 hoppede en 32-årig sydafrikansk mand og hans kone i floden med det sigende navn Crocodile River og svømmede de 60 meter over. Hvorfor? Han fik en billet til fodbold-VM for det.
Døds-bonus: En krokodille bider med en kraft på over over 350 kg pr. cm2 - mere end ti gange så hårdt som en rottweiler - så når først den har fat i dig, er du ret sikkert færdig.

GROTTE-DYKNING
Hvad: I store træk ligesom almindelig dykning, bortset fra at det foregår i klaustrofobiske og af og til labyrintiske grotter og huler under vandet. Der er stadig huler derude, som endnu ikke er udforsket - og det kunne da være temmelig cool at være den første, ikke?
Hvor: Nogle af de mest populære huler ligger i Bahamas, Florida, Mexico, Australien, Brasilien, England og ved den italienske ø Sardinien. Det største hulesystem i verden ligger på Yucatan-halvøen i Mexico, hvor et 150 km langt netværk af grotter forbinder søer og vandhuller. Hvis du leder efter noget, der er lidt mindre og ikke mindst tættere på, er Dordogne i Frankrig populært.
Døds-bonus: I 1999 var der talt 478 dødstilfælde. Grotte-dykning bliver ofte kaldt en af verdens farligste sportsgrene, men professionelle mener,  at det kun er farligt for amatører og folk, der ikke følger de generelle råd om sikkerhed.

ANNONCE
Del

Seneste nyt