Magasinet M!

7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme

Har du influenza, din stakkel? Bitch, please. Når du har læst om disse 6 sygdomme, tuder du nok ikke over lidt feber og hovedpine.

7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
NATURLIGT HVIDT SNIT

Sygdommen: Möbius Syndrom

Symptomer: Man kunne fristes til at tro, at stand-up-komikeren Elias Ehlers led af sygdommen. Den er nemlig kendetegnet ved lammelser i ansigtsmusklerne, som ofte resulterer i et udtryksløst ansigt med nedadhængende mundvige.

Lægernes vurdering: Syndromet eller sygdommen skyldes en underudvikling i de sjette og syvende kraniumnerver, som styrer ansigtsmuskulaturen. Hvad denne underudvikling skyldes, er lægerne dog fuldstændig uvidende om.

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
SMØLFENZA

Sygdommen: Blue Skin Disorder

Symptomer: Alkoholikere kan blive temmelig gule i huden, når deres lever bliver ramt af sygdomme, men du har garanteret aldrig set en blå person. Det skyldes måske, at du ikke har mødt Lurgan-familien fra Irland, der led af en sygdom, som gjorde, at deres hud var nærmest smølfelignende blå. I 1942, da de blev behandlet, kunne lægerne ikke finde en grund til det, men det kan de nu.

Lægernes vurdering: Sygdommen skyldes en højere mængde metomoglobin i blodet end normalt. Det er en ekstremt iltholdig art af hæmoglobin, som udgør en stor del af de røde blodceller. Det vil sige, at det ikke er huden, der er blå, men derimod blodet.

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
KANNIBAL-SYGE

Sygdommen: Kuru

Symptomer: Da forskere i midten af 1900-tallet nåede frem til Fore-folket i Papua Ny Guineas ufremkommelige jungle, blev de mødt af et foruroligende syn. Flere af stammens medlemmer gik rundt og rystede, mens de af og til brød ud i uforklarlige latterudbrud. Nærmest en form for menneskelig kogalskab.

 

Lægernes vurdering: Mange år senere har forskere fundet ud af, at dét lige nøjagtig er, hvad det er. Formentlig er et stammemedlem blevet smittet med en muteret form for kogalskab (Creutzfeldt-Jakobs Syge), og siden har sygdommen spredt sig, fordi stammefolkene som et led i begravelsesritualet parterer liget - og spiser stykker af det.

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
ALTÆDENDE PATIENTER

Sygdommen: Pica

Symptomer: I princippet er manifesterer Pica sig som en trang til at spise ting, som normalt ikke er føde. Det kan være papir, jord, ler, kul eller sågar afføring. Lægerne kan ikke rigtig finde ud af, om det er en psykisk eller fysisk lidelse, men den er slet ikke så sjælden. I u-lande vurderes det, at op mod 70 % af gravide kvinder lider af en form for sygdommen.

 

Lægernes vurdering: De fleste læger hælder til, at Pica skyldes en mangel på mineraler, som patienterne prøver at indtage på andre måder. Men de kan ikke finde et endegyldigt svar.

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
STORHEDSVANVID

Sygdommen: Alice i Eventyrland-syndrom

Symptomer: Lewis Carroll er manden bag historien om Alice i Eventyrland, og grunden til, at sygdommen er opkaldt efter historien, er, at forfatteren selv led af dette syndrom. Det er et udtryk for, at patienterne ser ting meget mindre, end de egentlig er. De ser høje mennesker som bittesmå og synes, at hunde er på størrelse med mus. Så - nu ved du også, hvor Carroll fik sin 'inspiration' fra.

Lægernes vurdering: Engang troede lægerne, at syndromet skyldtes en psykisk lidelse, men i dag ved de, at årsagen skal findes enten i dysfunktioner i øjet eller hjernen. De kan for eksempel forekomme i forbindelse med hjerneskader, migræne eller fejl på hornhinden.

 

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
KUNSTKRITIKERE

Sygdommen: Stendhal-syndrom

Symptomer: Hvis en kunstudstilling får dårlig kritik af en anmelder, kan det skyldes, at kritikeren lider af Stendhal-syndrom. Det er nemlig en lidelse, som forårsager svimmelhed, hallucinationer og kraftig hjertebanken, når en person ser på kunst. Specielt hvis han eller hun bliver overvældet af det. Sygdommen er opkaldt efter den franske forfatter Stendhal, der i 1800-tallet oplevede disse symptomer under et besøg i Firenze og beskrev dem.

Lægernes vurdering: Syndromet blev først navngivet i 1982, da en italiensk psykiater dokumenterede flere tilfælde af folk, der besvimede efter besøg på Uffizi-museet i Firenze. Lægerne kender ikke den præcise årsag, men mener, at det kan være en overbelastning af hjernens center for opfattelse. Men hvis kunst ikke interesser dig, er du ikke i farezonen.

ANNONCE
7 virkeligt sjældne og ekstremt bizarre sygdomme
DE STØRSTE DRÆBERE

Du bliver formentlig ikke ramt af en bizar sygdom, hvis du er sluppet indtil videre, men risikoen for en dødelig er altid til stede.

1. HJERTESYGDOMME

Antal døde pr. år på verdensplan: 7.208.000

 

2. KRÆFT

Antal døde pr. år på verdensplan: 7.121.000

 

3. HJERNEBLØDNINGER

Antal døde pr. år på verdensplan: 5.509.000

 

4. LUNGEINFEKTIONER

Antal døde pr. år på verdensplan: 3.884.000

 

5. AIDS

Antal døde pr. år på verdensplan: 2.777.000

 

6. COL (rygerlunger)

Antal døde pr. år på verdensplan: 2.748.000

 

7. FØDSELSKOMPLIKATIONER

Antal døde pr. år på verdensplan: 2.462.000

 

 

8. DIARRÉ

Antal døde pr. år på verdensplan: 1.798.000

 

9. TUBERKULOSE

Antal døde pr. år på verdensplan: 1.566.000

 

10. MALARIA

Antal døde pr. år på verdensplan: 1.272.000

 

Kilde: WHO

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce