Magasinet M!

8-årig pige finder 1500 år gammelt sværd fra før Vikingetiden

Vi snakker et sværd fra det 5. eller 6. århundrede.

Tidligere på året var en lille 8-årig pige ude af gå en tur ved Vidöstern-søen i Sverige.

Mens hun gik og smuttede sten, faldt den 8-årige Saga Vanecek over en ældgammelt sværd.

Hvad hun og andre i omgangskredsen i første omgang troede, blot var en pind af en art, viste sig nemlig at være et sværd, som dateres tilbage til det 5. eller 6. århundrede.

Vi snakker før Vikingetiden - og eksperter kan bekræfte, at vi befinder os i Jerntiden.

Det estimeres, at sværdet er 1500 år gammelt. 

Ifølge Jönköpings Läns-museet, så lyder pigens historie sådan:

"Jeg var ude i vandet for at kaste med pinde og sten for at se, hvor langt jeg kunne smutte med forskellige ting. Her fandt jeg en pind, som jeg samlede op - jeg var egentlig ved at smide det tilbage igen, men så, at det havde et håndtag, en spids ende og ret meget rust. Jeg løftede det op i vejret og råbte: "Far, jeg har fundet et sværd"!", hvorefter han kom løbende og hurtigt kunne vurdere, at det ikke var nogen almindelig pind."

Våbnet viser sig at være konstrueret af metal, mens den var svøbt i en forfalden skede af læder og træ - og havde en længde på 85 centimeter. Ved nærmere undersøgelse af området fandt man en broche, fra samme tidsalder, hvorefter man konkluderer, at stedet kan være et ofringsområde. Desuden fandt man en mønt fra det 18. århundrede.

 De søger stadigvæk videre i området, men der er ikke fundet flere ting siden. 

Sagas far fortæller, at de er ellevilde over at have fundet en så historisk ting, og det kommer måske endda til at blive kaldt 'Sagas Sværd' på museet. 

Saga fandt faktisk sværdet for flere måneder siden, men nyheden blev holdt hemmeligt, så eksperter kun undersøge området, før folk fik samme idé og kontaminerede stedet. 

Sagas familie er især glad for fundet, da de er flyttet fra Minnesota til Sverige, og holder med NFL-holdet Vikings - perfekt match!

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

Redaktør med fingeren på pulsen og et skarpt øje for en god historie, en ny trend eller de nyeste announcements i hverdagen og på det store lærred.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt