Magasinet M!

8 kortfilm, der blev til kendte biograffilm

Man skal starte i det små...

8 kortfilm, der blev til kendte biograffilm

District 9

District 9

Den sydafrikanske science fiction-thriller, der blev nomineret til fire Oscars startede sit liv som den seks minutter lang kortfilm 'Alive in Joburg' instrueret af Neil Blomkamp.

Peter Jackson fik filmen at se og brugte den til at overbevise om filmselskabet 20th Century Fox om at finansiere en hel spillefilm. Som man kan se, går masser af elementer fra kortfilmen igen i den endelige version.

ANNONCE

 

Saw

I 2003 lavede de to australske venner Liegh Whannel og James Wan en godt nu minutter lang kortfilm ved navn 'Saw'. Budgettet var 5.000 australske dollar (ca. 27.000 kr.), det kun otte dage at indspille, og rollerne var besat af Leigh Whannel selv og et par ukendte skuespillere.

Men da Whannel og Wan viste de ni minutter for filmselskabet Lions Gate, kunne de godt se komikken og kastede 1,2 millioner dollar efter en spillefilmsversion. Den indspillede over 100 millioner dollar - mens hele 'Saw'-serien er oppe på 850 millioner dollar.

ANNONCE

 

Evil Dead

Mange år før Saw-drengene færdiggjorde deres kortfilm, lavede en anden gysermester et tilsvarende stunt. I 1978 lavede den studerende Sam Raimi en 30 minutter lang gyser skudt på et 8mm-kamera med et budget på 1.500 dollar og hans gode ven Bruce Campbell i hovedrollen.

Filmen - med titlen "Within The Woods" - blev vist som forfilm til 'The Rocky Horror Picture Show' og takket være positive anmeldelser, fik Raimi rejst penge til at lave den nu klassiske gyser 'Evil Dead'. Folk, der har set den, vil kunne genkende masser af scener fra kortfilmen.

ANNONCE

 

 

Napoleon Dynamite

Jared Hess' film 'Napoleon Dynamite' blev ikke et kæmpe hit, da den fik premiere i biograferne i 2004, men den har siden opnået stor kultdyrkelse, og titelfiguren er stadig en af de vildeste nørder i filmhistorien.

Filmen er baseret på en ni minutter lang kortfilm, skudt på 16mm sort/hvid-film og med et budget på to dage. Men det var nok til, at Hess fik lov til at lave en spillefilmsversion - som i øvrigt tjente sit budget ind mere end 10 gange.

ANNONCE

 

Boogie Nights

Den fem gange Oscar-nominerede Paul Thomas Anderson fik sit helt store gennembrud med 'Boogie Nights' fra 1997, hvor Mark Wahlberg spiller pornostjernen Dirk Diggler. Men Dirk Diggler blev faktisk allerede opfundet i 1988, da Paul Thomas Anderson som 17-årig skoleelev lavede en 30 minutter lang mockumentary med titlen 'The Dirk Diggler Story'

ANNONCE

 

Samme scene kom i den endelige film til at se sådan her ud:

 

Office Space

'Office Space' fra 1999 er Mike Judges (ham bag Beavis & Butt-Head er det første forsøg på en spillefilm med rigtige skuespillere. Men kultkomedien startede faktisk sit liv som små animerede kortfilm, der blev sendt på 'Saturday Night Live' otte år tidligere.

I hovedrollerne er Milton og den nævenyttige chef Bill Lumbergh, som begge blev reduceret til bifigurer i spillefilmsversionen, men man kan godt se, hvor inspirationen kommer fra.

ANNONCE

 

Sin City

Nogle gange er det ikke filmselskabet, der skal overbevises med en kortfilm. Frank Miller - manden bag tegneserien 'Sin City' - ville ikke være med til at afgive filmrettighederne til sin historie, fordi han ikke troede på, at det kunne lade sig gøre at filmatisere historien ordentligt. Indtil Robert Rodriguez lavede denne sekvens, der overbeviste Miller. Og som i øvrigt blev den første scene i den færdige 'Sin City'-film.

ANNONCE

 

Shoot 'Em Up

Okay, det er ikke helt en klassisk kortfilm, men alligevel: Michael Davis rejste rundt fra det ene filmselskab til det andet med manuskriptet til sin actionfilm 'Shoot 'Em Up', men der var ikke rigtigt nogen, der var interesseret. Indtil Davis strikkede en 17 minutter lang animeret film sammen, hvor han viste, hvordan han ville lave actionscenerne. Så bed New Line Cinema på, og filmen fik premiere i 2007.

ANNONCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del

Seneste nyt