Magasinet M!

8 sjældne sygdomme

Er du forkølet? Så tør næsen, for her er 8 sygdomme, der er langt sværere at leve med.

8 sjældne sygdomme

Menneskelig varulv-syndrom

Lad os lige slå fast med det samme. Hvis du lider af menneskelig varulv-syndrom, også kaldet Hypertrikose, så får du ikke pels og hugtænder. Men du skal alligevel nok finde dig i en kraftig hårvækst. Lidelsen kan ramme lokalt, så man får meget hår ét bestemt sted på kroppen, men den kan også ramme hele kroppen.

Bonusinfo:
Du kender historierne fra gamle dage om skæggede damer i freak shows, og hvad tror du lige, der var galt med dem? Præcis, du gættede det.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Progeria

Progeria er en sjælden børnesygdom, som er blevet landskendt på grund af drengen Jesper herhjemme. Den gør, at kroppen ældes meget hurtigere end normalt. Gennemsnitligt har folk med progeria en levetid på 13-14 år. Symptomer kan være alt fra vækstfejl, et smal, indskrumpet og rynket ansigt, skaldethed, dårlige tænder, og, som du kan se på billedet af dengang 15-årige Hayley Okines, som døde i 2015, en hel masse andet.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Blaschko´s lines

Blaschko's lines (Blaschkos linjer) er en hudsygdom, som er usynlig under sædvanlige forhold. Men den bliver synlig som en reaktion på andre hudsygdomme. Resultatet er, at der skabes et fælt mønster over hele det område på kroppen, der er ramt. Så næste gang, du klager over at være bleg eller har tør hud, så hold lige kæft.

Bonusinfo: Blaschkos linjer kommer som en V-form på ryggen, S-formede cirkler på brystet og bølger i hovedet.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Micropsia (Lilleput-syndrom)

Her har vi en sygdom, der ikke er let at se på den ramte. Micropsia-patienter ser nemlig almindelige ud, men deres synes er alt andet end normalt.

Den, der rammes af Lilleput-syndromet ser nemlig alle ting meget mindre, end de egentlig er. (Det kan være det er derfor, hun bliver ved med at kalde den lille?)

Det er skader på øjnene eller i hjernen - eller begge dele - som forårsager alvorlige syns- og virkelighedsforstyrrelse hos patienterne. Så måske var Jonathan Swifts bog Gullivers Rejse en sand beretning?

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Persistent sexual arousal syndrome

Åh gud. Bogstaveligt talt. For denne sygdom gør, at kvinder kan få orgasme flere gange om dagen - helt tilfældigt og uden kontakt med erogene zoner. Symptomerne kan komme når som helst og kan ifølge lægetekster "virke hæmmende på koncentrationen." Det tror vi gerne på.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Menneskelig træ

Hvad sagde du? Jo da, naturen kan faktisk forvandle dig til et slags træ. Det er i hvert fald sket i ét tilfælde. Den indonesiske mand Dede blev ramt af en utrolig sjælden variant af menneskelig papillomavirus - en tilstand,  som til vanlig fører til vortelignende bylder på kroppen. For Dede var det dog mere en træ-lignende sygdom, som verden ikke havde set før. Forskere klør sig fortsat i hovedet over dette yderst sjældne tilfælde.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Elefantitis

Den forfærdelige lidelse elefantitis kan få dele af kroppen til at svulme op til enorme proportioner, og vi har valgt at spare dig for de værste billeder af sygdommen.

Men nu er der faktisk håb forude for patienter. Forskere fra Imperial College i London har nemlig kortlagt DNA´et af den orm, der er årsag til elefantitis, og det kan føre til en kur. Der findes omkring 130 millioner tilfælde af elefantitis på verdensplan.

ANNONCE
8 sjældne sygdomme

Selvkannibalisme

De mennesker der lider af selvkannibalisme, også kaldet Lesch-Nyhans syndrom, spiser selvfølgelig ikke dem selv. Men de gnaver på sig selv, hvilket medfører store skader på deres kroppe.

Lesch-Nyhan er en arvelig sygdom, og det er stort set kun mænd der rammes. Så hvis du har tendens til at spise dine egne fingre, skal du måske overveje at gå til lægen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE