Magasinet M!

8 uskyldigt dømte

Hvad siger du til, at vi smider dig i fængsel i 36 år for et mord, du ikke har begået?

  Den lange - James Bain  

Uskyldigt dømt for: Voldtægt af en 9-årig dreng, kidnapning og indbrud.

Sad inde i: 36 år!

Tilbage i 1974 blev den kun 19-årige James Bain dømt for at have voldtaget en 9-årig dreng. Offeret, der beskrev forbryderen som en sort mand med overskæg og bakkenbarter, udpegede Bain som sin gerningsmand. Det på trods af, at Bains søster vidnede i retten, hvor hun fortalte, at hun var sammen med sin bror på gerningsnatten. Men det var retten ligeglad med og smed Bain i fængsel.

Først i 2010, 36 år senere, blev han løsladt, da man igennem dna-materiale kunne bevise, at Bain ikke var gerningsmanden alligevel. Ups!

ANNONCE

Den tragikomiske - Anthony Porter

Uskyldigt dømt for: Dobbeltdrab

Sad inde i: 17 år!

Det starter skidt, bliver lykkeligt og ender tragikomisk.

I 1982 blev Anthony Porter anholdt og idømt dødsstraf for mordet på to teenagere. Her ventede han 17 år på dødsgangen, inden han i 1999 blev pure frikendt for de to mord. Porter kunne takke en professor i journalistik, der sammen med sine studerende valgte at kigge nærmere på den dødsdømte Porters sag og fandt frem til vidner, som kunne fortælle, at den rigtige gerningmand hed Alstory Simon. Altsammen 48 timer inden Porter skulle henrettes.

Nu skulle man så tro, at alt var fryd og gammen, men Porter stjal i september 2011 en deodorant og blev af retten i Chicago idømt et års fængsel for sin forseelse. Doh!

ANNONCE

  Den berømte - Rubin 'The Hurricane' Carter

Uskyldigt dømt for: 3-dobbelt mord

Sad inde i: 22 år!

Det måske mest kendte eksempel på en uskyldig-dømt er historien om Rubin 'The Hurricane' Carter. I 1966 blev Carter, der dengang var en berømt bokser, arresteret for at have skudt og dræbt tre mennesker under er røveri. Carter nægtede sig skyldig, men blev alligevel dømt alene på baggrund af, at nogle vidner havde set Carter plus ven ved en nærliggende bar.

Mens Carter sad i fængsel startede en hel bølge af protestaktioner, der havde til formål at få Rubin Carter frikendt. Bl.a. skrev Bob Dylan i 1976 en sang om den uskyldigt dømte Carter. Men lige lidt hjalp det. Først i 1988 fik Carter afprøvet sin sag på ny - og løsladt.

Bonusinfo: Denzel Washington portrætterede Rubin Carter i filmen The Hurricane fra 1999.

ANNONCE

  Den selvretfærdige - Michael Anthony Green

Uskyldigt dømt for: Voldtægt.

Sad inde i: 27 år!

Vi kan nævne et par ting, der er federe end at sidde i et amerikansk fængsel dømt for en voldtægt, man ikke har begået. Ja, faktisk kunne man godt gå hen og blive ret pissed på hele systemet. Det blev Michael Anthony Green også, da han blev uskyldigt dømt for at have voldtaget en ung kvinde i 1983. Faktisk var han så vred og indebrændt, at han begyndte at læse jura i fængslet med henblik på at få genåbnet sin sag og frikendt sig selv.

Det lykkedes - 27 år efter han fejlagtigt blev idømt voldtægten, kunne dna-materiale bevise, at Green alligevel ikke var gerningsmanden.

ANNONCE

  Den med den korrupte politmand - Rolando Cruz

Uskyldigt dømt for: Voldtægt og mord af en 10-årig pige

Sad inde i: 10 år!

I 1985 blev 10-årige Jeanine Nicarico fundet voldtaget og myrdet i sit eget hjem. Samme nat blev Rolando Cruz anholdt og sigtet for voldtægt og mordet på den lille pige. Og det på trods af, at der ingen fysiske beviser var for, at han skulle være morderen. Alligevel endte han med at blive idømt dødsstraf og først 10 år senere blev han frikendt og løsladt, da dna-materiale kunne påvise Cruz' uskyld. Dna-prøverne viste derimod, at den virkelige morder hed Brian Dugan, som senere indrømmede mordet.

Siden kom det også frem, at en politimand, som havde været et vigtigt vidne under retssagen, havde afgivet falsk forklaring.

ANNONCE

  Den retfærdige - David Lee Wiggins

Uskyldigt dømt for: barnevoldtægt.

Sad inde i: 23 år!

48-årige David Lee Winggins blev som blot 25-årig i 1989 dømt for at have voldtaget en kun 14-årig pige. Og på trods af at pigen selv udpegede sin gerningsmænd fastholdt Wiggins alle årene igennem sin uskyld. Inden retsagen havde Wiggins selv bedt om en dna-test, men retten afviste, da denne metode dengang var relativt uafprøvet.

Det var først i 2012, at retten i Texas frifandt Wiggins på baggrund af netop en dna-test, der beviste hans uskyld.

Tilkendt en "kvajebajer" i form af: 10 millioner kroner

ANNONCE

  Den tragiske - Cameron Todd Willingham  

Uskyldigt dømt for: En mordbrand, der kostede hans tre små piger livet!

Sad inde i: Sad i fængsel i 13 år og blev efterfølgende henrettet i 2004. Frikendt i 2009.

Som om det ikke var tragisk nok, at Cameron Todd Willingham mistede sine tre døtre i en brand i 1991; han blev selv kendt skyldig for bevidst at have påsat dødsbranden. Motivet var, ifølge anklageren, at Willingham skulle være blevet træt af at passe sine døtre. Retten var overbevist i sin sag og efter at have siddet i fængsel siden 1991, blev Willingham henrettet i 2004.

I 2009, fem år efter Willinghams henrettelse, genåbnede man sagen og frikendte Cameron Todd Willingham for dødsbranden i 1991.

ANNONCE

  Og så den virkeligt sørgelige - Alan Northrop

Uskyldigt dømt for: Voldtægt, kidnapning og indbrud.

Sad inde i: 17 år!

Det her er så langt ude, man tror det er løgn: Efter at have tilbragt 17 år af sit liv for en voldtægt, han ikke havde begået, fik amerikaneren Alan Northrop afprøvet sin sag endnu engang med hjælp fra 'the Innocence Project Northwest at the University of Washington Law School'. Denne gang fandt man sjovt nok ud af, at offeret havde hud under neglene, som ikke tilhørte Alan Northrop. Og med ét var Northrop en fri mand.

Men historien slutter sørgeligt nok ikke her. For i stedet for at tildele Northrop en kæmpe erstatning for at have siddet uretsmæssigt i fængsel i 17 år, blev han mødt med et krav om at betale 660.000 kr. i børnepengebidrag til sin ekskone og deres fælles barn. Doh!

ANNONCE
Del

Seneste nyt