Magasinet M!

Afhængig af næsespray? Så farligt er det - og sådan kommer du over det

Næsespray er livets gave til forkølede mennesker. Men pas på! Du kan nemt blive afhængig, hvilket kan forringe din livskvalitet.

Afhængig af næsespray? Så farligt er det - og sådan kommer du over det

Du skal til at sove, men er helt stoppet til i din næse. Heldigvis har du tidligere på dagen været på apoteket og investeret i en Xymelin. Et sprøjt i hvert næsebor, og fem minutter senere kan du igen trække vejret gennem næsen. Befriende. Desværre for dig virker sprayen kun i øjeblikket, og du må dagen efter ty til endnu et par sprøjt. 14 dage efter er du i samme situation, og du fortsætter ufortrødent med at benytte dig af Xymelinen. Men nu er det ikke forkølelsen, der får det til at stoppe til, men derimod næsesprayen. Der er meget stor sandsynlighed for, at du bliver afhængig, hvis ikke du stopper omgående. Og det kan have konsekvenser.

Ifølge Lena Hedlund, overlæge på øre-, næse- og halsklinikken på Søndre Älvsborgs Sygehus, kan langvarig brug af næsespray medføre, at der går betændelse i næseslimhinden. Og så vil du være endnu mere stoppet, end du var, før du begyndte at bruge næsesprayen.

- Efterhånden som du bliver endnu mere tilstoppet, fortsætter du selvfølgelig med at bruge næsesprayen, fordi det hjælper i øjeblikket. Det er en ond cirkel, siger hun til svenske Metro.

Lena Hedlund understreger dog, at det ikke er livstruende at være afhængig af næsespray, men det sænker dit generelle velværd.

- Det er jo ubehageligt at gå rundt og være konstant stoppet, og det medfører søvnproblemer. Din livskvalitet bliver ringere, siger hun.

Hvis folk ikke kan komme ud af deres afhængighed, bør de søge lægehjælp. Lena Hedlund og hendes kollegaer behandler afhængige næsesprays-forbrugere med kortisonspray (allergi-næsespray).

- Det kan man også få receptfrit på apoteket, hvis man vil prøve selv at behandle det. Ved alvorlige tilfælde benytter vi os af kortison-piller, men dem må man ikke benytte sig af i for lang tid på grund af bivirkninger. Det er ofte en lang proces - først pleje, så lægehjælp, siger hun.

Lena Hedlund anbefaler, at du benytter dig af næsespray mod forkølelse i højst 10 dage, for som hun selv siger:

- Så længe du bruger det i en kort periode, er der ingen risiko for at blive afhængig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt