Magasinet M!

Angora-drengenes satirearv: Fra Svinene til Heksens Pissemand

...Med pibe og monokel og med hat!

Hey, har I hørt det, har I hørt det? Kongen er død, kongen er død, kongen er død, kongen er død, kongen er død...

Kongen er død

Angora-drengene er for længst gået videre til andre projekter, men trioen bestående af Simon Kvamm, Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard har sat evige aftryk i min underbevidsthed 

Så meget, at jeg her til morges vågnede op - og en af de første ting jeg fik i hovedet, var "Kongen er død", efterfulgt af et idiotisk grin. Indvendigt selvfølgelig - min kæreste ville tro, jeg var endnu mere fortabt i sindet, end hun i forvejen har en fornemmelse af. 

Drengene fra Angora; satireprogrammet løb over skærmen på Danmarks Radio i 25 afsnit i løbet af 2004.

Det står for mange nok som gutternes største fællesprojekt, og karaktererne fra netop de programmer får aldrig hvile, fordi de hvert år støves af til jul, når 'Jul i Angora' endnu en gang skal flippes afsted til julefrokosten. Sangen er gået fra nyklassiker til rendyrket klassiker - i 2020 fylder den 16 år. 

Men der er mange Angora-vibes både før og efter - der i hvert fald i min gruppe af bekendte har affødt udødelige citater og sketches, der af en eller anden grund ikke har fået lov til at dø. 

Kombinationen af indøvede sketches og dybt sorte improviserede bits kan noget, og formen virkede for mig med Banjos Likørstue før Angora, og med Turbomodul i en tid efter Angora. 

ANNONCE
Her kan du se alle programmerne

DR Bonanza er stedet at lede efter gammelt satireguld. Angora by Night er ikke til at finde i fulde afsnit:

ANNONCE

Angora-gutterne er indbegrebet af sort og succesfuld dansk satire, som det var bedst på vej op gennem 00'erne. Det hele startede, da Jan Elhøj mere eller mindre frivilligt gav fjolle-faklen videre i docu-satireserien 'Rockerne', hvor Esben, Rune og Simon for første gang rigtig brændte igennem på skærmen - sammen. 

Efter succesen med 'DfA' i 2004, skulle der gå 3 år, inden de tre herrer vendte tilbage i 2007 - med late-night formatet 'Angora by Night', der gravede endnu dybere ned i det obskure og indspiste. 

Showet ramte, så vidt jeg husker, ikke den helt samme popularitet, men gemmer på nogle af de allerbedste Angora-sketches nogensinde, inklusive Suppe-steg-is bandet "Heksens Pissemand", AssJack og Jan Krabbe og Henrik Mølby.

Her er en gennemgang af 'Nå ja, for helvede'-klip fra en æra af Angora. 

Grüss gott.

ANNONCE
2003: Svinene: Minis præsentationsvideo
Svinene: Præsi får ring i bøsseøret
Team Easy On:
DfA: Henrik Solgaard synger Hvalen Hvalborg
DfA: Øl, Fisse og Hornmusik
DfA: Ja nemli' ja multicut
Angora By Night: Lækre Produkter
Delfinopdrætteren Tage Rantala
Heksens Pissemand - Det Forkerte Sted
Angora By Night S2: Hr. Fjumregøj
Del

Seneste nyt