Anmeldelse: "A Cure for Wellness" er en udfordring at komme igennem
'A Cure for Wellness' er en æstetisk smuk psykologisk thriller, som får nakkehårende til at rejse sig, men hold kæft hvor er den LANG!
Originaltitel: A Cure for Wellness
Instruktør: Gore Verbinski
Medvirkende: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth, Ivo Nandi
Spilletid: 2 timer 26 minutter
Premieredato: 16/02 2017
2/6
Den unge mand Lockhart (spillet Dane DeHaan) kører et formidabelt karriereræs som børsmægler på Wall Street, og da hans firma står overfor en række store ændringer, bliver det hans opgave at hente chefen, Pembroke (Harry Groener), hjem fra et eksklusivt spaophold på et mystisk hotel i de Schweiziske alper.
Det viser sig dog at være en noget større udfordring at få Pembroke med hjem, end Lockhart umiddelbart havde forestillet sig. Til at begynde med kan han slet ikke finde chefen, og da det endelig lykkes, ser det ikke ud til, at Pembroke på nogen måde har tænkt sig at tage med tilbage til New York. Under det der egentlig skulle have været et kort ophold, brækker Lockhart sit ben i en bilulykke, og han er tvunget til at blive på hotellet i lang nok tid til at opdage, at der er noget, der bestemt ikke er, som det skal være. Da hotellets direktør Dr. Volmer (Jason Isaacs) diagnosticerer ham med samme lidelse som Pembroke, bliver det pludselig svært for hovedpersonen at finde hoved og hale i det hele.
En ung Leonardo DiCaprio
Dane DeHaan kan i A Cure for Wellness ses i sin første store hovedrolle, og han er absolut filmens uslebne diamant. Med hans præstation og udstråling er det svært ikke at blive mindet om en yngre Leonardo DiCaprio, og det bliver spændende at se, hvordan DeHaans karriere i de kommende år kommer til at udfolde sig, for her er der altså tale om sten sikker potentiale i den 30-årige skuespiller.
Også den unge Mia Goth er en udsøgt fornøjelse at se på den store skærm. Det er ikke så mærkeligt, at Lars Von Trier valgte lige netop hende, da han skulle caste skuespillere til sin sidste film Nymphomaniac fra 2013, for hun har en helt særlig kvalitet over sig, som man sjældent ser hos kvindelige skuespillere i Hollywood.
Godt. Så har vi fået rost skuespillerne, og det er fint, for det fortjener de. Men selve filmen? Flot er den. Bestemt. Det kan ingen tage fra den. Og lang. Hold da nu op, hvor er den lang. Den er så lang, at man uden problemer kunne have skåret mere end en time af filmen, uden den ville have lidt nogen form for skade.
Når vi ser noget af Gore Verbinski, så har vi har et gøre med en absolut ambitiøs instruktør. Han står bl.a. bag adskillige Pirates of the Caribbean-film og den amerikanske udgave af gyserfilmen The Ring, og hvis du har set én af de film, så ved du, at han absolut kan noget med æstetikken. Men i A Cure for Wellness drukner hele pointen i langtrukne spændingsopbyggende scener, hvis vildeste øjeblik er da et par tænder bliver hevet ud af kæften på vores hovedperson. Vi konfronteres med klichéfyldte scener, der spiller på klaustrofobi, druknedøden og gamle rynkede mennesker i massevis, der skal minde sit publikum om, hvor grimt det er at blive gammel. Ja, føj det er klamt, lad os leve for evigt.
Meningsløs fortælling
Verbinski arbejder utvivlsomt ud fra standpunktet om, at mere er mere, og selvom det godt kan fungere som en af filmens fordele, som det fx gør det i Pirates of the Caribbean, så kunne det have klædt A Cure for Wellness med lidt mindre. Af alting. Bare mindre.
Så efter hele 2 timer og 26 minutter har man jo lyst til at spørge sig selv, hvad fanden meningen egentlig var med det hele? På den ene side er det en film med et særdeles belærende plot, der gerne vil sige noget om griskhed og magt, og på den anden side gemmer der sig en historisk myte, der på mirakuløs vis rent faktisk har en smule relevans for afslutningen. Men det betyder ikke, at det overhovedet viser sig at være spændende. Og at påstå at filmen på nogen måde svarer interessant på, hvad det fuldt ud realiserede menneske vil sige, det er godt nok at strække den.
Filmen vil noget, det er tydeligt for enhver. Men den gør sig så ekstremt umage med at understrege alle de skjulte betydninger, at man - på trods af et par gode hårrejsende chok - ikke kan lade være med at ryste på hovedet og afskrive det, der nok burde have været betydningsfuldt.
Og hvis du når hele vejen til slutningen af filmen, så har du sikkert undervejs gættet, hvad det hele ender med. Og hvis du ikke når at gætte den fuldstændigt absurde afslutning på plottet, der vil det hele, så når du stensikkert at blive fløjtende ligeglad undervejs. Suk altså! Hvornår må jeg komme UD af biografen?
To stjerner og seks kander sovs herfra.
A Cure for Wellness har premiere i de danske biografer den 16. februar 2017.
Leveret af KULTBOX.dk.