Magasinet M!

Anmeldelse af Independence Day: Resurgence - Emmerichs skuffende og fejlslagne efterfølger

LOL-faktoren er skruet lidt for meget i vejret i Roland Emmerichs efterfølger til den 20 år gamle Independence Day. Og det er ikke godt.

Originaltitel: Independence Day: Resurgence
Genre: Action/Katastrofe/Sci-Fi
Instruktør: Roland Emmerich
Medvirkende: Bill Pullman, Jeff Goldblum, Maika Monroe, Liam Hemsworth med flere
Spilletid: 120 minutter
Premiere: 23/6 2016

2/6

"Kære Roland Emmerich. Du har givet os mange buldrende og bragende smukke minder gennem tiden. Hvem husker ikke, da du for 20 år siden for alvor satte dig tungt på tronen som katastrofefilmsmester med Independence Day? Herefter indtog monsteret byen i din knap så gode, om end underholdende fortolkning af Godzilla. The Patriot var en flot og faktisk ret god storfilm, The Day After Tomorrow stormede dauda', mens 10.000 BC var en eklatant fiasko og en forfærdelig film. 2012 var det, jeg ville kalde en virkelig god dårlig actionfilm. Det samme var White House Down. Så besluttede du dig for at reboote Independence Day og give den 20 år gamle film nyt liv. Og nu spørger jeg så dig: Hvorfor?"

ANNONCE

Man kan ikke tage fra tyske Emmerich, at han er en mester i special effects. Og han er ligeglad med logik, handling og cheesy replikker, så længe han får lov til at sprænge nogle af verdens mest kendte vartegn i luften. Og det har da indtil videre også fungeret udmærket i flere af Emmerichs film. For man kan ikke løbe fra, at den første Independence Day, 2012 og White House Down var underholdning i topklasse. I sit nyeste sci-fi- og katastrofeepos Independence Day: Resurgence er LOL-faktoren skruet væsentligt i vejret, hvilket altså bare er en tand for meget.

Den 4. juli - USA's uafhængighedsdag. Det er 20 år siden, Jorden afværgede et angreb fra ondsindede aliens. Den tidligere præsident, Thomas J. Whitmore (Bill Pullman, der i den første film leverede en af filmhistoriens bedste taler til nationen) er overbevist om, at et nyt angreb er på vej. Ingen tror dog på ham, da Whitmore på sin senere dage ikke har været ved sine fulde fem. Militæret har etableret en forsvarsbase på Månen. Her befinder den antiautoritære pilot Jake (Liam Hemsworth) sig. Og han keder sig. Helt ustyrligt meget. I mellemtiden i den afrikanske republik D'Umbutu opdager David Levinson (Jeff Goldblum) og psykiater Catherine Marceaux (Charlotte Gainsbourg), at der er opstået fornyet aktivitet blandt rumvæsenerne og i rumskibsvraget, der her gravede sig ned i jorden for 20 år siden. Ogfør nogen har set sig om, invaderes Jorden endnu engang - men denne gang er truslen langt større, end man havde forudset. Rumskibet er gigantisk og har sin egen tyngdekraft, som river hele byer op. Det synes at være en uovervindelig fjende, men selvfølgelig tager vores helte kampen op.

ANNONCE
Fox Film - Anmeldelse af Independence Day: Resurgence - Emmerichs skuffende og fejlslagne efterfølger Fox Film

Okay, der er ingen finger at sætte på det visuelle i Independence Day: Resurgence, selvom man skal kunne klare uanede mængder af CGI. Men jeg synes, det er flot, overvældende og ekstremt bombastisk. Hvor Emmerich før har ødelagt Det Hvide Hus og andre af USA's vartegn op til flere gange, er det her London, der står for skud, i form af at Tower Bridge bliver blæst til ruiner. Men når det så er sagt, er det, det eneste filmen har at byde på. Historien er fyldt med plothuller og ting, der er så dumme, at man har svært ved at forstå det. Her tænker jeg især på filmens dialog.

"We're not married yet, but you're already shooting at me" siger Jake til sin forlovede, Thomas Whitmores datter, Patricia (Maika Monroe), efter hun har sendt en byge af skud efter det, hun troede var Aliens. Eller "Who is now supposed to make sure you're wearing pants", siger Dr. Isaacs (John Storey), der i løbet af de sidste 20 år har fundet sammen med Dr. Brackish Okun (Brent Spiner), i en pinlig og alt for fjollet scene, jeg ikke vil komme yderligere ind på. Det er alt sammen alt for meget og end ikke Emmerich værdig.

ANNONCE
Fox Film - Anmeldelse af Independence Day: Resurgence - Emmerichs skuffende og fejlslagne efterfølger Fox Film

Gensynene med de oprindelige karakterer fra den første Independence Day, Whitmore, David og Julius Levinson, Dr. Okun og Isaacs med flere, har heller ikke den ønskede, nostalgiske effekt, man kunne have håbet på. De nye folk, Jake, Dylan (Jessie T. Usher, der i filmen er søn Will Smiths karakter, Steven Hiller, fra den første film), Patricia og Catherine er alle flade som et stykke A4-papir, som er blevet kørt over af en damptromle. Det er i hvert fald ikke, fordi man håber at komme til at se dem i endnu en film (men bare rolig - en 3'er er allerede blevet annonceret). Det flyver om sig med dumme replikker og comic relieves, der bare ikke fungerer. For hvor den første Independence Day havde sine gode momenter og sjove øjeblikker, har Independence Day: Resurgence kun vilde eksplosioner og kampscener imod aliens.

Selvfølgelig bliver der også tid til patriotiske og kvalme scener - eksempelvis hvor tidligere præsident Whitmore endnu engang får lov til at tale til nationen - dog ikke i så lang tid som sidst, og som ikke når i nærheden af hans tale fra den første film. Et åndssvagt og mislykket forsøg på at genoplive en filmhistorisk milepæl. Og så hyldes menneskene i så høj grad, at man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet. Men over, hvor latterligt det egentlig er (se den - så kan du se, hvad jeg mener).

ANNONCE
Fox Film - Anmeldelse af Independence Day: Resurgence - Emmerichs skuffende og fejlslagne efterfølger Fox Film

Nej, Roland Emmerich er aldrig en instruktør, jeg har store forventninger til, når vi snakker plot, dialog og skuespil, men hvor jeg før har følt mig godt underholdt med hans film, ja, så fejler han altså fælt her. Det er dog positivt, at han ikke har fulgt trop med flere af nutidens instruktører, hvad angår spillelængde. Men 120 minutter er dog også mere end rigeligt her. Og jeg kan sagtens vente med den 3'er. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE