Viralt

Arkæologer om gammelt stenmonument dobbelt så gammelt som Stonehenge: Det kan omskrive historien

Nyt fra fortiden!

Arkæologer om gammelt stenmonument dobbelt så gammelt som Stonehenge: Det kan omskrive historien
Foto: M!
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 08:40

Et ældgammelt stencirkel-monument, der menes at være dobbelt så gammelt som Stonehenge, er ved at omskrive historikernes opfattelse af oldtidens civilisationer. Göbekli Tepe, beliggende i Germuş-bjergene i det sydøstlige Anatolien nær grænsen til Syrien, betragtes som et af verdens ældste arkæologiske steder og blev opdaget allerede i 1960’erne, men dets betydning gik først op for forskerne i 1994.

Hvad er Göbekli Tepe?

Göbekli Tepe består af runde, ovale og rektangulære strukturer, der menes at være opført af jæger-samlere mellem 9.600 og 8.200 f.Kr., hvilket gør det mere end 6.000 år ældre end Stonehenge og endda ældre end den sumeriske civilisation, som ofte anses for at være en af de første egentlige civilisationer i verden.

Monumentet består af enorme T-formede kalkstenssøjler, der vejer mellem 7 og 10 tons. Tidligere troede man, at disse søjler skulle forestille mennesker eller mytologiske væsener, men nye teorier tyder på, at de kan have haft en mere praktisk funktion.

Ifølge UNESCO er Göbekli Tepe en af de første manifestationer af menneskeskabt monumental arkitektur og et vidnesbyrd om innovative byggeteknikker fra en tid, hvor mennesket stadig primært levede som nomader.

Nye opdagelser omskriver historien

Nye udgravninger har afsløret beboelsesstrukturer, hvilket modsiger tidligere antagelser om, at stedet udelukkende blev brugt til rituelle formål. Dette fund antyder, at mennesker måske begyndte at slå sig permanent ned og bygge samfund mindst 1.000 år tidligere, end forskerne hidtil har troet.

Dette udfordrer den gængse opfattelse af, hvornår mennesker begyndte at bosætte sig og udvikle komplekse samfundsstrukturer. Det har fået nogle forskere til at kalde Göbekli Tepe for “civilisationens vugge”.

Ifølge Dr. Mehmet Önal fra Harran Universitet kan det tage omkring 150 år at udgrave hele området, og de nyeste opdagelser tyder på, at der kan være endnu flere skjulte bygninger og stencirkler begravet under jorden.

Mystik og myter omkring Göbekli Tepe

Göbekli Tepe er omgærdet af mystik og spekulationer. Nogle teorier hævder, at stedet muligvis var verdens ældste tempel, mens andre spekulerer i, at det kunne have været inspirationen til Edens Have, som omtalt i Biblen.

En anden fascinerende teori kommer fra Dr. Martin Sweatman ved University of Edinburgh, som mener, at Göbekli Tepe kunne være verdens ældste kalender. Han argumenterer for, at søjlerne kan have været brugt til at observere himmellegemer og navigere efter stjernerne, hvilket peger på en avanceret astronomisk viden blandt datidens mennesker.

Sweatman knytter også stedet til en kometkatastrofe, som menes at have ramt Jorden for omkring 12.800 år siden og forårsaget store klimaforandringer. Han mener, at de detaljerede udskæringer på søjlerne kan være en form for historiefortælling eller advarsel om denne katastrofe.

Et blik ind i menneskets tidligste historie

Göbekli Tepe tilbyder ikke kun et indblik i en fjern fortid, men også i menneskehedens tidligste forsøg på at forstå verden omkring sig. Ifølge UNESCO viser monumentet en sofistikeret social struktur, hvor store grupper af mennesker må have samarbejdet om at bygge og vedligeholde komplekset.

Disse opdagelser tyder på, at jæger-samler-samfundene havde en mere kompleks organisation og åndeligt liv, end man tidligere har troet. Det viser også, at mennesket udviklede arkitektoniske færdigheder og samfundsstrukturer længe før landbrugets fremkomst.

Fremtidige udgravninger og betydning for historien

Arbejdet ved Göbekli Tepe fortsætter, og arkæologer forventer at finde endnu flere skjulte strukturer. Dr. Lee Clare fra Det Tyske Arkæologiske Institut har udtalt, at kommende udgravninger vil fokusere på at afdække “særlige bygninger”, som allerede delvist er blevet udgravet, mens andre områder bevidst vil blive efterladt til fremtidige generationer.

Det anslås, at det vil tage omkring 150 år at udgrave hele komplekset. Men allerede nu har Göbekli Tepe ændret vores forståelse af menneskets tidligste historie og viser, at civilisationens begyndelse måske skal dateres langt tidligere, end vi hidtil har troet.

Med sin rige historie, komplekse arkitektur og dybtgående kulturelle betydning fortsætter Göbekli Tepe med at fascinere og inspirere både arkæologer og historikere verden over. Dette sted kan meget vel blive nøglen til at forstå, hvordan mennesket gik fra at være omvandrende jæger-samlere til at skabe de første samfund og civilisationer.

Fisker forsvundet efter at have fanget kæmpe haj på krogen under konkurrence

Læs også: Fisker forsvundet efter at have fanget kæmpe haj på krogen under konkurrence

Sjælden planetparade: Se alle solsystemets planeter på én gang denne uge

Læs også: Sjælden planetparade: Se alle solsystemets planeter på én gang denne uge