Magasinet M!

Arnold Schwarzenegger: Manden, myten, musklerne

Han er ingen stor skuespiller. Han kan dårligt tale engelsk. Alligevel er han alle tiders største actionhelt.

Almería, Spanien, marts, 1981. En mand hænger korsfæstet på et træ med blod i hele ansigtet. Vi befinder os på sættet til filmen Conan Barbaren fra 1982. Manden på korset er Arnold Schwarzenegger, og hans største drøm er ved at gå i opfyldelse. Det har han dog ikke tid til at dvæle ved - han har nok at gøre med at huske sine replikker, som han ofte skal bruge mindst 40 optagelser på at få i kassen. Lige nu er han bare en bodybuilder, der får filmroller på grund af sine enorme muskler og på trods af sin tykke østrigske accent og begrænsede skuespilsevner. Men rollen som tegneseriehelten Conan skal vise sig at løfte ham op i et luftlag, hvor han bliver mere et ikon end en skuespiller, og hans lange efternavn i sig selv er nok til at sælge en film.

ANNONCE

Arnold i gennembrudsrollen som 'Conan Barbaren'

TEENAGER OG TRÆNINGSNARKOMAN
Et liv som ombejlet filmstjerne ligger bestemt ikke i kortene, da Arnold Alois Schwarzenegger bliver født i den lille østrigske landsby Thal tre kilometer fra Graz. Østrig er voldsomt udpint i årene efter 2. Verdenskrig, og sult og mangel på basale nødvendigheder som rent vand er en del af Arnolds hverdag. Det er således først, da han som 14-årig begynder at styrketræne i det lokale træningscenter i Graz, at han prøver at tage et brusebad. Mødet med det tunge jern ændrer livet for den unge knægt. Da han cykler hjem fra første træning, vælter han afkræftet ned i en grøft. Alligevel kan han ikke vente med at komme tilbage i træningscentret, som han besøger både nat og dag og ofte i bidende kulde. Arnold drømmer om at blive professionel bodybuilder og deltage i konkurrencerne, som han kan læse om i de magasiner, han deler medsine træningskammerater i Graz. Allerede som 18-årig værnepligtig får han chancen for at forfølge sin drøm. Han pjækker fra tjeneste, så han kan rejse til Stuttgart, hvor han vinder titlen som Europas bedst byggede junior-atlet. Nummeret koster ham ganske vist en tur i militærfængsel, men sejren gør ham til en voksende stjerne i bodybuilder-miljøet.

EN KROP BYGGET PÅ ØL OG STEROIDER
I 1966 bliver Arnold headhuntet til at lede et træningscenter i den sydtyske storby München. Hjemme i Graz og i militæret har Arnold været vant til at træne flere timer i træk, men jobbet i centret tvinger ham til at splitte sin 4-5 timer lange træningsrutine op, så han i stedet træner hårdt i to-tre korte sæt om dagen. Hver eneste muskel i kroppen bliver på skift heglet igennem i 40 minutter uafbrudt, indtil den dunker af smerte. Alt handler dog ikke om vægte og træningsmaskiner. Münchens mange ølstuer får jævnligt besøg af Arnold og hans slæng af bodybuildere, der færdes i en sky af strippere og ludere og bestemt ikke bakker væk fra et raskt lille værtshusslagsmål. Ofte behøver Arnold dog blot at tage jakken af og flekse sine biceps for at skræmme slagsbrødrene væk. Synet af de enorme overarme, der måler over55 cm i omkreds, får dem til at glemme alt om slagsmål og i stedet byde den store mand en øl, hvilket Arnold ikke takker nej til. For ham er druk og sex den perfekte afslapning, men dagen efter festerne går hans tanker kun i én retning: Han vil vinde Mr. Universe-konkurrencen, koste hvad det vil. Han udvikler samtidigt en brutal træningsmetode, hvor han chokerer sine muskler ved at starte ud med de tungeste vægte i stedet for langsomt at øge belastningen. Hver nat falder han i søvn til følelsen af muskler, der spjættende vokser sig større. Det skyldes ikke kun træningen. Arnold er ivrig forbruger af de steroider, der florerer kraftigt i bodybuilder-miljøet.

ANNONCE

En skarpt skåret Schwarzenegger til Mr. Universe konkurrence i 1969
 

FRA BODYBUILDER TIL BARBAR
Sliddet og steroiderne bærer frugt. Efter en andenplads i Mr. Universe i 1967, flytter han året efter til USA, hvor han med det samme begynder at dominere bodybuilder-verdenen. Fra 1968 til 1975 vinder han tre Mr. Universe- og seks Mr. Olympia-titler. På sin faste plads i Gold's Gym i Venice, Californien bygger han videre på sin overmenneskelige krop omgivet af træningskammerater, med hvem han både deler træningsmaskiner og kvinder i deciderede orgier. Hans titel som ukronet konge af bodybuilding bliver yderligere slået fast, da han medvirker i dokumentarfilmen Pumping Iron (på dansk: Sagen er bøf) fra 1977. Filmen foreviger både Arnolds sejr i Mr. Olympia-konkurrencen i 1975 samt en masse udødelige citater fra den store mand med den tykke, østrigske accent, der blandt andet sammenligner vægtløftning med at få udløsning. Arnold har dog ambitioner om at medvirke i andet enddokumentar-film. Han har allerede spillet med i en række mindre film, da han i 1982 får sit gennembrud som den muskuløse kriger Conan i tegneserie-filmatiseringen Conan Barbaren. Arnolds replikker i filmen er få og dårligt leverede, men hvad han mangler i udtale og diktion, vejer han op for i karisma og rå muskelstyrke. Trods blandede anmeldelser bliver Conan et hit, og Arnold Schwarzenegger træder én gang for alle ud af træningscenterets mørke.

ANNONCE

Resultaterne af Arnolds træning kunne ses i dokumentaren 'Pumping Iron'

HULEMAND I HOLLYWOOD
I årene efter Conan går Arnold fra fra kult til kassesucces. Efter Conan Barbaren indspiller han The Terminator, og rollen som den følelseskolde cyborg The Terminator skal siden blive nærmest synonymt med hans navn. Filmen indspiller et trecifret millionbeløb i dollars, og Arnold har verden for sine fødder. Efter Terminator følger en perlerække af action-klassikere med Arnold i hovedrollen. Commando, Raw Deal, Predator, Red Heat og Total Recall er stort set alle bygget op omkring samme opskrift: Eksplosioner, våben, død, legendariske oneliners og endnu flere eksplosioner. Kritikerne opfatter ham som en østrigsk hulemand med dramatiske evner på linje med en skovl. Alt hvad Arnold rører bliver imidlertid til guld, selv komedier som Twins og Kindergarten Cop, og da Terminator 2: Judgment Day udkommer i 1991, er Arnold Schwarzenegger et af de største filmnavne i verden. På cirka ti årer han stik imod alle odds gået fra at være konge af bodybuilding til at være konge af Hollywood. Det vilde liv fra bodybuilder-tiden har han for længst lagt bag sig. I 1986 gifter han sig med journalisten Maria Shriver, der er den afdøde præsident John F. Kennedys niece.

ANNONCE

Rollen i Terminator-filmene er Arnolds mest populære til dato

BEGYNDELSEN TIL ENDEN
I 1997 udkommer Batman og Robin med Arnold i rollen som skurken Mr. Freeze. Filmen flopper fælt, men familien Schwarzenegger har heldigvis bedre ting at tænke på. Den 27. september 1997 føder Maria Shriver parrets fjerde barn, Christopher. Hvad Maria Shriver ikke ved, er, at Arnold fem dage senere bliver far til endnu en søn. Moderen er familiens hushjælp, og den skandale skal senere sprænge som en granat i hovedet på Arnold. Inden da når hans karriere imidlertid at tage en meget uventet drejning. Arnolds filmkarriere så småt på vej ned ad bakke. Kroppen er også begyndt at være godt slidt efter to årtier med kampscener og eksplosioner, så Arnold vælger at sætte skuespilkarrieren på standby og træde ud af rampelyset for en stund. Da han i 2003 vender tilbage er det ikke på filmlærredet, men som guvernør i USA's folkerigeste stat, Californien.Arnold er mere eller mindre impulsivt trådt ind i den skandaleramte valgkamp, og politiske iagttagere levner ham ikke de store chancer som guvernør. Men nok engang formår Arnold at sætte skeptikerne til vægs. Han bliver valgt, er en populær leder og formår sågar at blive genvalgt i 2006. Da han træder af i 2011, er hans popularitet dog dalet til et absolut lavpunkt, og på hjemmefronten venter katastrofen.

ANNONCE

Hr. Bøf som Mr. Freeze i filmen 'Batman & Robin' fra 1997

TRUE LIES
I maj 2011 bliver Arnold separeret fra sin hustru gennem 25 år, Maria Shriver, da det langt om længe kommer frem, at Arnold i 1997 har fået en uægte søn med parrets hushjælp, Mildred Patricia Baena. I kølvandet på skandalen vælter det frem med historier om seksuelle overgreb på en række kvinder. Danske Brigitte Nielsen står desuden frem og fortæller, at hun og Arnold havde en affære under indspilningerne til Red Sonja fra 1985. På det tidspunkt boede Arnold allerede sammen med sin senere hustru, Maria Shriver. Midt i sin karrieres største krise kryber Arnold til korset. I 2012 udgiver han selvbiografien Total Recall, hvor han ud over at indrømme sine affærer også bekræfter rygterne om hjerteproblemer sidst i halvfemserne. Arnolds image som et usårligt overmenneske er definitivt lagt i ruiner, men i stedet for at gemme sig, vender Arnold tilbage til denrolle, han er født til: Actionhelt.

ANNONCE

Arnold valgte at dokumentere hele sin livshistorie i en selvbiografi efter sin personlige krise

EN LEVENDE LEGENDE
Belen, New Mexico, november 2011. Arnold Schwarzenegger står på sættet til actionbraget The Last Stand, der har premerie i marts 2013. For cirka 30 år siden hang han på et træ i Spanien og håbede på et gennembrud som skuespiller. I dag behøver han ikke bevise noget. Han får ikke roller på trods af sin accent, men på grund af den. The Last Stand er blot den første i en salve af Arnold-film, der rammer biograferne i de kommende år, og Schwarzenegger er stadig det østrigske ord for 'action'.

ANNONCE

Arnold Schwarzenegger, som vi bedst kender ham: en badass med guns

Del

Seneste nyt

ANNONCE