Astronaut: "Der er aliens derude, men Jorden har et stort problem"
Vi halter bagefter..
Kan der findes liv uden for Jorden? Ifølge Katherine Bennell-Pegg, Australiens første kvindelige astronaut og direktør for rumteknologi hos Australian Space Agency, er svaret klart: Ja, aliens findes. Men menneskeheden står over for en massiv udfordring, hvis vi nogensinde skal finde dem – og endnu mere, hvis vi skal kommunikere med dem.
Liv i universet: "Oddsene taler for det"
Bennell-Pegg talte for nylig ved Sydney's South by Southwest-konference, hvor spørgsmålet om udenjordisk liv kom på banen. Hendes svar var enkelt og fascinerende:
"Der er helt sikkert aliens derude," sagde hun. "Jeg tror ikke, de går blandt os, selvom det nogle gange føles sådan."
Hendes påstand bygger på den enorme mængde af stjerner i universet – et sted mellem 100 og 200 sextillion. Det er omtrent lige så mange, som der er sandkorn på alle Jordens strande.
“Alle ingredienserne til liv, de molekyler og elementer vi har brug for, er de mest udbredte i universet,” forklarede hun. Og med næsten 6.000 opdagede exoplaneter – hvor mange befinder sig i den såkaldte “beboelige zone” – virker det usandsynligt, at vi er alene.
Teknologien halter bagud
Men selvom oddsene taler for, at der er liv derude, understregede Bennell-Pegg, at menneskets evne til at finde og kommunikere med det er et helt andet spørgsmål. Universet er ikke bare stort – det er uhyrligt stort.
“Hvis liv findes, er det ikke sikkert, vi nogensinde vil kunne kommunikere med det. Hvem ved?”
En af de største udfordringer er, at de observationer, vi foretager os med teleskoper som James Webb, er som at kigge tilbage i tiden. Når vi ser på fjerne planeter og stjerner, ser vi dem, som de var, ikke som de er nu. Hvis der for eksempel var liv på en planet for millioner af år siden, ville vi ikke kunne vide, om det stadig eksisterer i dag.
På samme måde ville eventuelle aliens, der kiggede på Jorden, sandsynligvis ikke se os mennesker. I stedet ville de måske se dinosaurer eller tidlige livsformer, afhængigt af hvor langt væk de befinder sig.
Jordens største problem
Bennell-Pegg påpegede, at det største problem måske ikke engang er teknologien, men derimod menneskeheden selv. Med alle de ressourcer og energi, vi bruger på konflikter, miljøproblemer og interne uoverensstemmelser, er spørgsmålet, om vi overhovedet kan samarbejde nok til at løse gåden om udenjordisk liv.
I sidste ende er universets største mysterium ikke bare, om der findes liv derude, men hvordan vi som art kan håndtere at finde det. Indtil da må vi nøjes med at spekulere – og fortsætte jagten blandt stjernerne.