Magasinet M!

Belgiske munke genopliver en over 220 år gammel øl

Gyldne opskrifter fra gemmeren!

Tilbage i 1128 blev et abbedi grundlagt af sankt Norbert af Xanten i Belgiens kommunen under navnet Grimbergen i nærheden af Bruxelles.

Her startede de i middelalderlige tider begyndelsen på Grimbergen-øllen, som er blevet forbedret gennem generationer. Efter flere angreb og nedbrændinger af den franske invasion, stoppede munkene med at producere øllet, og den Grimbergen vi kender idag er i stedet produceret fra flere forskellige andre steder. 

Men nu vender munkene tilbage og konstruerer et mikrobryggeri i det gamle Abbedi. Og det bliver ikke bare endnu et Grimbergen-destilleri - de vækker en minimum 220 gammel opskrift med gammeldags bryggemtoder og ingredienser til live, som blev reddet fra deres bibliotek, før den brændte ned. 

Grimbergen vil bruge de gamle bøger og teknikker til at skabe en unik øl med en historisk smag.

De originale opskrifter daterer helt tilbage til det 12. århundrede, men de nyligt analyserede opskrifter stammer fra en række bøger, som blev reddet under abbediets tredje brand i 1798 under den Franske Revolution, hvor hele samlingen var tæt på at blive destrueret. Heldigvis var gruppen Grimbergen Abbey Fathers skarpe og bankede et hul i væggen på biblioteket - her smuglede de 300 bøger ud, inden det hele brændte ned.

Heraf dateres opskrifterne til de ca. 220 år, men i princippet kan opskrifterne være så gamle som selve abbediet!

Grimbergen åbner dørene for mikrobryggeriet til offentligheden sidst i 2020, men har allerede løftet sløret for en limited edition - Triple D'Abbaye, som er et eksempel på de typer øl, som bliver kombinationen af gamle opskrifter og moderne teknikker. Den nye limiterede øl er modnet i gamle whiskytønder i fem måneder - en teknik, som blev brugt i slutningen af 1500-tallet. 

Grimbergen vil lave et besøgscenter ud af det og skabe en unik oplevelse for ølentusiaster verden over.

ANNONCE
Belgiske munke genopliver en over 220 år gammel øl
Del

Seneste nyt

ANNONCE