Magasinet M!

Bliv ekspert i alt på et øjeblik

Den ultimative bluffer-guide til at kunne snakke med om alt, hvad der er værd at snakke med om.

Bliv ekspert i alt på et øjeblik
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
HÅNDVÅBEN

Hvad fabler amerikanske tv-kriminalbetjente egentlig om, når de siger "han er skudt med en 38'er"?

Det SKAL du vide: Først var verdens kraftigste håndvåben ifølge Clint Eastwood en .44 Magnum. Så overtog den israelske Desert Eagle tronen. Pt. er verdens kraftigste serieproducerede håndvåben en Smith & Wesson Model 500. Så fik vi det på plads.

Hvis du skal blære lidt mere: Ammunitions kaliber er bestemt af kuglens diameter. Til gengæld er der ikke meget system i, om det er målt i inches eller millimeter. En .22 har således en diameter på 0,22 inches = 5,6 millimeter, mens en 9mm har en diameter på... ja, 9 millimeter. Helt pjattet er det med .38-ammunition, der måler 0,357 til 0,358 inches...

Det kan du sige: "I have a very strict gun control policy. If there's a gun around I want to be in control of it." Clint Eastwood.

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
ROCKGENRER

Rockmusik har rødder i blues, country, jazz og flere andre stilarter. Udtrykket 'rock 'n' roll' har været brugt blandt sømænd og som seksuelt metafor. DJ'en Alan Reed regnes som manden, der for alvor begyndte at bruge udtrykket som genrebetegnelse. De vigtigste genrer:

Garage rock: Rå og skramlet version af rock. Oprindeligt brugt om bands i 60'erne, men nu også om f.eks. White Stripes, The Hives og The Strokes.

Grunge: Skovmandskjorteklædte typer med lidt ondt i livet, der spiller guitar. Størst i 90'erne. F.eks. Nirvana, Pearl Jam og Alice In Chains.

Post-grunge: Udløber af grunge. I store træk det samme, bare mere kommercielt. F.eks. Alter Bridge, Nickelback og Staind.

Punk: Opstod i 70'erne og kendetegnet ved korte sange, simple melodier, skramlet instrumentering og arrig attitude. F.eks. Sex Pistols og The Ramones. En af mange afarter er poppunk, der bruges om f.eks. Green Day og Offspring.

Psychedelic rock: Rock påvirket af stoffer, ofte med inspiration fra andre eksotiske genrer, som f.eks. indisk musik, utraditionelle sangstrukturer, utraditionelle instrumenter, mange studieeffekter og lange soloer. F.eks. The Doors, The Jimi Hendrix Experience og The Beatles' sidste albums.

Hard rock: Opstod i 70'erne. Rødder i blues og garage rock. F.eks. AC/DC og Led Zeppelin.

Heavy metal: Så bred betegnelse, at den næsten er meningsløs. Opstod populært sagt med Black Sabbath og er kendetegnet ved hårdere lyd, mere forvrængede guitarer, flere guitarsoloer og mere brutalt image end rock. Findes i utallige genrer som thrash metal, dødsmetal, power metal, progressive metal, black metal, speed metal, doom metal, hair metal og mange andre. Og igen i stort set alle tænkelige kombinationer, f.eks. deathcore, sludge metal og blackened doom.

Indie rock: Meget bred betegnelse, oprindeligt brugt om små pladeselskaber med fokus på smal musik. Bruges om f.eks. Radiohead, Kaiser Chiefs og Arctic Monkeys.

Industrial: Opstod i 70'erne og er kendetegnet som en aggressiv fusion af elektronisk musik og rock og evt. dance med maskinagtig lyd og jævnlig brug af samples. Hvis man er meget anal, kan man opdele genren i industrial rock og industrial metal. F.eks. Nine Inch Nails, Ministry og Marilyn Manson.

New Wave: Flydende betegnelse om rock eller pop med elementer af elektronisk musik og en typisk lidt dyster stemning. F.eks. Talking Heads og Depeche Mode.

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
CHAMPAGNE

Er det fimset at drikke champagne? Måske - men det er i hvert fald verdensmands-agtigt!

Det SKAL du vide: Champagne kommer fra distriktet af samme navn i det nordlige Frankrig. Alt andet er mousserende vin. Det er en populær misforståelse, at munken Dom Pérignon opfandt champagne. Han var dog med til at forfine processen.

Hvis du skal blære lidt mere: Selv om champagne er lys, laves den faktisk på både røde og hvide druer - typisk Pinot Noir (rød), Pinot Meunier (rød) og Chardonnay (hvid).

Det kan du sige: "Både Sec og Demi-Sec er for sødt for mig. Jeg foretrækker min champagne Brut eller enddog Extra Brut."

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
FJODOR DOSTOJEVSKIJ

Hvis man gerne vil imponere nogen kan man med fordel have lidt tungere litterære referencer klar end Jumbobog nr. 121 og Tipsbladet.

Det SKAL du vide: Fjodor Dostojevskij var en deprimeret russer, der skrev nogle tungsindige romaner i 1800-tallet, som universitetstyper er helt tossede med. De mest kendte er Kældermennesket, Idioten og Forbrydelse og Straf.

Hvis du skal blære lidt mere: Forbrydelse og Straf handler meget kort fortalt om studenten Rodion Raskolnikov, der beslutter sig for, at han er et overmenneske, der ikke behøver at ligge under for almindelig moral - og derfor giver sig til at slå folk ihjel.

Det kan du sige: "Hans romaner om lidelse, længsel og ydmyghed kontra hovmod er aldrig rigtigt overgået."

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
WHISKY

Der er to ting, du kan imponere folk med, når det kommer til whisky: 1) Hvor meget du kan drikke af det. 2) Hvor meget du ved om det. 1) må du selv klare, men 2) kan vi hjælpe med.

Det SKAL du vide: De fire mest kendte whiskyvarianter er malt (laves på maltet byg), grain (lavet på forskellige kornsorter - f.eks. majs, hvede eller umaltet byg), blended (en blanding af malt og grain) og bourbon (amerikansk whisky lavet på mindst 51 procent majs)

Hvis du skal blære lidt mere: For at en whisky må kaldes 'Scotch', skal den være fremstillet i Skotland, lagret i mindst tre år og holde en alkoholprocent på minimum 40 procent.

Det kan du sige: "I like my whisky old and my women young". Errol Flynn

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
DAN TURÈLL

Der findes både en Onkel Dannys Plads i København og en Dan Turèlls Plads i Vangede. Men ham der Dan Turèll skrev faktisk også bøger...

Det SKAL du vide: Dan Turèll var en dansk forfatter bag hundredvis af bøger, artikler, anmeldelser og digtsamlinger. Det store gennembrud kom med den selvbiografiske Vangede Billeder i 1975.

Hvis du skal blære lidt mere: Dan Tùrell syntes, at filmatiseringen af hans roman Mord i Mørket var så ringe, at han udvandrede fra biografen under gallapremieren.

Det kan du sige: "Når jeg ser på en stemmeseddel, føler jeg mig som en muhamedaner, der ser på et spisekort der udelukkende består af retter med svinekød." Dan Turèll.

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
BLADE RUNNER

Filmnørder i alle aldre kan knævre i timevis om Blade Runner. Du bør også kunne tale med.

Det SKAL du vide: Blade Runner er en klassisk science fictionfilm fra 1982 af Ridley Scott, hvor Harrison Ford som Deckard jager replikanter i år 2019. For feinschmeckere kaldes filmgenren cyberpunk.

Hvis du skal blære lidt mere: Filmen er baseret på bogen Drømmer androider om elektriske får af Philip K. Dick

Det kan du sige: "Jeg har altid vidst, at Deckard selv er en replikant - også inden Ridley Scott afslørede det i dokumentaren On The Edge Of Blade Runner".

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
FILM NOIR

Åh, det lyder fransk og kompliceret, men film noir er en genre, du bør kende (eller lade som om), hvis du skal tages alvorligt blandt Kloge-Åger.

Det SKAL du vide: Film noir havde sin storhedstid i 40'erne og 50'erne. Udtrykket bruges om dystre pessimistiske film, typisk med en antihelt i hovedrollen og sjældent med en happy ending. Moderne film noir-film kaldes - og hold nu fast - neo noir. Eksempler er f.eks. Sin City, Drive og Gangster Squad.

Hvis du skal blære lidt mere: Lyssætningen i de fleste film noir giver dramatiske skygger og store kontraster mellem lys og mørk. Det kaldes med et meget fancy ord chiaroscuro (udtales 'tjæro-sguro').

Det kan du sige: "Visuelt henter film noir inspiration fra 20'ernes tyske ekspressionisme med nattemørke cityscapes domineret af skæve kompositioner og klaustrofobiske skyggevirkninger."

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
VIN

Øller er fine nok, men det vil klæde dig at vide bare en smule om vin, så du ikke tror, 'Vin de Table' er et vindistrikt og nævner 'Den der med slottet på etiketten', når du bliver afæsket en mening om din favoritvin.

Det SKAL du vide: De vigtigste røde druer, du bør kende, er Merlot, Syrah, Pinot Noir, Carignan, Malbec og Cabarnet Sauvignion. Lad for guds skyld være med at blande dem sammen med f.eks. Bordeaux, Bardolino og Beaujolais. Det er vindistrikter, ikke druer.

Hvis du skal blære lidt mere: Franske vine inddeles i tre kategorier: AOP (Appellations d'Orgine Protégée), der gives betegner de allerbedste vine, IGP (Indic Géographique Protégée), der er den næstebedste kategori og Vin De France, der er jævn bordvin.

Det kan du sige: "Barolo kaldes godt nok 'vinenes konge', men jeg synes Amarone-vine som regel byder på mere komplekse smagsnoter".

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
SUPERHELTE

Superhelteviden er nørdet, men hvis man kan slynge et fremmedord ind hist og her, er det også respektindgydende.

Det SKAL du vide: To forlag står bag stort set alle superhelte: DC Comics (Superman, Batman, Green Lantern m.fl.) og Marvel (Spider-Man, Hulk, Iron Man, X-Men m.fl.).

Hvis du skal blære lidt mere: Superman regnes som den første kendte superhelt - han optrådte første gang i Action Comics nr. 1 i 1938. Batman optrådte første gang året efter i Action Comics nr. 27.

Det kan du sige: "Superheltehistorier som Spider-Man og Hulk trækker på en lang, litterær tradition for metamorfosefortællinger, der kan spores helt tilbage til Bibelen."

 

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
QUENTIN TARANTINO

Tarantino er guf både for drengerøve og for filmnørder. Du har forhåbentligt set hans film - nu bliver det lidt sværere...

Det SKAL du vide: Quentin Tarantino har næsten altid referencer til sine tidligere værker i sine film. F.eks. er Rosario Dawsons ringetone i Death Proof titelmelodien til gyserfilmen Twisted Nerve fra 1969 - den samme melodi Elle Driver fløjter i Kill Bill Vol. 1.

Hvis du skal blære lidt mere: Quentin Tarantinos eget produktionsselskab A Band Apart er opkaldt efter Jean-Luc Goddards film 'Bande à part fra 1964.

Det kan du sige: "Det berømte citat 'The path of the righteous man...'-citat fra Pulp Fiction er ikke hentet ordret fra Ezekiels bog i Det Gamle Testamente. Det er faktisk en blanding af Ezekiel 25:17 og 23. salme i Salmernes Bog."

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
KAFFE

I gamle dage var man ekspert i kaffe, hvis man var i stand til at åbne en pose Merrild uden at spilde og tænde for kaffemaskinen. I dag, hvor baristaer er der nye rockstjerner, har du brug for lidt mere viden, hvis du skal imponere nogen.

Det SKAL du vide: Der findes to almindeligt udbredte former for kaffe: Robusta og arabica. Arabica er den mest udbredte og regnes også som den bedste. OBS: Arabica kommer ikke nødvendigvis fra arabiske lande, men dyrkes typisk i Indonesien, Østafrika og Centralamerika.

Hvis du skal blære lidt mere: En god stempelkande laves med 60 gram bønner til én liter vand. Vandet skal være 90-95 grader varmt - ikke kogende - og kaffen skal hvile i fire minutter.

Det kan du sige: "Hvis ikke det var for kaffe, ville jeg ikke have nogen personlighed". Dave Letterman

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
OKSEKØD

Én ting er at kunne stege en god bøf. Men lige så sejt er det faktisk at vide, hvor bøfferne sidder på en ko...

 Se okseudskæringer her

 

Bliv ekspert i alt på et øjeblik
CIGARER

Du behøver ikke at ryge, men hvis der er en smule verdensmand over dig, vil det klæde dig at vide en smule om cigarer.

Det SKAL du vide: Der findes grundlæggende to cigartyper: Parejo - er kendetegnede ved at være cylinderformede med lige sider og være lukkede i den ene ende. Og Figurado - er kendetegnede ved ikke at have lige sider, men har i stedet former som Pyramid, Torpedo og Perfecto.

Hvis du skal blære lidt mere: Ordet cigar menes at stamme fra Maya-indianeres ord for 'at ryge', 'sikar'.

Det kan du sige: "A good cigar is as great a comfort to a man as a good cry is to a woman." Edward G. Bulwer-Lytton, britisk forfatter og politiker

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
MALERKUNST

Hvis man skal virke klog, skal man vide noget om kunst. Så kan man enten læse en masse tykke bøger og gå på en masse kedelige museer. Eller memorisere denne guide - Malerkunst ekstremt kort fortalt:

Realisme: Motiver, der ligner det, de er.
Woman Cleaning Turnips af Jean-Baptiste Siméon Chardin

Romantisme: Motiver, der er lidt pænere, end de er i virkeligheden.
Friheden fører folket på barrikaderne af Eugène Delacroix

Surrealisme: Motiver, der ikke behøver at ligne det, de er.
The Elephant Celebes af Max Ernst

Ekspressionisme: Motiver, der ser ud, som kunstneren synes, de skal se ud.
Skriget af Edward Munch

Impressionisme: Motiver, der ser ud, som de gør ved første øjekast.
Åkandedammen af Claude Monet

Symbolisme: Motiver, der måske nok ligner noget, men nok i virkeligheden skal symbolisere noget andet.
The Wounded Angel af Hugo Simberg

Kubisme: Motiver, der er bygget af trekanter, firkanter, cirkler og streger.
Portræt af Picasso af Juan Gris

Minimalisme: Motivet er meget simpelt (og har, let's face it, ikke taget ret lang tid at male).
Voice of Fire af Barnett Newman

Naivisme: Motiver, der ligner noget, et barn har tegnet.
Juego de Domino af José Rodriguez Fuster.

 

ANNONCE
Bliv ekspert i alt på et øjeblik
AKTIER

Uh, dem snakker de om i fjernsynet hele tiden, og man kan åbenbart tjene penge på dem.

Det SKAL du vide: En aktie er en del af en virksomhed, du kan købe og sælge. Aktiekursen er kort sagt summen af den laveste pris, en sælger er villig til at gå med til, og den højeste pris en køber er villig til at betale. Udover faktorer som virksomhedens regnskab og position på markedet kan mere svævende ting som forventninger til markedet også få aktierkurser til at stige og falde - som under dot.com-bølgens storhed og fald i slutningen af 90'erne.

Hvis du skal blære lidt mere: Det der Dow Jones de hele tiden taler om fjernsynet er et indeks for kurserne på 30 af de største amerikanske virksomheder som Coca Cola, Boeing og IBM. Kurserne på de 30 kan give et fingerpeg om aktiemarkedet som sådan.

Det kan du sige: "Det er et faktum, at folk bliver grådige, frygtsomme og dumme. Det er kun rækkefølgen, der er uforudsigelig." Warren Buffet, amerikansk forretningmand.

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE